279 Başlangıçta, Tanrı yeri ve göğü yarattı (Yar 1, 1). Bu ulvi sözler Kutsal Kitabın başında yer alır. İnanç İlkeleri Formülü bu sözleri yeniden ele alarak, görünen ve görünmeyen evreni, yeri ve göğü yaratan Herşeye Kadir Tanrı Babaya inandığını dile getirir. Şu halde önce Yaradandan sonra yaratılıştan, en son olarak da Mesih İsanın Tanrının Oğlu olarak gelip bizleri ayağa kaldırdığı günaha düşüşten söz edeceğiz.
280 Yaratılış Mesih İsada yücelim noktasına ulaşan Tanrı nın bütün kurtarış tasarılarının temeli, esenlik tarihinin başlangıcıdır.1 Buna karşılık Mesihin gizi yaratılış gizini aydınlatan kesin ışıktır; Başlangıçta Tanrı yeri ve göğü yarattı (Yar 1, 1) sözüne göre sonu açınlamaktadır: Ta başlangıçtan beri Tanrı Mesihte yeni yaratılışı öngörmektedir.2
281 Bu nedenle Paskalya Gecesi yapılan okumalar, Mesihteki yeni yaratılışın kutlaması, yaratılış öyküsüyle başlar; bu, Bizans litürjisinde, büyük bayramların arifesinde her zaman birinci okumayı oluşturur. Eskilerin tanıklıklarına göre, Hıristiyan adaylarının vaftize hazırlanmalarında aynı yol izlenir.3
282 Yaratılış üzerine din görüşü çok önemlidir. Bu insan ve Hıristiyan yaşamının temelleri ile ilgilidir: Çünkü değişik zamanlarda yaşayan insanların her zaman kendilerine sorduğu Nereden geliyoruz? Nereye gideceğiz? Kökenimiz nedir? Sonumuz ne olacak? Var olan her şey nereden geliyor ve nereye gidecek? gibi basit sorulara yaratılış üzerine Hıristiyan dini görüşü açıklık getirmektedir. Başlangıç ve sonla ilgili iki soru birbirinden ayrılmazlar. Bunlar yaşamımızın anlamı ve yönlendirilmesi ve davranışımız konusunda sonuca götüren sorulardır.
283 Dünyanın ve insanlığın başlangıcı üzerine yapılan sayısız bilimsel araştırma kozmosun yaşı ve boyutları, canlıların nasıl oluştuğu, insanın yeryüzünde nasıl belirdiği üzerinde bizi epey bilgilendirdi. Bu buluşlar Yaradanın büyüklüğüne daha çok hayran olmamızı, eserlerinden dolayı ve bilim adamlarına ve araştırmacılara verdiği bilgelik ve akıl için Ona daha çok şükretmemizi gerektiriyor. Bu kişiler Süleyman ile birlikte şöyle diyebilirler: Tüm varlıklarla ilgili bilgiyi bana veren Tanrıdır, dünyanın nasıl kurulduğunu, öğelerin niteliklerini bana O öğretti ( ) çünkü onları yaratan Bilgelik bu konuda bana bilgi verdi (Bil 7, 17-21).
284 Bu araştırmalara duyulan büyük ilgi, doğal bilimlere özgü alanı aşan başka bir düzendeki bir soru ile iyice desteklenir. Söz konusu yalnızca kozmosun maddi olarak ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını, ya da insanın ne zaman ortaya çıktığını bilmek değil, ama böylesi bir başlangıcın anlamını keşfetmektir: Bir rastlantıyla mı, kör bir yazgıyla mı, anonim bir gereklilikten mi, yoksa iyi ve akıllı Tanrı denen aşkın bir Varlık tarafından mı yönetildiğidir. Dünya Tanrı nın iyiliği ve bilgeliğinden geliyorsa, öyleyse neden kötülük var? Kötülük nereden geliyor? Bunun sorumlusu kim? Bundan kurtulmak mümkün mü?
