ATT KÖPA TRAVARE!



Först av allt vill jag säga - Köp INTE en travare enbart därför att du är på jakt efter en billig eller rentav gratis häst! Köp en travare därför att du gillar rasen och för att du kan tänka dig att vidareutbilda hästen i ridning, inte bara för att det var den enda häst du hade råd till.

Tänk på att travare ibland kan behöva vila och återhämtning efter sin travkarriär - ha inte för bråttom och tro inte att du ska nå fina resultat som över en natt - det KAN och FÅR lov att ta tid! Om du köpt en billig häst, tänk på att bara för att inköpssumman inte var så hög, så betyder det inte att hästen är mindre värdefull som häst för det. Din häst ska skötas precis lika bra och noggrannt som alla andra hästar, oavsett inköpspriset.

Travare liksom alla andra hästar kostar dessutom pengar varenda dag efter att du köpt den, och allt kostar (hovslagare, foder, uppstallning, veterinär, utrustning etc.) och bara för att hästen kanske var billig i inköp så är den inte billigare i drift för det.

Var beredd på att det kommer att kosta pengar att ha häst - och var beredd att offra de pengarna för att din häst ska må bra!

Ska man köpa en travare att ha som ridhäst är det bra om man tänker på att titta på vissa saker. Som med vilken hästras som helst gäller det att man letar och provrider olika hästar innan man bestämmer sig.

Det beror mycket på vad du ska ha just DIN häst till, ska du promenadrida, vill du tävla eller vill du köra din häst med vagn? Vilket som, så KAN man hitta en travare som kan passa ens inriktning och målsättning.

Först och främst ska du titta på hur hästen är i kondition. Sorgligt nog finns det tyvärr travare som är i dålig kondition då de ska säljas som ridhästar.

Vad man måste tänka på om man köpt en häst i mindre bra skick, är att det kan ta lång tid innan man får upp hästen i sådan kondition att man kan börja rida och träna den, begär inte att hästen ska gå att rida på direkt efter köpet utan låt den få tid att varva ner och kanske lägga på sig lite mer hull osv. Dessutom kan man behöva lägga pengar på veterinärkostnader och liknande om hästen är i mycket dålig kondition.

Har man tid och möjlighet (och dessutom är modig nog att ta en risk att köpa en häst som kanske inte är i bästa skick) att vänta ut en sådan häst gör man säkert den en stor tjänst när man tar hand om den.

Övriga saker att tänka på: 1) Hurdan är hästen i munnen? Travare går med uppkäk i loppen, dvs ett slags bett som håller upp huvudet på dem. Vissa travare kan vara starkare i munnen än andra, det är dock en myt att alla travare skulle vara hårda i munnen, vilket definitivt INTE stämmer. Kan man rida den med vanligt bett eller det behövs skarpare grejor? Är man själv ganska ovan bör man inte köpa en häst som "måste" ridas med skarpt bett för att man ska kunna hålla den, alltså en häst som är stark i munnen. Men gör heller inte det fel som många ryttare som rider travare gör, att sätta på ett tjockt gummibett, i tron att det ska vara lindrigare för hästens mun än ett vanligt tränsbett.

Ett tjockt bett gör ofta hästarna totalt okänsliga och man tappar kontakten med hästens mun. Det är dessutom många gånger obehagligare för hästen att ha i munnen än ett vanligt, lite smalare tränsbett då de får svårt att stänga munnen med ett tjockt och klumpigt bett.

2) Är den het, lugn, stirrig, snäll i stallet, ja alla hästens egenskaper, helt enkelt? De allra flesta travare är så välhanterade och mycket hanterade ända sedan fölåldern att de innebär inga som helst problem att hantera, inte ens för en ganska ovan person. (Det finns naturligtvis alltid individuella skillnader).

Travare brukar bli spolade från topp till tå med vattenslang i travstallen, vilket innebär att det sällan är problem att spola av dem efter arbete, men fråga gärna hur den är, även hur hästen är att lasta och transportera i släp.

En av de stora fördelarna, tycker jag, med travarna är just det att dem är så mycket hanterade och vana vid det mesta, en ettåring är ofta mycket lättare att hantera än ett vuxet halvblod!

3) Exteriören. Hur är hästen byggd? Vill man promenadrida i skog och mark kan man som regel säga att det gör inget om hästen är byggd som en typisk travare, lite längre i kroppen, ngt rak rygg och kanske inte världens bästa hals.

Vill man hoppa, rida dressyr och kanske tävla underlättar det en hel del om man hittar en häst som är lämpligt byggd, dvs gärna en travare av lite kompakt typ, med bra halsansättning och överlinje.

Det underlättar för hästen också, genom att den har lättare för att utföra de rörelser du ber den om om den är byggd lite mer som en ridhäst. De franska travarna brukar vara trevligt byggda för ridning, och ofta även mycket bra att rida.

