infolidmeetingbestuurtipshomemodsreactieupdatesnewslinks

De onderstaande tips kunnen u helpen uw audio set optimaal te tunen. Alle tips zijn reeds door leden van onze club getest. Klik op de blauwe button, links van de tip. Als u vragen heeft over de tips of interessante aanvullingen heeft: Mail ons!
 
Acoustiek verbeteren met herakliet
Kabels tunen
Pole checken
Schone aansluitingen
Schone netspanning
Spaarlampen
Spikes
Stekkerdoos


Acoustiek verbeteren - B. de Vries

Aan de installatie ligt het niet, maar de acoustiek! De meeste huiskamers zijn behept met een slechte acoustiek. Door de vaak harde muren ontstaat al gauw een galmhok. Dit probleem kan simpel worden verholpen door 1 wand van uw kamer te voorzien van acoustisch dempende platen. Wilt u niet een gehele wand bedekken, plaats dan grote panelen (gemaakt op een latwerk van 2.5 cm balkjes) hier en daar in de luisterruimte. Prima bruikbaar zijn houtwolcement platen. In de handel vaak aangeduid als Heracliet of Heracoustiek platen. Deze platen van 120 x 60 x 3 cm kunnen op een latwerk van 2,5 cm dikke balkjes worden bevestigd. Het latwerk op de muur om de 30 of 60 cm aanbrengen. Het oogt heel aardig. Het is overigens heel belangrijk om de platen op latjes te bevestigen zodat ze een paar centimeter van de muur afstaan. De reden hiervoor is dat luchtmolekulen kort naast de muur minder bewegen o.i.v. van het geluid vanwege een hogere druk. Dempen op deze plaats heeft derhalve weinig effect. Goede resultaten worden verkregen door een wand haaks op de luidsprekers te voorzien van deze platen. U kunt ook experimenteren met de wand achter uw luidsprekers maar bedenk dat dit niet kan bij dipoolstralers zoals electrostaten of magnetostaten.

Kabels tunen - B. de Vries

Voor de doorgewinterde audio liefhebber is dit min of meer een standaard optimalisatie. Kabels maken of breken uw muziekbeleving. Het is ondoenlijk om een geschikte luidspreker kabel, digitale interlink of analoge interlink zomaar te adviseren. Het hangt namelijk nogal van uw audio set en ook van uw smaak af. Het is belangrijk om kabels een paar dagen uit te proberen. Goede audiozaken hebben voor dit doel vaak koffers met hierin verschillende kabels om thuis uit te proberen. Kabels zijn kostbaar. Voor een goede interlink bent u een bedrag tussen 100 en 500 gulden kwijt voor een stereo meter inclusief aansluitpluggen. Voor goede luidsprekerkabel kunt u een bedrag tussen 25 en 500 gulden per stereo meter aanhouden exclusief aansluitpennen. Het kan allemaal veel duurder maar het moet allemaal wel een beetje binnen proporties blijven. Bekende en veelgebruikte kabelmerken zijn o.a. Van den Hul, Siltech en MIT. Vaak hebben audiozaken ook een soort goed betaalbaar huismerk. Hieronder enige tips bij het kopen van een kabel.

Tips bij het aanschaffen van een audiokabel:


Pole checken - B. de Vries

Een audioset bestaat uit een verbinding van een aantal apparaten met kabels aan elkaar. Door al die kabels lopen naast audio signalen ook massa stromen als gevolg van verschillende nulpotentialen van de apparaten. Deze 50 Hertz wisselstromen hebben een negatief effect op de muziekbeleving en daarom moeten we zien dat we deze zo klein mogelijk maken. Dit is het pole checken.

In de handel zijn hiervoor simpele apparaatjes verkrijgbaar (vraag hiernaar bij de betere audiozaken) maar met een digitale multimeter op de 250 Volt wisselspanning stand gaat het ook. Hiertoe moet elk apparaat afgekoppeld worden want ze mogen niet met elkaar in verbinding staan. U gaat als volgt te werk:

Succes!