285 Hıristiyanlık yaratılış sorunu karşısında daha başlangıçtan beri kendi görüşünden farklı sorularla karşılaştırıldı. Böylelikle eski din ve kültürlerde yaratılış ile ilgili sayısız mitler görülür. Bazı filozoflar her şeyin Tanrı olduğunu belirtmiş olduklarından onlara göre dünya Tanrıdır, ya da dünyanın evrimi, Tanrının evrimidir (panteizm); başkaları da dünya Tanrının, bu kaynaktan çıkıp yeniden ona dönen zorunlu bir türemesidir dediler; daha başkaları, sürekli birbirleriyle mücadele halindeki iki ebedi ana kaynağın İyilik ve Kötülük, Işık ve Karanlığın (düalizm, manikeizm) varlığını ileri sürdüler; bu kavramların bazılarına göre, bir düşüş sonucu ortaya çıkan dünya (en azından maddi dünya) kötüdür, şu halde dünya reddedilmeli ya da aşılmalıdır (gnos); başkaları dünyanın Tanrı tarafından yaratıldığını kabul ederler, ama aynen bir saatçinin saatini yaptıktan sonra onu kendi haline bıraktığı gibi (deizm); başkaları da dünyanın aşkın bir başlangıcı olduğunu hiçbir şekilde kabul etmezler, onlara göre dünya daima var olan maddenin bir tür oyunudur (materyalizm). Bütün bu kurgulara girişilmesi yaratılış sorununun evrensel ve sürekli gündemde kalan bir sorun olduğunu kanıtlamaktadır. Bunu araştırmak insana düşer.
286 Kuşkusuz insan aklı yaratılış sorununa bir cevap bulacak yeteneğe sahiptir. Nitekim, her ne kadar bu bilgi hata ile bozulmuş ve karartılmış olsa bile insan aklının1 yardımıyla Yaradan Tanrının varlığı, Tanrının eserlerine bakılarak kesinlikle bulunabilir. Onun içindir ki, iman bu gerçeğin kavranılabilir olmasında yardıma gelerek aklı aydınlatmaktadır: İman sayesinde dünyaların Tanrının bir sözüyle yaratıldığını, görülen şeylerin görülmeyenlerce oluşturulduğunu biliyoruz (İbr 11, 3).
287 Yaratılış gerçeği insan yaşamı için çok önemlidir. Tanrı müşfikliğinde, Halkına bu konuda esenlikli ne varsa her şeyi açınladı. Her insanın Yaradandan aldığı2 doğal bilgisi ötesinde, Tanrı İsraile yaratılış gizini derece derece açınladı. Ataları seçmiş olan O, İsraili Mısırdan çıkardı, İsraili seçerek, ona biçim vererek yarattı,1 O kendisini yeryüzündeki bütün halkların sahibi, yeri ve göğü tek başına yaratan biri olarak açınlamaktadır (Mzm 115, 15; 124, 8; 134, 3).
288 Şu halde yaratılış vahyi ile Tanrının Halkı ile yapmış olduğu tek antlaşmanın gerçekleşmesi ve vahyi birbirinden ayrılamaz. Yaratılış bu antlaşma için atılacak ilk adım olarak, Herşeye Kadir Tanrının sevgisinin evrensel göstergesi olarak açınlandı.2 Yaratılış gerçeği peygamberlerin bildirilerinde daha kesin bir belirginlikle,3 litürjideki mezmurların terennümünde,4 seçilmiş Halkın bilgelik konusundaki düşünüşlerinde5 de ifade ediliyor.
289 Kutsal Yazıda yaratılışla ilgili yazılmış olanlar arasında, Yaratılış Kitabının ilk üç bölümünün önemli bir yeri vardır. Edebi açıdan bu metinlerin değişik kaynakları olabilir. Esinlenmiş yazarlar bu metinleri, yaratılış gerçeklerini, yaratılışın başlangıcı ve sonunun Tanrıda olduğunu, Tanrının düzeni ve iyiliği, insanın görevi, son olarak da günahın dramı ve esenlik umudunu ulvi anlatımlarıyla ifade etmek amacıyla Kutsal Kitabın başına, koymuşlardır. Mesihin ışığı altında, Kutsal Yazının bütünlüğünde ve Kilisenin canlı Geleneğinde okunduğunda bu sözler yaratılışın başlangıcı ile ilgili gizlerin temel kaynağını oluştururlar: Yaratılış, düşüş, esenlik vaadi.
290 Başlangıçta, Tanrı yeri ve göğü yarattı: Kutsal Kitabın bu ilk sözlerinde üç şey belirtilmek isteniyor: Tanrı kendisinin dışında var olan her şeyin bir başlangıcı olmasını istedi. Yalnız Tanrı yaradandır (yaratmak fiilinin İbranice karşılığı olan baranın öznesi daima Tanrıdır.) Var olan her şeyin bütünlüğü (yer ve gök ile ifade ediliyor) ona varlık veren Kişiye bağlıdır.