4) Gamla skador. Det är inte helt ovanligt med skador hos f.d. travare, men jag måste säga att det är ytterst sällan dessa skador "ställer till det" i ridningen. Travträningen går helt enkelt inte att jämföra med ridning, åtminstone inte om man själv rider på en lägre nivå (dvs inte rider hoppning/fälttävlan på msv eller högre nivå).

Låt en veterinär säga sitt om den travare du är spekulant på skulle ha någon gammal skada, och tänk till vad du själv vill använda hästen till. Ska du rida lättare promenadridning och lättare klasser brukar det som regel inte vara någon fara att köpa en travare med en lättare skada från travet om den fått läka ut i lugn och ro.

Tänk bara på att kontrollera med veterinären och ditt försäkringsbolag så att det går att teckna en fullständig A1-försäkring på hästen, som täcker eventuella djursjukhusbesök etc. Travare i träning får ej vara A1-försäkrade så det är en viktig punkt att kolla upp! Bättre att kontrollera allt sådant här före köpet än att få en obehaglig överraskning när man väl äger hästen!

5) Storleken. De flesta travare är ju ganska små till växten, "små och smidiga" kan man väl kalla dem. Växer du själv så tänk bara på att köp inte en som är för liten eller som kommer att bli det inom kort.

Det är så tråkigt med alla travare som säljs pga att man inte tänkt på att man kommer att växa ifrån den (här är en som vet vad det innebär). Det FINNS större travare att hitta, om man letar och kanske själv annonserar.

Är man själv liten till växten eller om man inte är så gammal kan man också hitta en travare som håller ponnymått, och det dyker upp fler och fler travare även på ponnytävlingar numera. Det finns en travare för alla!

6) Träning. Om du aldrig ridit travare förr och behöver hjälp med träning utav den måste du hitta någon tränare som är villig att ta sig an er! Tyvärr finns det fortfarande de tränare som nekar att träna travarekipage, så ring runt och hör dig för hur det är där du bor.

Att sätta sig och rida för en tränare som redan på förhand "dömt ut" travare som ridhästar blir sällan riktigt lyckat, det gäller att hitta någon som är positiv och kan se utveckling i även en travare.

Man får helt enkelt ta det lite som en utmaning! Jag tar gärna emot tips på tränare som tar emot varm- och kallblodsekipage, maila mig gärna om du eller någon du känner till håller träningar och kurser runt om i landet, då jag ofta får förfrågningar om duktiga tränare.

7) Priset. Det svåraste av allt (nästan)! Travare kan ligga i nästan alla prisklasser, tycks det som. Personligen måste jag erkänna att jag blir en aning skeptisk när jag ser att travare utannonseras för priser uppåt 15-25000:- utan att ha några meriter (ridmässiga sådana) bakom sig.

Jag säger absolut inte att travare skulle vara "värdelösa" som hästar och därför inte ska kosta något utan skänkas bort, men risken om man köper en travare för de summorna är att man helt enkelt stöter på en hästhandlare som köper in billiga travare för slaktvärdet, för att sedan sälja dem dyrt som ridhästar. Dessutom är det ju så att köper man en oriden eller outbildad före detta travare så kanske det innebär att man får lägga ner en del jobb själv, och i sådana lägen tycker jag ärligt talat att ett pris på uppåt femton till tjugo tusen är för mycket.

Dock kan man få se meriterade tävlingshästar, dvs f.d. travare som gjort bra resultat i olika ridsportsgrenar, för större summor och tycker jag att "varför inte?" Har deras ägare lagt ner ett stort jobb på träning och tävling och lyckats få fram en bra häst som står sig i konkurrensen så är det inget som säger att den hästen skulle kosta mindre än ett halvblod på samma utbildningsnivå.

Jag vågar nog påstå att det "normala" och vanligaste priset för en före detta travare ligger mellan 5.000 och 10.000:- och kan variera på lite grann åt endera hållet beroende på var i landet det är och hurdan häst priset gäller. kallbloden är dock oftast dyrare, kanske beroende på att tillgången på dessa trevliga hästar är sämre än på varmbloden som ju är vanligare, särskilt i södra delen av landet.

PRÖVOTID
Tänk på att fråga den som säljer hästen om du kan få den på prov någon månad eller två, före eventuellt köp. Det ger dig tid att tänka igenom köpet och lära känna hästen för att se om den överensstämmer med dina krav och din målsättning.

Tänk bara på att göra en veterinärbesiktning INNAN du hämtar hästen från säljaren så att inga oklarheter kan uppstå där!

Är det något mer du tycker jag skulle skriva om vad gäller köp av travare här på sidan? Skicka mail eller skriv i diskussionsforumet!


Sidan gjord i Notepad
Syns bäst i 800x600
och Internet Explorer
© Malin Semborn