Deze internetpagina geeft u alle informatie omtrent de Internationale Hanenkraaiwedstrijden te Dussen. Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 8 mei 2009. Reacties naar, Email adres tonlensvelt@wanadoo.nl
Inhoud van deze internetpagina:
Dussen decor voor korte speelfilm over hanenkraaien Zaterdag 9 mei 2009 is Dussen decor voor een korte speelfilm over het fenomeen hanenkraaien. De tragikomische film van regisseur Hanro Smitsman gaat over de liefde tussen een oudere man en vrouw. Als er in hun dorp een hanenkraai-wedstrijd wordt georganiseerd, gaat de man zo op in het voorbereiden van zijn haan, dat hij zijn vrouw volledig negeert. De onderlinge animositeit komt tot uitbarsting tijdens de hanenkraai-wedstrijd, die gefilmd wordt in café 't Pleintje.
Schattebout is een korte speelfilm (12 min) van regisseur Hanro Smitsman, bekend van films en documentaires als De Punt, Raak en Skin. De hoofdrollen worden gespeeld door de acteurs Ad van Kempen en Agaath Meulenbroek. Ook zullen een aantal Dussenaren met hun hanen in de film figureren en speelt Fanfare Wilhelmina uit Dussen een rol. Ton Lensvelt verzorgde de transcriptie van de dialogen in autochtoon Dussens dialect. De film wordt volledig op locatie geschoten; bij Hoeve Liniezicht in Den Hout (Oosterhout NB) en op het Vrijheidsplein en in café 't Pleintje te Dussen.
Bron: Brabants Dagblad 8 mei 2009 door Erik van Hest
Fotoimpressie van de filmopnamen zaterdag 9 mei 2009 op het Vrijheidsplein te Dussen
![]() Germen Boelens, de contactpersoon en persvoorlichter, ziet de opnamen met vertrouwen tegemoet
|
![]() Regisseur Hanro Smitsman - geen onbekende in Dussen - instrueert de crew |
![]() Het camerawerk is in vertrouwde handen van Joost Rietdijk
|
![]()
|
![]() |
![]() Een laatste instructie voor hoofdrolspeelster Aaltje (Agaath Meulenbroek) |
![]() En ook spreekstalmeester Kees Bouman lijkt helemaal klaar ...... |
![]() .......voor de entree van de gladiatoren
|
![]() Fanfare Wilhelmina met vaandeldrager Bart aan het hoofd, die er duidelijk schik in heeft
|
![]() |
![]() |
![]() Zou Jaap met zijn Arenahaan en Ferrari soms een hoofdprijs in de loterij gewonnen hebben?
|
![]() |
![]() |
![]() De man van de locale organisatie, Witte Jan, op de tandem
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() De geluidsman registreert de reacties van het enthousiaste publiek
|
![]() |
![]() Aaltjes tegenspeler, Koos (Ad van Kempen), hier op de trekker
|
![]() |
![]() |
![]() De brandweer sluit de rij van finalisten voor deze "gefingeerde" 11de Hanenkraaikampioenschappen. Het bleef die dag nog lang onrustig, daar rond 't Pleintje
|
10 Jaar Hanenkraaien op Radio & TV
10 editie Hanenkraaien op NCRV-radio en in TV-special Op zaterdag 3 december 2005 wordt in het radioprogramma Capucino van de NCRV op Radio 2 tussen 09:00 en 12:00 uur uitgebreid aandacht besteed aan de onlangs gehouden 10de editie van het Hanekraaien te Dussen. Organisator Jan Schalken zal in dit live-programma geinterviewd worden over het unieke folkloristische spektakel dat enkele weken geleden in Café de Bocht weer zo'n enorm succes bleek. Maar er is in datzelfde weekeinde nog veel meer aandacht voor het Dussense Hanenkraaien bij de landelijke media. Op zondagmiddag 4 december 2005 - daags ná de radiouitzending - wordt door de N.P.S. op Nederland 3 in het programma Planet Holland een zeven minuten durende TV-special getoond over het hanenkraaien. Talrijke Dussense corryfeën zullen daarbij in levende lijfe en vol ornaat op de beeldbuis te aanschouwen zijn. Dat mag u naturrlijk niet missen.