291 Başlangıçta Söz vardı ( ) ve Söz Tanrı idi. ( ) Her şey Onun aracılığıyla var oldu, var olan hiçbir şey Onsuz olmadı. (Yu 1, 1-3). İncil Tanrının her şeyi, Ebedi Kelâmı, sevgili Oğlu aracılığıyla yarattığını açınlıyor. Nitekim yerde ve gökte ( ) yaratılmış her şey Onda yaratıldı. Her şey Onun aracılığıyla ve Onun için yaratılmıştır. Her şeyden önce var olan Odur ve her şey varlığını Onda sürdürmektedir (Kol 1. 16-17). Kilisenin imanı aynı şekilde Kutsal Ruhun yaratıcı etkinliğini de kesin olarak doğrulamaktadır: Kutsal Ruh yaşam vericidir1, Yaratıcı Ruhtur (Veni, Creator Spritus), her iyiliğin kaynağıdır2.
292 Eski Ahitte ileri sürülen, Yeni Antlaşmada açınlanmış olan, Oğul ve Ruhun Babanınkiyle ayrılmaz bir bütün oluşturan yaratıcı etkinliği3 Kilisenin din ilkelerinde açıkça belirtilmiştir: Bir tek Tanrı vardır ( ): Tanrı Babadır, Tanrı Tanrıdır, Tanrı Yaradandır, Tanrı Sahiptir, Tanrı Düzenleyicidir. Tanrı her şeyi Kendiliğinden yaptı, kısacası elleri4 gibi olan Kelâmı ve Bilgeliği aracılığıyla, Oğlu ve Ruhu aracılığıyla5 yaptı. Yaratılış Kutsal Üçlü-Birlikin ortak eseridir.
293 Dünya Tanrının yüceliği için yaratıldı.6 Bu temel gerçeği Kutsal Yazılar ve Gelenek durmadan öğretir ve anar. A. Bonaventura diyor ki, Tanrı her şeyi Yüceliğini artırmak için değil, bu Yüceliği göstermek ve aktarmak için yarattı.7 Çünkü Tanrının yaratmak için iyiliğinden ve sevgisinden başka nedeni yoktur: Sevgi anahtarı sayesinde eli varlıkları yarattı.8 Birinci Vatikan Konsili şu açıklamayı yapıyor:
İyiliğinde ve herşeye kadir kudretiyle, kendi mutluluğunu artırmak ya da yetkinleşmek için değil, ama yetkinliğini yaratıklarına ihsan ettiği iyilikler aracılığıyla göstermek için, bu gerçek Tanrı, en özgür tasarısının bütünlüğünde, zamanın başlangıcında, maddi ve tinsel her yaratığı hiçten yarattı.9
294 Tanrının iyiliğini göstermek ve aktarmak amacıyla dünya yaratıldı. Tanrının Yüceliği bu sayede gerçekleşiyor. Mesih İsa sayesinde Tanrının evlatları olabilmemiz için kendi tasarısında bizleri önceden belirledi (Ef 1, 5-6): Çünkü Tanrının Yüceliği, canlı insandır, insanın yaşamı ise Tanrıyı görmektir: Yaratılış aracılığıyla Tanrının vahyi yeryüzünde yaşayan varlıkların hepsine yaşam veriyorsa, Babanın Kelâm aracılığıyla kendini göstermesi Tanrıyı görenlere ne kadar çok yaşam verecektir.10 Yaratılışın nihai akıbeti her varlığın Yaradanının hem kendi yüceliğini hem bizim mutluluğumuzu sağlayarak1 en sonunda herkeste her şey (1 Kor 15, 28) olacaktır.
IV. Yaratılış gizi
Tanrı bilgeliği ve sevgisi aracılığıyla yaratır
295 Tanrının dünyayı bilgeliğine göre yarattığına inanıyoruz.2 Bu herhangi bir zorunluluğun, kör yazgının ya da rastlantının sonucu değildir. Bunun, yaratıklarının kendi varlığına, bilgeliğine ve iyiliğine katılmalarını isteyen Tanrının özgür iradesinden geldiğine inanıyoruz: Çünkü her şeyi Sen yarattın, hepsi senin isteğinle yaratılıp var oldu (Ap 4, 11). Ey Rab, yapıtların ne çok ve büyük! bunların hepsini bilgeliğinle yaptın (Mzm 104, 24). Rab herkese karşı iyidir, Onun sevgisi tüm yaratıkları sarar (Mzm 145, 9).
