internet kitapçınız kitapyurdu.com'dan binlerce kitaba ulaşabilirsiniz.

49.VENEDİK BİENALİ’NDE TÜRKİYE PAVYONU


Uluslararası güncel sanat ve kültür ortamının en önemli etkinliği olan Venedik Bienali

9 Haziran-4 Kasım 2001

tarihleri arasında Venedik'teki Bienal alanı

Giardini di Castello ve Arsenale'de

gerçekleşecektir.


AhmetOktem.jpg (7712 bytes)
Ahmet Öktem

          Bilindiği gibi, Venedik Bienali'ne ülkeler resmi olarak katılmakta ve sergilerini kendilerine ait pavyonlarda düzenlemektedir. Türkiye'nin Venedik Bienali'nde pavyonu olmaması, üzücü olmakla birlikte, başka olanaklarla Türkiye 1990'de, 1993'de ve 1997'de bu bienalde temsil edilmiştir. 90'lı yıllardaki ilk iki katılım TC Kültür Bakanlığı ve TC Dış İşleri Bakanlığı'nın ve Arçelik, Selahattin Beyazit Şirketler grubu gibi sponsorların değerli katkılarıyla tarafımdan düzenlenen sergilerle gerçekleşmiştir. Üçüncü katılım ise The Rockefeller Foundation'ın girişimi ile İslam Ülkeleri Çağdaş Sanatı başlığı altında 11 Asya ve Orta Doğu ülkesinin katılımıyla gerçekleşmiş olup, Türkiye'den sanatçıların sergisi tarafımdan düzenlenmiştir.21.yy’ın ilki olan 49.Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu, ücretsiz olarak tahsis edilen Nuova Icona Galerisi ve Thetis SpA’nın Arsenale'deki park alanında gerçekleştirilecektir.

         T.C. Kültür Bakanlığı ve T.C. Dışişleri Bakanlığı serginin küratörü ve komiseri olarak Beral Madra görevlendirmiştir. Serginin ana sponsorları Borusan Kültür ve Sanat Merkezi, Türk Pirelli Lastikleri AŞ, Nurol Matbaacılık ve Ambalaj Sanayii AŞ’dir.Sergiye destek verenler Alitalia ve Istanbul Bilgi Üniversitesi.

murat116kucuka.jpg (5886 bytes)
Murat Morova

         Butch Morris, Murat Morova, Ahmet Öktem, Sermin Sherif,xurban.net Venedik Bienali’nin bu yılki küratörü Harald Szemann’ın koyduğu “İnsanlık Platosu” genel başlığına bir gönderme olarak “Kokulu Bahçe” (The Perfumed Garden) www.theperfumedgarden.net başlığı altında iki bölümden oluşan bir sergide Türkiye’yi temsil edeceklerdir.
         Ocak 2001’de Borusan Sanat Galerisi’nde izlenen “Gerçek olamayacak kadar güzel” sergisinin küratörü Vittorio Urbani’nin galerisi olan Nuova Icona’da Murat Morova, Ahmet Öktem, Sermin Sherif, xurban.net ’ in serginin kavramına uygun yerleştirmeleri, performans, fotograf ve bilgisayar/sanal ortam yapıtları yer alacaktır. Thetis Parkı’nda ise, dünya kültürünün Oryentalist yazarları, sanatçıları ve düşünürlerinin adlarını içeren levhalardan oluşan bir yapay çiçek tarhı ortak bir açık hava yapıtı olarak yer alacaktır. Butch Morris’in geleneksel Türk çalgıları için bestelediği bir müzik bu yapıtı bütünleştirecektir.
         Bilindiği gibi, “Kokulu Bahçe” 1394-1433 arasında by Seyh Ömer Ibn-i Muhammed El Nefzavi tarafından yazılmış, Doğu’nun aşkını, cinselliğini ve kadınlarını anlatan bir kitaptır ve 19.yy’da birkaç kez, farklı yazarlar tarafından dipnotlarla beslenerek Fransızca ve İngilizceye çevrilmiş ve Batı’da Binbir Gece Masalları kadar beğenilmiş ve ünlenmiştir. Bu kitap, özgün içeriği ve Batılı’ların yaptığı eklemelerle yalnız Doğu ve Batı arasındaki yoğunlaşmış ve karmaşıklaşmış kültürel ilişkinin bir metaforu değil, aynı zamanda, Oryentalizm ve Post-oryentalizm bağlamında ve Doğu/Batı ikileminde bir çeşit hazır-nesnedir. Kitap içiçe geçmiş iki öyküyü ve iki farklı bakış açısını barındırır. Özgün içerik çeşitli çevirilerin ve dipnotların arkasında gizlenir; yüzyıllar arasındaki uzaklığı aşarak farklı yazarların ortak metni durumuna gelmiş, yazarların dönemlerine ait kültürlerin ve ideolojilerin özelliklerini içine almıştır. Günümüzdeki sanat yapıtları da benzer biçimde, üretildikleri kültürün içinden çıktıktan sonra dünyayı gezmekte, başka kültürlerin insanları tarafından yeniden yorumlanmakta ve değerlendirilmektedir. Bu başlık altında, sanatçılar küresellik ideolojisi ve uygulamalarında ve özellikle uluslararası sanat ortamında açıklanan kültürel ve sosyo-ekonomik alışverişi ve Post-oryentalist süreçteki sanat ve kültür değerlendirmelerini yeniden araştıran ve sorgulayan, Oryentalist değerlendirme kalıntılarına gönderme yapan yapıtlar sunacaktır.
         Serginin 5000 adetlik yayınının editörlüğü Serhan Ada, grafik tasarımı Onur Bayiç ve Gözde Oral tarafından yapılmaktadır.Sergi, Kasım 2001’de Borusan Sanat Galerisi’nde Istanbul izleyicisine sunulacaktır.

Beral Madra
49. Venedik Bienali
Türkiye Pavyonu Küratörü ve Komiseri

www.btmadra.com / btmadra@turk.net