Schone aansluitingen - B. de Vries

Zo om de drie maanden schoonmaken van uw interlinks en aansluitingen op uw apparatuur doet wonderen. Wij hebben goede ervaringen met alkohol als schoonmaakmiddel. In de handel is ook speciaal spul te krijgen. Na het schoonmaken inwrijven met zuurvrije vaseline. Ook voor luidspreker kabels zonder aangesoldeerde pennen is het raadzaam om de drie maanden een stukje van de kabel af te knippen en deze opnieuw te strippen.


Schone netspanning - B. de Vries

Tegenwoordig worden in meterkasten doorgaans uitsluitend automatische schakelaars geplaatst. Handig zijn ze zeker maar voor audio niet bepaald vriendelijk. Laat dus op de groep waar uw audio installatie op zit zo'n ouderwetse bakelieten stop plaatsen. Een simpele ingreep maar het resultaat zal u bevallen. Nog mooier is natuurlijk een aparte stop met een aparte aarding voor uw audio set.


Spaarlampen - B. de Vries

Wees spaarzaam met spaarlampen en TL verlichting. Deze lampen besparen energie maar kunnen uw audiobeleving behoorlijk verzieken. Dergelijke lampen spuwen namelijk veel hoogfrequente storing op uw electriciteitsnet en audio apparatuur is hier helaas behoorlijk gevoelig voor. Het advies is dus: Gebruik ze niet, of indien het niet anders kan, zorg dan minimaal voor een afdoende afscherming van uw audio apparatuur door middel van een netfilter. In de handel zijn voor dit doel diverse apparaten beschikbaar. Vraag hiernaar bij uw audio specialist.


Spikes - B. de Vries

Audioapparatuur is niet geheel ongevoelig voor mechanische trillingen. Denk aan microfonie bij buizenversterkers maar ook transistoren en IC's zijn gevoelig hiervoor. Met name het geluid zelf is verantwoordelijk voor deze trillingen. De beweging van de speakers wordt, zij het verzwakt, overgebracht op de audioapparatuur. Om dit euvel een beetje te verhelpen zijn z.g. spikes uitgevonden. Spikes zijn metalen kegels welke (meestal met de punt naar onder) onder elk afzonderlijke audio component, dus ook de speakers, geplaatst kunnen worden. Het idee achter spikes is dat eenmaal opgevangen trillingen beter afgevoerd kunnen worden. Spikes zijn algemeen geaccepteerd onder audio liefhebbers en kunnen een flinke verbetering geven in een aantal gevallen. Let wel op! Spikes werken niet altijd op elke set. Het kan zelfs voorkomen dat een gespikete set opeens iets minder fraai klinkt! Een verklaring hiervoor is niet te geven. Zelf uitproberen dus.

Bij de betere audiozaak kunt u spikes meekrijgen en zelf eerst uitproberen. U kunt ook eens experimenteren met een paar kopspijkers van een dubbeltje. Leg ook een dubbeltje onder de punt. Dit om uw audiomeubel voor beschadeging te behoeden.


Stekkerdooskabel - L. Veldeman

Een audiotip van 1 onzer site bezoekers:
Een tip voor weinig centen die een wereld van verschil uitmaakt;
De kabel aan de stekkerdoos waarmee de audioapparatuur wordt gevoed is doorgaans een 1,5mm draad van gebonden koperdraad. Vervang deze door een 2,5 mm installatiekabel. Deze laatste is wel stug en moeilijk handelbaar, maar bedenk dat deze in een veel betere stroomdoorvoer voorziet dan gelijk welke gebonden koperdraad-kabel. De kabel naar de stekkerdoos is nl. de laatste schakel tussen wandkontakt en apparaat. Bij een gewone gebonden koperdraad ontstaan allerlei interne influkties die zorgen voor onvoldoende schone stroomdoorvoer. Het gebruik van installatiekabel zorgt eigenlijk voor een "verlenging" van uw binnenhuise elektrische bedrading, en niet voor een "vernauwing'. Het verschil is onmiddellijk hoorbaar.

Succes.

Luc Veldeman, Zoetermeer



 


backemailtop

(c) Ben de Vries