296 Tanrının yaratmak için ne herhangi bir yardıma ne de daha önce var olan bir şeye gereksinmesi vardır.3 Yaratılış Tanrısal cevherin zorunlu bir yayılması da değildir.4 Tanrı özgürce hiçten5 yaratır:
Tanrı eğer daha önceden de var olan bir maddeden dünyayı biçimlendirmişse bunda herhangi bir olağandışılık yoktur? Zanaatçı, kendisine bir malzeme verildiğinde, ondan istediğini yapar. Oysa Tanrının gücü özellikle yapmak istediği şeyi yoktan var ettiğinde kendisini gösterir.6
297 Evrenin hiçten yaratılışı inancı Kutsal Kitapta vaat ve umut dolu bir gerçek gibi doğrulanıyor. Yedi oğlu olan bir anne çocuklarını dinşehidi olmaları için yüreklendiriyor:
Rahmimde nasıl oluştuğunuzu bilmiyorum; size yaşam ve soluk veren ben değildim; her birinizi oluşturan elementleri ben düzenlemedim. İnsan soyunun ortaya çıkmasını sağlayan ve her şeyin başlangıcı olan, dünyayı Yaradan, Onun yasaları uğruna kendi yaşamınızı hiçe saydığınızda bağışlaması ile gerçekten size yeniden soluk ve yaşam verecektir ( ). Sana yalvarıyorum, evladım, dünyaya ve göklere bak; onların içindeki her şeye bak ve ortada hiçbir şey yokken Tanrının onları yarattığını kabul et ve insan soyunun da aynı biçimde yaratıldığını bil. (2 Mak 7, 22-23. 28).
298 Ölülere yaşam veren ve var olmayanı hiçlikten varlığa çağıran (Rom 4, 17) Tanrı hiçten yaratabildiğine göre, Kutsal Ruh aracılığıyla günahkârlara, içlerinde temiz bir yürek yaratarak ruhlarına1 ve ölmüş olanları dirilterek bedenlerine yaşam verebilir. Tanrı madem ki, Sözüyle, karanlıklardan ışığı çıkardıysa,2 imanı olmayanlara da iman ışığını verebilir.3
299 Tanrı bilgelikle yaratmışsa, yaratılış düzenlidir: Her şey ölçüsü, sayısı ve ağırlığı ile düzenlenmiştir (Bil 11, 20). Tanrıyla kişisel bir ilişki içine girmeye çağrılan Tanrının suretinde yaratılan insana4 sunulan ve onun eline bırakılan yaratılış Tanrının görünmeyen sureti olan ebedi Kelâmda (Kol 1, 15) ve Onun aracılığı ile yaratıldı. Aklımız Tanrısal Anlıka katılarak, kuşkusuz pek büyük çaba harcamadan ve Yaradanın ve yarattıklarının5 huzurunda saygı ve alçakgönüllülük ruhuyla Tanrının yarattığı evrenle6 ne demek istediğini anlayabilir. Tanrısal iyilikten çıkan yaratılış, bu iyiliğe katılır (Ve Tanrı bunun iyi ( ) çok iyi olduğunu gördü: Yar 1, 4. 10. 12. 18. 21. 31). Çünkü yaratılış insana sunulan Tanrı nın istediği bir lütuf, insana emanet edilen ve ayrılan bir mirastır. Kilise, birçok kez, fiziki dünya dahil yaratılışı savunmak zorunda kalmıştır.7
300 Tanrı yapıtlarının hepsinden sonsuz derece büyüktür: Görkemin göklerin de üstündedir8 (Mzm 8, 2) büyüklüğün sınırsızdır (Mzm 145, 3). Ama O, var olan her şeyin ilk nedeni, yüce ve özgür bir Yaradan olduğu için yaratıklarının en derinlerinde bulunur: Onda yaşıyor ve deviniyoruz; ve Onda varız (Hİ 17, 28). A. Augustinusun sözlerine göre Tanrı içimizde varlığımızın en derinlerinde ve en üst bölgelerindedir9.