Haan JOBO opnieuw opgenaakbaar bij 10de editie Hanenkraaien Peter Schalken sleept ereprijs in de wacht voor de mooiste intocht
En weer toonde Haan JOBO van eigenaar John Leemans uit Dussen zich ongenaakbaar bij de 10de eiditie van het Europees Kampioenschap Hanenkraaien bij café De Bocht in Dussen.
Met een respectabel aantal "slagen" van maar liefst 47 eindigte hij met ruime voorsprong op de eerste plaats. De hanen Marieke en Polleke uit Kaatsheuvel werden fraai tweede en derde maar bleven met 33 en respectievelijk 28 slagen toch op ruime afstand van de Dussense kampioen.
10de editie Hanenkraaien op TV bij NPS op Ned.3 Net als voorgaande jaren is het hanenkraaien van Dussen weer onderwerp van een televisieprogramma. De wedstijd op zondag 9 oktober a.s. zal worden uitgezonden door de NPS (Nederlandse Programma Stichting). De programmamakers hebben aangegeven zich niet te willen beperken tot de wedstrijd zelf maar ook de aankomst met het hanendefilé in beeld te brengen. Verder zal een sfeerrapportage gemaakt worden van het Après-Kraai festijn, waarbij er speciale aandacht zal zijn voor de jeugd van 16 tot 19 jaar. Een unike gelegenheid dus voor de jeugd om zich bij het hanenkraaien van Dussen te manifesteren. Hiermee toont de NPS eens te meer aan dat het een wezenlijke functie vervult binnen het Nederlands omroepbestel en dat de minister het absoluut bij het vekeerde eind heeft om deze omroep - vergeef ons als hanenvrienden de uitdrukking - "de nek om te draaien". Het hanenspektakel krijgt door de uitzending op het publieke net van Nederland opnieuw positieve publiciteit en dat betekent natuurlijk een extra stimulans voor de organisatoren, deelnemers en publiek.
Speciale prijs voor originele intocht van de hanen In verband met het tienjarig jubileum heeft de organisatie gemeend een extra feestelijk tintje aan het sportieve en folkloristische hanenkraaigebeuren te moeten geven. Daarvoor wordt echter wel de medewerking verwacht van de deelnemers. Het ligt in de bedoeling om een fraaie hanenintocht te houden. Hiertoe worden de deelnemers verzocht om zich op de wedstrijdzondag (9 oktober) tussen 13:00 uur en 14:00 uur op een zo origineel mogelijke wijze bij de wedstrijdtent te melden. Daarbij het verzoek om de intocht vanuit oostelijke richting, De Sluis, te doen. Deze richting is speciaal gekozen omdat van hieruit ook de zon opkomt waardoor het ritme van de deelnemende hanen het minst wordt verstoort en zij bij de wedstrijd hun topprestaties kunnen blijven leveren.
Voor de mooiste, opvallendste, gekste, origineelste, ludiekste, creatiefste, grappigste of welk ander superlatief u voor de intocht ook nog maar kunt bedenken, is er een schitterende en bovenal waardevolle prijs beschikbaar.
Wedstrijdverslagen vorige jaren
Voor het verslag van de wedstrijd van 2005 zie het Wedstrijdverslag 2005 Voor het verslag van de wedstrijd van 2004 zie het Wedstrijdverslag 2004 Voor het verslag van de wedstrijd van 2003 zie het Wedstrijdverslag 2003 Voor het verslag van de wedstrijd van 2002 zie het Wedstrijdverslag 2002 Voor het verslag van de wedstrijd van 2001 zie het Wedstrijdverslag 2001 Voor het verslag van de wedstrijd van 2000 zie het Wedstrijdverslag 2000 Voor het verslag van de wedstrijd van 1999 zie het Wedstrijdverslag 1999
We willen geen hanen met stropdassen, kopte het Brabants Dagblad daags voorafgaand aan de 5de editie van het Internationale Hanenkraaispektakel 2000 te Dussen.
