OM ØRKENROTTER
Ørkenrotter fungerer ypperlig som kjæledyr. De tilhører gnagerfamilien i hamsterfamilien,den vanligste arten i fangenskap kommer fra Mongolia,men det finnes også arter fra Australia, Afrika og andre deler av Asia hovedakelig tørre steder som ørkener. I motsetning til hamstere er ørkenrotteene sosiale og liker å leve i grupper, (derfor kan det være lurt å ha 2 eller flere ørkenrotter sammen for hvis du har bare en kan den bli lett ensom selv om du er der for å kose med den så kan ikke du ligge ved den om natta, ikke kan du være inne i buret med den å leke heller. Så det lureste er å ha flere enn en.) De holder til i gangsystemer under jorda og samarbeider for eksempel i innsamling av føde til vinteren og forsvarere sitt samfunn  ved å jage bort fremmede ørkenrotter og andre dyr. I sammenligning til hetterotta, er ørkenrotta mye mindre og har tydelig hår på halen. Disse dyrene er veldig nysgjerrige og har et høyere tempo enn hetterotta. Arten er lett å holde ren og den lukter ikke. Det skyldes at avføringen er både hard og tørr, og den skiller ut bare noen få dråper urin vær dag. Årsaken er at disse dyrene er tilpasset tørre miljøer. De kan faktisk minne om små rotter eller mus, men de har lengere bakben. Dette gjør faktisk at de kan minne om miniatyr kenguruer. Ørkenrotter er raske, sprettene og nysgjerrige. Dra aldri i halen til en ørkenrotte, den kan faktisk ryke!!!!!!!!!!!! Det er utrolig morsomt å studere atferden hos ørkenrotter. I større flokker har de blant annet vaktskifte ordninger, for å passe på sikkerheten. Det er veldig moro å se ørkenrotta i aksjon, og dens iver til å utforske er enestående. Når de står der på to bein og kikker rundt seg blir man helt betatt!
                                                      
MAT                             
Ørkenrotter kan fores med smågnager-blanding, brød, knekkebrød, cornflakes, frisk frukt og grønnsaker (spesielt appelsiner, det er de kjempe glad i), løvetannblader......osv. De bør også få tillskudd på proteiner som f.eks brunost. Gi dem også gjærne flytende vitaminer i drikkevannet. En slikkestein med salt og mineraler er også fint å ha. Ørkenrotter er også veldig glad i insekter. Det er en viktig proteinkilde, særlig for drektige ørkenrotter eller for ørkenrotter med små unger. Dersom du orker, er det derfor veldig fint og gi dem små biller og gresshopper en gang i blandt.
                                                    
BURET
Buret bør være ganske stort sånn at de får plass til å gjøre store hopp og sprang, to ørkenrotter bør ha et 30x60 bur.  Det bør også ikke være lavere enn 30 cm. Et bur med sprinkeler er ingen god idê, de graver mye og da kommer det mye utenfor buret. Det beste de kan få er et akvarium, der er det stor plass og det er av glass/plastikk uten sprinkeler. Underlaget i buret bør helst være fugle sand blandet med chinchilla badesand (hvis du ikke har chinchilla badesand i buet kan det være lurt og skaffe seg det enten som underlag eller i ei skål, for det er veldig bra for belsen og få "bade" i chinchilla badesand. Det er også fint og ha noen kvister i buret fordi tenna til ørkenrottene vokser hele livet, men husk å skylle kvistene i varmt vann før du legger dem i buret. Du kan også legge inn noen røtter så de får noe å klatre og leke seg på. Vannskål er ikke lur å ha fordi de bare velter den over og tømmer ut alt vannet. Et plasthus som det er i de fleste hamster bur er heller ikke det beste for ei ørkenrotte, en potte eller noe sånt noe er en mye finere ting å ha som hus. 
                                                   
FAKTA
VOKSEN VEKT: 75-85 gram.
KJØNNMODEN: JENTE: 3-5 mnd. GUTT: 2,5-3 mnd.
DREKTIGHETSDAGER: 24-28dager.
ANNTALL UNGER:  1-12, gjennomsnitt: 5
AVVENING: 3 uker.
BRUNST ETTER FØDSEL: 24- 72 timer.
LEVETID: 3-5 år
KROPPSTEMPERATUR: 38,1-38,4 grader.
                                            
SYKDOMMER
De mest vanlige sykdommene er diarè og forkjølelse. Vanligvis fører begge sykdommene til døden, men de kan også overleve. Heteslag er heller ikke uvanlig. To timer i over 42 grader betyr døden. Ha aldri buret i solvarmen!!!!!
                                     UNGER    
Ungene er helt hårløse ved fødselen. De lever av morsmelk i omtrent 20 døgn, og åpner øynene når de er ca.16 dager gamle. Du bør helst ikke røre borti ungene før de er en uke gamle, ellers kan moren begynne å spise dem. Dette gør moren fordi hun er redd for ungene.
HJEM
NESTE