301 Tanrı evreni yarattıktan sonra yaratığını kendi haline bırakmaz. Yaratığına yalnızca varlık ve yaşamı vermekle kalmaz, ama onu varlığında her an korur, ona devinim verir ve onu bitimine taşır. Bu Yaradana olan tam bağımlılığı kabul etmek bir bilgelik ve özgürlük, sevinç ve güven kaynağıdır:
Evet, Sen var olan her şeyi seversin, yarattığın hiçbir şeyden tiksinti duymazsın; çünkü herhangi bir şeyden nefret etseydin, o şeyi yaratmazdın. Sen istememiş olsaydın bir şey nasıl varlığını sürdürebilirdi? Sen ortaya çıkmasına neden olmasaydın, bir şey nasıl korunurdu? Yaşamı seven Rabbim, sen her şeyi esirgeyensin; çünkü her şey senindir (Bil 11, 24-26).
302 Yaratılışın kendine özgü yetkinliği ve iyiliği vardır, ancak yaratılış Tanrının ellerinden tamamlanmış olarak çıkmadı. Tanrı onu ulaşılması gerektiğini düşündüğü daha üstün bir yetkinliğe doğru bir ilerleme halinde yarattı (in statu viĉ). Tanrı yarattığı evrenini yaptığı düzenlemeler aracılığıyla bu yetkinliğe doğru götürür. Bu düzenlemelere İlahi takdir denir:
Tanrı takdiri ile dünyanın bir ucundan öbür ucuna kadar gücünü göstererek, her şeyin iyi işlemesini sağlayarak (Bil 8, 1) yaratmış olduğu her şeyi korur ve yönetir. Çünkü Tanrının gözleri önünde her şey çıplak ve açıktır (İbr 4, 13), hatta yaratıkların özgün davranışlarının oluşturacakları bile.1
303 Kutsal Kitabın tanıklığı geneldir: İlahi takdirin ilgisi somut ve dolaysızdır, dünyanın ve tarihin en küçük şeyinden tutun da en büyük olayına kadar her şeye ilgi gösterir, Kutsal kitaplar olayların seyrinde üzerlerine basa basa Tanrının mutlak egemenliğini doğrularlar: Tanrımız, yerde ve gökte istediği her şeyi yapar (Mzm 115, 3); İsa da şöyle diyor: Açtığını kimse kapatamayacak, kapadığını da kimse açamayacaktır (Ap 3, 7); İnsanın yüreğinde çok düşünce vardır, yalnızca Tanrının tasarısı gerçekleşecektir (Mes 19, 21).
304 Kutsal Kitabın başlıca yazarı olan Kutsal Ruhun, çoğu zaman ikincil nedenlerden söz etmeden eylemleri Tanrıya mal ettiğini görüyoruz. Bu ilkel bir konuşma biçimi değil ama Tanrının dünya ve tarih üzerindeki mutlak üstünlüğünü ve Beyliğini derin bir biçimde anımsatmak2 ve bu şekilde Ona olan güveni eğitmektir amaç. Mezmurlar bu güveni veren en büyük okuldur.3
305 İsa çocuklarının en küçük ihtiyacını bile dikkate alan göksel Babanın takdirine bir evlat güveni duyulmasını istiyor: Ne yiyeceğiz?, ne içeceğiz? ya da ne giyeceğiz? diyerek kaygılanmayın ( ). Göksel Babanız bütün bunlara ihtiyacınız olduğunu bilir. Siz her şeyden önce Tanrının Egemenliğini ve doğruluğunu arayın, o zaman bütün bunlar size fazlasıyla verilecektir1 (Mt 6, 31-33).
306 Tanrı kendi tasarısının yüce Efendisidir. Ama tasarısını gerçekleştirmek için yaratıkların yardımından da yararlanır. Bu bir zayıflık değil, Herşeye Kadir Tanrının iyiliği ve yüceliğinin işaretidir. Çünkü Tanrı yaratıklarına yalnızca var olmalarını değil, kendi başlarına hareket etme onurunu da verir, ayrıca birbirlerinin ilke ve nedenleri olarak tasarısını gerçekleşmesinde katkıları olmasını da ister.
307 Hatta Tanrı insanlara yeryüzünü egemenliği altına alma ve idare etme sorumluluğunu vererek kendi ilahi takdirine özgürce katılabilmelerini sağlar.2 Tanrı böylelikle yaratılış eserini tamamlayabilmek, ondaki uyumsuzluğu gidermek üzere insanlara kendisinin ve benzerlerinin iyiliği için akıllı ve özgür nedenleri olma özelliğini verir. Çoğu zaman Tanrısal iradenin bilinçsiz işbirlikçileri olan insanlar Tanrı tasarısına davranışlarıyla, dualarıyla, hatta çektikleri acılarıyla bile bile dahil olabilirler.3 İşte o zaman tamamen Tanrının ve Onun Egemenliğinin4 işbirlikçileri olurlar (1 Kor 3, 9; 1 Sel 3, 2).