Initiatiefnemer en organisator Jan Schalken poseert voor fotograaf Frank Trommelen van het Brabants Daglad aan de vooravond van de 2004-editie van het hanenkraaispektakel
De initiatiefnemers en organisators, Jan Schalken en Wim Eijkhout werden in het begeleidend artikel uitgebreid aan het woord gelaten omtrent hun hanenkraaifestijn, dat bij 't 1ste lustrum in oktober 2000, inmiddels een behoorlijke omvang en allure bleek te hebben aangenomen. Maar liefst 67 deelnemers uit diverse landen traden in 't strijdperk, waaronder vertrouwde kanshebbers zoals Arena Japie , Zunderts Haantje, Stifje, De Witte Tornado, Haontje de Veurste en Tweety.
Bij elke wedstrijd is het een drukte van belang, daar in de wedstrijdtent aan de Krekeldraai te Dussen. De diverse media doen in de meeste gevallen in ruime mate verslag van de wedstrijd, maar vooral ook van het randgebeuren. Want een ding staat vast, dit laatste is zeker zo belangrijk dan de wedstrijd op zich. De hanenkraaiwedstrijden in Dussen zijn zo langzamerhand uitgegroeid tot een waar folkloristisch evenement waarbij van alles te beleven valt. Daarbij zijn met name de deelnemende hanen, hun intocht en de uitmonstering van hun eigenaren, een lust voor het oog.
Maar uiteindelijk is alles toch gericht op de felbegeerde titel van Europese Hanenkraaikampioen, met de Gouden Haan plus fraaie wisselbeker als bewijs van kunne. Tevens is er 'n prijs, in de vorm van een plakette, voor de mooist getooide haan onder de deelnemers.
Oorsprong en historie van Dussense hanenkraaiwedstrijden
Eigenlijk is er wat bijzonders aan de hand, als je tenminste zo'n tweeduizend jaar achterom wilt kijken. In West-Europa scharrelden toen al huishoenders rond, die via het Midden-Oosten en de Romeinen deze kant op kwamen.
Ze werden gehouden voor twee zaken: eieren en de slacht - in die volgorde. Het hanengekraai speelde officieel geen rol van betekenis. Voor de bewaking van militaire objecten hielden de Romeinen wel ganzen, die beter alarm sloegen bij onraad.
Toch telde het hanengekraai op een andere manier wel mee. Het hoorde bij het krieken van de dag. Als de haan kraaide was de nacht voorbij, de dag brak aan. In diverse godsdiensten en in 't bijgeloof kreeg de haan daarom een bepaalde betekenis. Ook in het Christendom, want je ziet op de meeste kerktorens toch die weerhaan. Het zinnebeeld van waakzaamheid èn tijdbewaker; hij roept op tot gebed.
Het wandbordje met het embleem van het Luchtmacht Meteorologisch Squadron toont de weerhaan in een lauwerkrans met het motto "Waakzaam & Vooruitziend". Over de haan knap hoog hebben zitten gesproken!
Onze herinneringen uit kinderjaren, wonend in de provincie, dus veel buiten spelend: hutten bouwend, klooiend in slootjes, bij de boer op de hooizolder, het kaf in je kleren. De buren hadden kippen. Véél buren hadden kippen en àlle boeren hielden kippen. Opgroeiend met het geruststellende geluid van kraaiende hanen dichtbij en veraf, met wat blaffende boerderijhonden verderweg er bij. Zo hoorde het en zo was de wereld in orde. Dat waren de geluiden uit de jaren vijftig en zestig, toen het platteland nog niet verkaveld was.
Dat plattelandsaspect is de laatste jaren verder teruggedrongen. De verstedelijking is sterker geworden. Je hebt 't leven in de grote stad ("In de stad gebeurt het!") met een uitstraling naar de omringende dorpen. Naast die steedse wereld is er een ander leven, verderweg, buitenaf. De stadsmens wil buiten een ideaal platteland zien: bloemetjes in de wei, lieve veulentjes, snuffelende kalfjes en paardjes om op te rijden. Zijn 'romantische boer op klompen' heeft een grasspriet tussen de tanden en heeft alle tijd van de wereld om de stadsen te woord te staan.
