Antwoord 7
Home
                                                                                              donderdag 28 maart 2003
Hallo Laurien

Lastig he, euthanasie. De moeilijkheid zit hem vooral daarin dat je van een genuanceerde gedachtegang geen algemene regel kunt maken. Als jij zegt dat je erg gelooft in de zelfstandigheid van de mens ben ik dat met je eens. Maar moet je dan ook van staatswege vastleggen dat de persoonlijke keuze van het individu centraal moet staan? Dan maak je dus officieel de weg vrij voor iedereen die een slechte dag heeft om er dan maar een eind aan te maken. En dan kun je dus ook niet tegenhouden dat er allerlei hulpmiddeltjes komen die gewoon vrij verhandelbaar zijn. De regering helpt dan onbedoeld mee om ook zelfmoord te vergemakkelijken. En om de opinie van de mensen in die richting te veranderen. Euthanasie wordt een consumentenartikel. Voor je ’t weet zijn er legale zelfmoordfeestjes. Nu overdrijf ik niet eens. Daar gaat dan een mooie evenwichtige filosofie.

He hoe gaat het met dat zwemmen van jou? Ben je een hele goeie? Vertel eens wat.
Jij lijkt me trouwens best iemand om m'n boek te lezen dat ik in september heb uitgebracht. Het heet: "Hallo! Ik ben hier!" en gaat over de (vijf) grote levensvragen. Het zijn trouwens twee boeken in een plastic envelop met schuifsluiting. Een volwassen boek en een kinderboek " voor de leeftijd vanaf zo"n 10 jaar. Maar er staan geen verhandelingen of beschouwingen in. Alleen maar verzonnen verhalen, in allerlei stijlen, zoals SF, detective-achtige, sprookjes, exotische enzovoort. Het ligt in de christelijke boekhandel. Maar het zijn geen boeken die over christelijk geloof gaan. Het woord "god" komt er niet eens in voor. Het is meer filosofie. En jij bent wel een beetje filosofisch dacht ik¦ O ja er zit ook nog een spel bij waarmee een volwassene en een kind samen kunnen filosoferen. Nou ja kijk maar. Dan zul je meteen ook aan de fotootjes zien dat ik al een ouwe kerel ben. Fotootjes van mij vind je trouwens ook in ons kinderblad Zeggus. Die staan dan om de andere keer bij de 'Eye-opener'. En verder schrijf ik voor Zeggus ook elke keer een verhaaltje van twee pagina's met een illustratie van Willem Zijlstra. Ik ben ook de bedenker van Ourania. Nou weet je wat meer van m'n werk.

Je geeft het woord 'leuk' een ongebruikelijke betekenis of liever: allerlei lagen, en dan klopt het verhaal toch weer. Dan is wat moeder Theresa deed ook 'leuk'. Akkoord. En je theorie over de korte- en lange- termijn- ik, vind ik sterk. Hij klopt gewoon met de structuur van de menselijke geest. Misschien heb je ook wel eens ervaren dat die twee met elkaar op de vuist gaan. Want hun belangen zijn tegenstrijdig. Jij wijst vooral op de passieve kant van beide, maar ze zijn ook allebei actief. En dat kan dus een stevige worsteling teweeg brengen. Waarbij het bovendien erg moeilijk is om altijd die keuze te maken waarvan je weet dat het de juiste is. Dat komt omdat de korte-termijn-ik (kti) een schofterig schreeuwlelijkje is, terwijl de lange-termijn-ik (lti) het van de rust moet hebben. De kti appelleert aan je meest oppervlakkige emoties als hebberigheid, woede, lust, ongeduld, jaloezie etc. Of zoals Yoep van 't Hek het in zijn oudejaarsconferance zei: "We want more! And we want it now!" Maar de lti doet een beroep op je verstand, de bedachtzaamheid, de kalme overweging. De kti is uit op onmiddellijke en gemakkelijke bevrediging. De lti zoekt een hoger doel dat inspanning vereist. De kti wil vervulling van genot. De lti gaat het om verrijking van de persoon. De kti eist, zet zijn poot tussen de deur. De lti doet voorstellen en wacht beleefd af. Je voelt wel op welke van die twee God aansluit.