308 Bu gerçek, Yaradan Tanrıya duyulan inançtan ayrılmazdır: Her şeyde etkin olan Tanrı yaratıklarında da etkindir. Tanrı ikincil nedenler aracılığıyla ve onlarda etkinlik gösteren ilk nedendir: Çünkü kendisini hoşnut eden şeyi hem istemeniz, hem de yapmanız için sizde etkin olan Tanrıdır5 (Fil 2, 13). Bu gerçek insan onurunu alçaltacağı yerde yükseltti. Tanrının iyiliği, bilgeliği ve gücü sayesinde hiçlikten çıkarılan insan, ana kaynağından koparılırsa hiçbir şey yapamaz, çünkü Yaradansız yaratık yok olmaya mahkûmdur6; Tanrı lütfunun yardımı olmadan da kendi nihai akıbetine erişemez.7
309 Tanrı Herşeye Kadir ise, iyi ve düzenli bir dünyanın Yaradanı ise, bütün yaratıkların bakımını üstlenir, o zaman kötülük neden vardır? Kaçınılmaz olduğu kadar ivedi, gizemli olduğu kadar acı olan bu soruya alel acele verilen hiçbir cevap yeterli olmayacaktır. Bu soruya Hıristiyanlık inancının bütünü alınarak cevap verilebilir: Yaratılışın iyi bir şey olması, günahın dramı, insanın önüne antlaşmalarıyla, Oğlunun kurtarıcı Cisimlenmesiyle, Kutsal Ruhun armağanıyla, Kilisenin bir araya gelmesiyle, Kilise sırlarının gücüyle, Tanrının sabırlı sevgisiyle özgür yaratıklara yaptığı, özgür yaratıkların önceden kabul edebildikleri gibi, korkunç bir gizemle, önceden kaçınabilecekleri, mutlu bir yaşama davetiyle yapılan çağrıyla gelen Hıristiyanlık muştusunda, Kötülük sorununa bir yanıt oluşturmayan tek bir nokta yoktur.
310 Neden Tanrı içinde hiçbir kötülüğün bulunmadığı mükemmel bir dünya yaratmadı? Tanrı sonsuz gücüyle her zaman daha iyi şeyler yaratabilir.1 Bununla birlikte Tanrı sonsuz iyiliği ve bilgeliğinde, nihai mükemmelliğine doğru ilerleme durumunda olan bir dünya yaratmayı uygun gördü. Bu evrim Tanrı tasarısında bazı varlıkların ortaya çıkmasını, bazılarının ortadan kalkmasını, en mükemmelinin en az mükemmeliğiyle birlikte olmasını, doğanın inşası ile yıkımını içermektedir. Yaratılış mükemmelliğe ulaşana dek fiziksel iyiliğin yanı sıra fiziksel kötülük de var olacaktır.2
311 Akıllı ve özgür yaratıklar olan insanlar ve melekler, özgür seçim ve tercihlerine göre kendi nihai kaderlerine doğru yol alacaklardır. Doğru yoldan ayrılabilirler. Nitekim günah işlediler. Böylelikle ahlâki kötülük dünyaya girmiş oldu, ortak bir ölçüsü olmaya fiziksel kötülükten daha ciddi olarak. Tanrı hiçbir şekilde ne dolaylı ne de dolaysız olarak ahlâki kötülüğün nedenidir.3 Tanrı yarattığı yaratığın özgürlüğüne saygı duyduğundan buna izin vermekte ve gizemli bir biçimde bundan iyilik çıkarmasını bilmektedir:
Çünkü Herşeye Kadir ( ) olarak sonsuz derece iyi olduğundan herhangi bir kötülüğün eserlerinde kalmasına izin vermeyecektir ve kötülükten iyilik çıkarmasını bilecek kadar iyi ve güçlüdür.4
312 Zamanla, Tanrının herşeye kadir inayetinde yaratıkları tarafından yapılan bir kötülükten, hatta ahlâki kötülükten bir iyilik çıkarmasını bildiğini görebiliriz: Yusuf, kardeşlerine, beni buraya siz değil Tanrı gönderdi; ( ) bana yapmayı planladığınız kötülüğü, İlahi takdir kalabalık bir halkın yaşamını kurtarmak için iyiliğe dönüştürdü1 dedi (Yar 45, 8; 50, 20). Şimdiye dek işlenmiş en büyük ahlâki kötülükten, yani bütün insanların günahlarının neden olduğu Tanrının Oğlunun reddi ve katledilmesinden, Tanrı, ihsanının bolluğu sayesinde2 iyiliklerin en büyüğünü çıkardı: Mesihin yüceltilmesi ve bizim Kurtuluşumuz. böylece kötülük bir iyiliğe dönüşmüş oldu.