Maar tja, mest blijk je goed te kunnen ruiken -het stinkt verdomme, ja- en er ligt modder op de wegen. Die rottige honden blaffen wel vaak - en die verrekte hanen hoor je al vóór dag en dauw!
Wie krielen fokt en meerdere hanen aan het kraaien heeft, loopt nu risico's. Hanengekraai is van geruststellend omgevingsgeluid tot overlast geworden. In 1997 is een krielhanenhobbyist veroordeeld tot het betalen van het gederfde inkomen van zijn buurman, plus tienduizend gulden voor 'immateriële schade'. Die buurman had een eigen bedrijfje aan huis en was door slaapgebrek en ergernis overspannen geworden. Zijn kantoortje ging daardoor naar de knoppen. De rechter vond dat inderdaad toe te rekenen aan het overdadige hanengekraai. Na tweeduizend jaar hoenders houden is er dus iets hélemaal omgedraaid 'in de beleving'. Weg religieuze betekenis: hanengekraai is overlast geworden voor 'zenuwlijders'.
Dáárom is het zo bijzonder dat in Dussen al sinds 1996 hanenkraaiwedstrijden worden gehouden. De hanen doen hun best en hun baasjes ook. Als je het dus goed bekijkt, is hier de wereld nog gewoon in orde. De hanen kunnen kraaien en hun bazen kunnen er zelfs prijzen mee winnen.
Bron: Jan Tuttel, Volkskunde en Traditie, 5 november 2000.
Wedstrijd
De hanenkraaiwedstrijden te Dussen werden voor het eerst georganiseerd in 1996. Het idee ontstond op een willekeurige zaterdagmiddag toen een aantal stamgasten van Café De Bocht onder het genot van een pilje tot de conclusie kwamen dat er in het rustige dorp Dussen, best eens wat leven in de brouwerij gebracht mocht worden. Gedacht werd aan wedstrijd "kippenvangen" of "koeienschijten", het werd uiteindelijk "hanenkraaien".
Initiatiefnemer Jan Schalken, rechts op de foto - zelf een enthousiast dierenliefhebber en hanenkweker - nam daarop samen met de eigenaar van Café De Bocht, Wim Eijkhout, links op de foto - tevens fungerend als hoofdscheidsrechter -, de organisatie ter hand van een onderlinge wedstrijd hanenkraaien voor een aantal vrienden, bekenden en collega-haanfanaten. Hierbij ging het erom welke van de deelnemende hanen, binnen een afgesproken tijd, het meeste aantal keren kraaide, in vaktermen ook wel "slagen" genoemd.
Deze eerste competitie was direct een overweldigend succes, niet louter qua deelname, maar vooral ook door de enorme belangstelling welke het gebeuren trok. Er bleek dus duidelijk behoefte aan een dergelijk folkloristisch evenement.
Natuurlijk kleefden er nog wat kinderziektes aan deze eerste hanenkraaicompetitie, maar een gedegen evaluatie van het sfeerrijke gebeuren leidde er toe dat de volgende wedstrijd met nog meer superlatieven beschreven werd.
De basis van dit alles moet mede gezocht worden in de diervriendelijke aanpak van het wedstrijdfestijn. Bij de organisatie van het hanenkraaien staat namelijk een punt centraal: het respect, de behandeling en de conditie van de deelnemende hanen moet gewaarborgd. De dieren worden dan ook perfect verzorgd en vooraf aan een strenge - en professionele keuring onderworpen, of ze qua conditie wel geschikt zijn voor deelname aan de competitie.
Het succes werd ook opgemerkt door de media. Na de eerste aarzelende krantenartikelen in regionale dagbladen, verscheen in 1997 de regionale Brabantse TV-8 ten tonele om verslag te doen van de kampioenschappen. Toen vervolgens organisator Jan Schalken zijn verhaal mocht doen in De Telegraaf en uitgenodigd werd voor het Radio 3 programma van Jacques Spijkerman, kon ook de landelijke TV niet meer achterblijven. Het was uiteindelijk SBS-6 Explosief gegund om de Zuidnederlandse Hanenkraaiwedstrijden 1998 voor heel Nederland op het scherm te brengen; dit zéér tegen de zin van Willebrord Frequin, die ook graag verslag had gedaan van dit unieke spektakel.
