Het diepe water (2006)
Francine en haar vader sparen al heel lang voor die ene droom: een boot om de wereld rond te varen. In de loop der jaren begint Francine te twijfelen, omdat hun spaargeld nauwelijks toeneemt. Waar haalt ze meer geld vandaan? Gelukkig heeft Jimmy af en toe een klus voor haar. Achter de rug van haar vader om brengt ze gestolen auto’s naar Oost-Europa. Dan komt Jimmy met een mooier aanbod. Niet moeilijk, wel winstgevend. Francine hapt toe. Zij brengt haar vader daarmee echter wel in grote problemen. Jimmy blijkt namelijk een jongetje ontvoerd te hebben en haar vader wordt voor het feit veroordeeld omdat hij door de politie bij het lijk van het jongetje wordt aangetroffen. Dan blijkt haar vader ook nog eens ernstig ziek te zijn. Naar verwachting zal hij in de gevangenis overlijden. Van zijn enige droom om met een zeilboot rond de wereld te varen zal niets terecht komen. Francine zet daarom alles op alles om haar vader te bevrijden en Jimmy voor het feit veroordeeld te krijgen.
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff  BV, Amsterdam. Omslagontwerp: Studio Jan de Boer . Omslagfotografie: Jean-Pierre Jans / Hollandse Hoogte. ISBN 90 245 5569 8
Felix Thijssen´s roman "Het diepe water", met als ondertitel “De jonge dood” (wat de aanvankelijke titel was), is op 16 maart 2006  verschenen. Zoals de titel al doet vermoeden (geen meisjesnaam) is dit niet deel 9 in de Max Winter-serie.
“Het diepe water” is een mooie roman. Het boek valt moeilijk in een hokje te plaatsen. Het is mijns inziens niet de psychologische thriller die de kaft aanprijst. Voor een thriller bevat het boek immers te weinig cliffhangers en worden de achtergrond en de lotgevallen van de hoofdpersonen mogelijk te uitgebreid beschreven. Het is ook geen mysterie zoals de Max Winters. De lezer hoeft immers niet te gissen naar wat er is gebeurd. Het is wel een zeer goed geschreven roman, die ook nog spannend is. Voor de Max Winters fans bevat het boek nog een aardige verrassing. 

"Het diepe water" behoorde tot de vijf genomineerde boeken voor de Gouden Strop 2006. Winnaar was Charles den Tex. Op 28 september 2006 won Felix Thijssen echter wel de Belgische prijs voor het beste misdaadboek, de Diamanten Kogel.

“Plottechnisch neemt de auteur nogal wat hooi op zijn vork, maar geen zorg: Felix Thijssen schrijft met de autoriteit van iemand die precies weet wat hij wil vertellen, en hoe.” (Hans Knegtmans in Het Parool van 20 april 2006).

“Thijssen verplaatst zich goed in de belevingswereld van de kleine criminelen, die Francine en haar vader feitelijk zijn en doet dat ook nog op meeslepende wijze en in een voortreffelijke stijl.” (BN/De Stem, 29 april 2006)

"Thijssen schrijft met nog meer autoriteit dan anders. Hij heeft een verhaal in zijn hoofd en hij zal het vertellen ook. Aandacht, graag." (****, VN Thrillergids 2006)

"Felix Thijssen overtrof zichzelf met de psychologische thriller ‘Het diepe water’"
(Gouden Strop Jury 2006)

Op pagina 1 van de boekenbijlage bij de NRC van vrijdag 9 juni 2006 werd het boek genoemd als één van de vijf "beste boeken van week 23". In het artikel
"We zijn weer onder elkaar - De raadselachtige criteria van de Gouden-Stropjury" in diezelfde bijlage schreef Gert Jan de Vries:

"Het diepe water van Felix Thijssen vertelt de opmerkelijk energieke avonturen van de inventieve Francine die samen met haar vader verdacht wordt van de moord op een kleuter. De folie à deux van vader en moederloze dochter - die levenslang dromen van een zeiltocht rond de wereld - is ontroerend en de montere manier waarop Francine haar onoverzichtelijke berg problemen wegwerkt aanstekelijk. Thijssen weet een hopeloos complex verhaal uiterst gestructureerd te vertellen en geloofwaardig af te wikkelen. [...] Wie er op 21 juni met de Gouden Strop naar huis gaat, valt niet te voorspellen. Den Tex is het meest literair, Post het grappigst, Thijssen - mijn voorkeur vanwege de ontroering - de beste psycholoog en Ross de actueelste. Maar wat zegt dat? En wat is de waarde van een prijs uit handen van deze jury?"

“Nicht nur wer die Leidenschaft zum Segeln mit den Protagonisten teilt, könnte an „Finstere Wasser“ des Holländers Felix Thijssen Vergnügen finden. (…) Wie nun Francine Kräfte mobilisiert, um dem Lauf der Dinge eine andere Richtung zu geben, wie sie einen unmöglich erscheinenden Plan Schritt für Schritt verfolgt und ihn trotz aller Hindernisse durchzieht, macht den eigentlichen Roman aus – und bereitet großes Lesevergnügen. Am Ende geht es nicht darum, die Schuldigen zur Strecke zu bringen, es geht nicht um Gerechtigkeit, nicht um die Schlechtigkeit der Welt und auch nicht um menschliche Abgründe – es geht um nichts Geringeres als um das eigene kurze Leben, um Liebe und um das Glück. „Finstere Wasser“ – ein Krimi, den man gern an regnerischen Nachmittagen auf der Couch lesen oder im Fernsehen ansehen würde.” 
FOCUS, 27.11.07, Krimi der Woche, Manuela Martini “Ein unmöglicher Plan” *****)
Duitse vertaling ("Finstere Wasser")