313 Her şey Tanrıyı sevenlerin yararına gelişir (Rom 8, 28). Azizlerin tanıklıkları bu gerçeği doğruluyor:
Cenovalı Azize Katerina başlarına gelenlerden dolayı kızanlara ve isyan edenlere şunu anımsatıyor: Her şey sevgiden gelir, her şey insanın esenliğine göre düzenlenmiştir, Tanrı her şeyi yalnızca bu amaç için yapar.3
A. Thomas More dinşehidi olmadan önce kızını şu şekilde teselli ediyor: Tanrının istemediği hiçbir şey olamaz. O, bize ne kadar kötü görünürse görünsün, bizim için en iyi olanı ister.4
Norveçli Bayan Julian da: Tanrının lütfu sayesinde, imana sıkıca sarılmak ve her şeyin iyi olacağına inanmak gerektiğini öğrendim Böyle davranırsan her şeyin iyiye gittiğini göreceksin. (Thou shalt see thyself that all MANNER of thing shall be well.)5
314 Tanrının dünyanın ve tarihin Efendisi olduğuna kesin inanıyoruz. Ancak inayetinin yolları çoğu kez bizler için bilinmezdir. Ancak sonunda, kısmi olarak bilme durumumuz son bulduğunda, Tanrıyı yüz yüze gördüğümüzde (1 Kor 13, 12), yolları tam olarak bileceğiz, onların sayesinde, hatta günah ve kötülüğün dramları arasından, Tanrı, yaratısını, yaratmış olduğu yer ve göğün amacı olan kusursuz Sept6 dinginliğine kadar götürecektir.
ÖZET
315 Tanrı dünya ile insanı yaratmakla herşeye kadir sevgisi ve bilgeliğinin ilk ve evrensel kanıtını, nihayetini Mesihteki yeni yaratılışta bulan iyiniyetli tasarısının ilk muştusunu sundu.
316 Her ne kadar yaratılış eseri özellikle Babaya mal edilmiş olsa da, yaratılışın görünmeyen ve biricik kaynağının Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olduğu imanın bir gerçeğidir.
317 Tanrı evreni özgürce, doğrudan, hiçbir yardım olmadan yarattı.
318 Hiçbir yaratığın kelimenin gerçek anlamıyla yaratmak için gerekli sonsuz gücü yoktur, yani hiç var olmayan bir şeyi hiçten yaratmak gibi bir gücü yoktur.1
319 Tanrı yüceliğini göstermek ve iletmek için dünyayı yarattı. Tanrı yaratıklarının kendi gerçeğine, iyiliğine ve güzelliğine katılmalarını istedi, Tanrının yaratıkları yaratma yüceliğinin nedeni budur.
320 Evreni yaratan Tanrı, onun varlığını Kelâmı aracılığıyla sürdürmesini sağlar, Oğul kudretli sözüyle ve yaşam veren Yaratıcı Ruhuyla her şeyin sürmesini sağlar (İbr 1, 3).
321 İlahi takdir, bütün yaratıkları nihai akıbetlerine sevgi ve bilgelikle götüren Tanrının düzenlemeleridir.
322 Mesih bizim, evlatları olarak göksel Babamızın inayetine sığınmamızı istiyor.2 Havari Petrus aynı fikri şu şekilde ifade ediyor: Bütün kaygılarınızı Ona yükleyin, çünkü O sizi kayıracaktır3 (1 Pet 5, 7).
323 İlahi takdir yaratıkların hareketleriyle de hareket eder. İnsanlara Tanrı özgürce kendi tasarılarında işbirliği yapmalarını sağlar.