Niet alleen de media toonden hun belangstelling. Door alle publiciteit was ondertussen ook de interesse gewekt van de uitgever TS&S (tel. 015-2144919 of 055-5337049) van de Kalender Traditionele Sporten & Spelen, die het Hanenkraaispektakel een plaats gaven op hun gelijknamige kalender. Temidden van: beugelen, bollen, gaaischieten, klootschieten, jensen, fierljeppen en tal van andere curiose spelen en sporten prijkt nu ook trots het hanenkraaien te Dussen.
Inmiddels was ook belangstelling in het buitenland gewekt, reden waarom de wedstrijd tevens voor internationale deelnemers werd opengesteld. Voor de wedstrijd van 1999 melden zich kandidaten uit: België, Duitsland en Denemarken, hetgeen de organisatie deed besluiten om de competitie het predikaat Europese Hanenkraai Kampioenschappen mee te geven.
In november 1999, op de presentatiedag Traditionele Sporten & Spelen, georganiseerd door de stichting met dezelfde naam in het Nationaal Sportcentrum Papendal te Arnhem, werd de promotie van de Dussense Hanenkraaiwedstrijd-vertegenwoordigers als de beste aangemerkt en gelauwerd met de eretitel "Meest creatieve vereniging van Nederland". De wedstrijd begint dan echt volwassen te worden.
En in een paginagroot artikel in de Telegraaf van 24 augustus 2002 wordt het hanenkraaien in Dussen zelfs als een van de traditionele sporten genoemd waarvoor er bij het het NOC*NSF een officiële aanvraag ligt voor het lidmaatschap. De volgende stap wordt dus de Olympische Spelen. Volgens de krant is een olympische nominatie zo gek nog niet.. Dan verschijn je wel niet meteen op de Spelen zelf, maar kan je in de toekomst wel in aanmerking komen als demonstratiesport te fungeren. En waarom niet ? Er zijn meerdere sporten die over een internationale wedstrijdkalender, inclusief wereldkampioenschap, beschikken.
Het besef van de Hanenkraaiorganisatie staat niet op zich. In 1992 werd in het Duitse Bonn voor de eerste keer het Festival der Wereldculturen gehouden. Net als het grote voorbeeld, de Olympische Spelen, één keer in de vier jaar georganiseerd. Puur gericht op oude sporten. Na Bangkok in 1996 meldden zich in het millenniumjaar (2000) maar liefst veertig naties in Hannover. Daar werden ruim duizend traditionelen sporten gepresenteerd. Een duidelijk voorbeeld dat de laatste jaren de traditionele sporten weer helemaal "in" zijn.
In 2001 dient een nieuw fenomeen zich aan bij het hanenkraaispektakel: de intocht van de hanen. Op werkelijk de meest spectaculaire wijze maken de deelnemers met hun haan hun opwachting bij de wedstrijdtent. Met een fraaie oldtimer-brandweerauto, in 'n ambulance, met 'n gigantische oplegger, omringd door Prins Karnaval inclusief Raad van Elf en Boerenkapel en nog meer creatieve verzinsels van deelnemers.
Bovendien, door de enorme toeloop van deelnemers van heinde en ver, ziet de organisatie zich genoodzaakt de wedstrijd op te splitsen in een kampioenschap voor junioren (t/m 12 jaar) en senioren. De hanen van de jeugd mogen op zaterdagnamiddag hun kunsten vertonen, de hanen van de senioren mogen, als vanouds, op zondagmiddag victorie blijven kraaien.
Kortom, het hanenkraaispectakel in Dussen blijft zich nog steeds in positieve zin verder ontwikkelen.
Terwijl de hanenkraaibannier fier wappert (foto rechts), worden tussen 13.00 en 14.00 uur de deelnemende hanen ingekooid. De intocht van de dieren wordt door veel deelnemers met het nodige bombastisch ceremoniëel omkleed. In avontuurlijke huifkarren, schitterende open landauers en luxe Amerikaanse sleeën laat men zich voorrijden, om hun kampioenshaan in de wedstrijdarena te doen plaatsnemen. Een waar spektakel voltrekt zich voor de ogen van de in drommen opgekomen toeschouwers, dat de vergelijking met de entree van vermaarde filmsterren tijdens de beroemde Oscar-uitreiking met glans kan doorstaan.
