הצעות לניסויים במעבדה
בנושא גשם חומצי

ביקרתי בכמה אתרים שעוסקים בגשם חומצי ואספתי רעיונות לניסויים במעבדה.
בדיסקטים המסתובבים תוכלו למצוא קישורים לאתרים אלה



  1. להכין מיץ כרוב אדום - [להרתיח כרוב אדום ולהשתמש בנוזל הבישול- מיצוי מהכרוב]. להשתמש בנוזל כאינדיקטור לחומציות. לבדוק מגוון נוזלים במטבח (מי ברז, קולה, מים מינרליים, מיץ אבטיח, מיץ עגבניות, לימונדה וכו' וכו'). אפשר "לכייל" עם ריכוזים ידועים של חומצה ובסיס ולפי זה להעריך חומציות הנוזלים הנבדקים.
    בזמן שיורד גשם לקחת דגימת מי גשם ולבדוק גם
  2. בדיקת חומציות עם נייר PH או עם אלקטרודת PH - בודקים מים ממקורות שונים = מי ברז, מי השקייה, מים ממכונת הכביסה (עם דטרגנטים), מים עם מעט סבון כלים נוזלי, מים מינרליים, מי ים, מי גשם, מים משלולית וכו'
  3. השפעת השקייה חומצית על שתילים - לקחת 6 עציצים עם שתילים צעירים, להעמיד במקום עם אור ולדאוג להשקיה נאותה. להשקות שני עציצים במים, שניים במים עם מיץ לימון (נניח PH של 5.5 או פחות, ואחד עם מים עם סודה (למדוד PH ). להשוות לאחר שבועיים.
  4. הדמייה של השפעת גשם חומצי - לקחת גיר ולהכניס למים בדרגות שונות של חומציות - אפשר לערוך תצפית, או למדוד לאחר זמן X את מידת ההתפוררות וכו' - מדמה לפסלי חוצות עליהם יורד גשם חומצי. אפשר לבדוק גם על אבן גיר - כנ"ל. ]כמיים חומציים אפשר להשתמש גם בויניגר[.
  5. בדיקת חומציות קרקע - איסוף דגימות קרקע שונות ומדידת PH של הקרקעות )לטענת האתר }האמריקאי{ ניתן לקנות בחנויות לגננות ובמשתלות מד PH זול לשימוש בקרקע(.
  6. השפעת גשם חומצי על מידת החומציות של הקרקע לאורך זמן - להכין מאותו מצע קרקע )אפשר להשתמש גם באדמה לשתילה, שניתן לקנות במשתלות( כמה עציצים. למדוד חומציות התחלתית בקרקע העציצים השונים. להשקות כל אחד מהעציצים במים עם כמות שונה של חומצה (להכין מים בעלי חומציות שונה ולמדוד PH של המים) ואיתו להשקות את הקרקע במשך מספר ימים \ שבועות, ולבדוק אם יש שינוי מהחומציות ההתחלתית.
  7. גידול ייחורי פילדנדרום ו/או ביגוניה ו/או קולאוס במים עם דרגות שונות של חומצה. בודקים את מידת גידול השורש לאחר שבועיים במים עם דרגות חומציות שונות.
  8. אפשר לבדוק את השפעת הגשם החומצי על שלבים שונים בהתפתחות הצמח - זרעים, נבטים, צמחים בוגרים - מי הכי עמיד? מי ניזוק כמעט מיד?
  9. כמו כן אפשר לבדוק את ההשפעה של גשם חומצי בעקיפין )גידול צמח בקרקע שמושקית במים חומציים( לעומת השפעה ישירה של גשם חומצי על העלווה - השקיית הצמח מלמעלה, והרטבת כל העלים וכו'.
  10. השפעת "גשם חומצי" על חומרים שונים - משתמשים בשני מיכלים עם מכסה - אפשר כוס כימית או ארלנמייר עם פתח רחב. לאחד מכניסים ויניגר )או מיהול שלו( ומדודדים PH, ולשני מכניסים מים מזוקקים. לכל מיכל מכניסים בנוסף לנוזל גם קליפת ביצה, עלה ירוק ובריא למראה ואטב מתכתי. נותנים לזה לעמוד למשך הלילה ולמחרת משווים ]צפוי - הקליפה תתרכך מאד, העלה יהיה עם כתמים חומים והקליפ - כלום. לעומת זאת במים - לא יהיה שינוי[.