Met de editie van 2001 maakt de haan en z'n baas z'n intocht in onder meer 'n old timer brandweerwagen, op 'n Harley Davidson, in 'n antieke ambulance uit de 60'r jaren, zelfs per touringcar omringd door Prins, Raad van Elf en Blaoskapel uit Schijndel.
Hanenbloaskapel Tis Vreed zal voorafgaand en na afloop van de wedstrijd ongetwijfeld weer de pannen van het dak blazen
Het afiche waarmee het hanenkraaigebeuren in den lande wordt aangeprezen.
De organisatie heeft niet alleen oog voor het wel en wee van de deelnemende hanen, ook aan de haaneigenaren en de toeschouwers wordt gedacht. Afgestemd op deze doelgroep, wordt door de organisatie - in nauwe samenwerking met het management van Café de Bocht - een uiterst aantrekkelijk amusementsprogramma samengesteld, direct aansluitend op het wedstrijdgedeelte van het hanenkraaien.
Kosten nog moeite worden gespaard om alle gasten het wachten op de prijsuitreiking zo aangenaam mogelijk te maken. Een keur van artiesten trekt aan het oog voorbij. Bij dit programma ligt het accent vooral op de muzikale activiteiten en kwaliteiten van de artiesten, maar sommige entertainers zullen het daar niet alleen bij laten. Kortom ook tijdens dit gedeelte zullen de elementen: verrassing en onverwachte wending, hetgeen de hanenkraaimiddag in zijn totaliteit zo karakteriseerd, volop aan bod komen. Ter illustratie, doen wij voor u alvast een kleine greep uit het programma-aanbod in 2005:
Dit programma wordt natuurlijk nog verder uitgebreid. Zodra hierover meer bekend is zal dit ook op deze site worden gepubliceerd.
Het wedstrijdreglement
staat borg voor een eerlijk wedstrijdverloop. Daarnaast biedt het ook de garantie voor een diervriendelijk evenement. Door middel van het inleveren van een inschrijfformulier, geeft u tevens te kennen accoord te gaan met het wedstrijdreglement van de Hanenkraaiwedstrijden te Dussen.
Zelfs de wethouder van Cultuur & Welzijn van de Gemeente Werkendam, Peter Ribbers, (rechts op de foto), geeft op zondagmiddag acte presence als jurylid bij de Hanenkraaikampioenschappen te Dussen.
Hieronder ziet u de volledige lijst van juryleden, maar liefst zeventien (17 !) in getal en zonder uitzondering allemaal excellente haanexperts, die de afgelopen jaren hun sporen op het gebied van jurering van hanenkraaikampioenschappen ruimschoots verdiend hebben.
JURYLEDEN, Internationale Hanenkraaikampioenschappen |
---|
Jan Lensvelt | John Coolen | Leen van den Oudenrijn |
Theo Braat | Ben Lensvelt | Rinus Domenie |
Sjaan Schalken | Theo Simonis | Henk Donkersloot |
Piet Weterings | Peter Ribbers | Toon v.d. Ven |
Karel Verhoeven | Wim Leenhouts | Piet van Olst |
Kees van de Water | Theo v.d. Plas |   |
Nu is het hanenkraaien "an sich" al een spektakel van de eerste orde, de traditionele gezamelijke intocht van de juryleden, maakt het alleen nog maar indrukwekkender.
Stemmig gekleed, betreden zij met veel bravour - een kampioenshaan waardig - de "hanenkraai-arena", om er op zeer nauwgezette wijze, geconcentreert tot op het bod, de slagen van "hun" hanen op te tekenen (zie bijgaande foto).
Door niets en niemand laten zij zich van de wijs brengen, totdat de prijzen verdeeld zijn. Daarna gaan ook bij deze hanenkraai-bobo's de remmen los en storten zij zich met hetzelfde enthousiasme in het après-kraai-vermaak.
Tijdens het hanenkraaien voor de jeugd, op zaterdagnamiddag, is de organisatie er in geslaagd om een geheel nieuwe jury aan te trekken. De dames van het Dussense smartlappenkoor "Uit Volle Borsten", welke hun thuisbasis eveneens in Café de Bocht hebben, zijn bereid gevonden om de jurering op hun schouders te nemen. Of de dames voor de deelnemende hanen nog een proeve van hun eigen zangkwaliteiten zullen afleggen, blijft nog even de vraag. Maar het kan toch bijna niet anders of de aanblik van zoveel vrouwelijk schoon moet de inspiratie en prestatie bij de hanen tot ongekende hoogte doen stijgen.
Terug naar Inhoud
Door het invullen en opsturen van het deelnameformulier kunt u zich inschrijven voor de Internationale Hanenkraaiwedstrijden te Dussen.
Middels deze inschrijving geeft u tevens te kennen accoord te gaan met het wedstrijdreglement.
Op zo kort mogelijke termijn krijgt u een bevestiging van uw inschrijving.
Geeft u er de voorkeur aan om niet via internet in te schrijven, vraag dan een formulier aan bij Jan Schalken p/a Café de Bocht (adres zie boven); even bellen mag natuurlijk ook.
Dussen ligt in het noordelijkst deel van Noord Brabant, in het Land van Heusden en Altena, gelegen tussen Bergsche Maas en Merwede. Het dorp Dussen ligt er 3 KM oostelijk van de A-27 - de bekende noord-zuid-route Utrecht-Breda - die het gebied doorsnijdt
![]() |
![]() |
Komende vanuit het noorden (Utrecht), komt u bij de Merwedebrug bij Gorinchem het Land van Heusden en Altena in. U blijft de A-27 richting Breda volgen, tot aan de Afslag Hank-Dussen. (Zie: linkerkaart)
Vanuit het zuiden (Breda), bereikt u het Land van Heusden en Altena wanneer u de brug over de Bergsche Maas bij Keizersveer oversteekt. Direkt hierna staat de Afslag Hank-Dussen aangegeven.(Zie: linkerkaart)
U volgt de borden richting Dussen. U komt dan op de provinciale weg (betonbaan). Na ongeveer 3 KM verbreed deze weg zich in 4 rijbanen, waarbij tevens Afslag Dussen wordt aangegeven. Direkt nadat u Dussen binnenrijdt, slaat u linksaf en volgt u de dijk, welke ter plekke Dorpsstraat heet. Na ongeveer 500 meter volgt er 'n draai naar rechts. In deze draai vindt u aan de rechterkant Café de Bocht. (Zie: rechterkaart)
Overigens is in het dorp op de dag van het hanenkraaien een duidelijke bewegwijzering aangebracht die u vanzelf naar de plaats van de wedstrijd leidt. In de buurt zijn bovendien voldoende mogelijkheden aanwezig voor (gratis !) parkeren.
Mochten er desondanks toch nog vragen overblijven dan kunt u ons natuurlijk altijd even bellen of e-mailen.
De fotogalerij van het Hanenkraaimuseum is recentelijk vernieuwd en uitgebreid. Neem daarom ook eens 'n kijkje op deze pagina.
Het Hanenkraaimuseum is een eregalerij van voornamelijk foto's van deelnemende hanen en hun eigenaren, alsmede sfeerimpressies van het sportieve - en folkloristische hanenkraaigebeuren. Ook vindt u er 'n aantal interessante "links" naar andere websites welke min of meer verband houden met de edele haan, tevens voorzien van een beknopte beschrijving.
Neem daarom ook eens 'n kijkje in deze eregalerij van hanenglorie het Hanenkraaimuseum van de Internationale Hanenkraaiwedstrijden.
Indien u zelf over materiaal beschikt wat een aanvulling kan betekenen op onze collectie, dan stellen wij het bijzonder op prijs wanneer u contact met ons wilt opnemen.
Erelijst van Kampioenshanen
Voor oude artikelen, eerder gepubliceerd op deze website, kunt u terecht op de archiefpagina.
Deze pagina bevat voornamelijk nieuwsartikelen van voorgaande jaren. Neem maar eens 'n kijkje in Archief Hanenkraaiwebsite van de Internationale Hanenkraaiwedstrijden.