324 Dünyadaki fiziksel kötülük ile ahlâki kötülüğe izin verilmesi Tanrının kötülüğü yenmek için Oğlu Mesih İsanın ölümü ve dirilişi ile açıkladığı bir gizdir. İman bize Tanrının ancak ebedi yaşamda tam olarak öğrenebileceğimiz yollarla kötülükten iyilik çıkarmamış olsa kötülüğe izin vermeyeceğini kesin olarak söylemektedir.
325 Havarilerin İnanç İlkeleri Formülü Tanrının yerin ve göğün Yaradanı olduğunu söylerken İznik-İstanbul Konsili buna daha da açıklık getirerek görünen ve görünmeyen evrenin yaradanı der.
326 Kutsal Kitapta yer ve gök ifadesi şu anlama gelmektedir: Var olan her şey, tüm yaratılış. Aynı zamanda yaratılışın içindeki yeri göğü bağlayan ve ayıran bağı da belirtir: Yer bu insanların dünyasıdır.1 Gök ya da gökler gökkubbeyi2 belirtebildiği gibi Tanrının özel yeri de olabilir: Göklerdeki Babamız3 (Mt 5, 16), buna göre ahret mutluluğu olduğu gibi cennet de olabilir. Gök ya da cennet, son olarak da, Tanrıyı çevreleyen tinsel yaratıkların -meleklerin- yerini belirtir.
327 Dördüncü Latran Konsilindeki İnanç İlkeleri bildirisinde Tanrı zamanın başlangıcından beri, tinsel ve maddi yaratıkların her birini, yani melekleri ve dünyayı yoktan yarattı; sonra da her ikisinden aldığı ruh ve bedenden oluşan insanı yarattı4.
I. Melekler
Meleklerin varlığı - bir iman gerçeği
328 Kutsal Kitap, bir iman gerçeği olan bedensiz tinsel varlıkları melek olarak adlandırıyor. Kutsal Kitabın tanıklığı Geleneğin oybirliği kadar nettir.
Melekler kimlerdir?
329 Augustinus melekler hakkında şöyle diyor: Melek doğayı değil işlevi belirtir. Sen meleklerin doğasını nasıl tanımlamalı diye soruyorsun? Tek kelimeyle ruhtur. İşlevini soruyorsun? Melektir; olduğu şey olarak bir ruhtur, yaptığı şey açısından melektir.5 Melekler bütün varlıklarıyla Tanrının uşakları ve kullarıdır. Sürekli olarak göklerdeki Babanın yüzünü seyrettiklerinden (Mt 18, 10), Onun sözlerini dinleyen ve Onun buyruklarını yerine getiren varlıklardır (Mzm 103, 20).
330 Tamamen tinsel varlıklar olduklarından sırf akıl ve iradeden oluşmuşlardır: Melekler kişisel6 ve ölümsüz7 varlıklardır. Yetkinlikte gözle görülür bütün varlıkları aşarlar. Yüceliklerinin parlaklığı bunun kanıtıdır.8
331 Mesih, Melekler dünyasının merkezidir. Melekler Ona aittir. İnsanoğlu kendi görkemi içinde bütün melekleriyle birlikte gelince (Mt 25, 31). Melekler Mesihe aittir, çünkü Onun aracılığıyla ve Onun için yaratılmışlardır: Nitekim gökte ve yeryüzünde, görünen ve görünmeyen şeyler, tahtlar, egemenlikler, yönetimler ve hükümranlıklar, her şey Onda yaratıldı; her şey Onun aracılığıyla ve Onda yaratılmıştır (Kol 1, 16). Onları esenlik tasarısının habercileri yaptığı için onlar daha çok Ona aittirler: Bütün melekler, kurtuluşu miras alacaklara hizmet etmek amacıyla gönderilen görevli ruhlar değil midir? (İbr 1, 14).
332 Onlar yaratılışın başlangıcında ve esenlik tarihi boyunca, uzaktan ya da yakından bu esenliği bildirerek ve Tanrı tasarısının gerçekleşmesine yardım ederek1 hep burada oldular: Yeryüzü cennetini kapattılar,2 Lutu korudular,3 Agar ve çocuğunu kurtardılar,4 İbrahimin elini tuttular,5 yasa onların sayesinde iletildi,6 Tanrı halkına yol gösterdiler,7 doğumları8 ve gönül eğilimlerini bildirdiler,9 peygamberlerin yanında oldular,10 bunlar yaptıklarından birkaç örnek sadece. Son olarak da Cebrail Melek, Vaftizci Yahya ile İsanın doğumunu bildirdi.11
333 Cisimlenmiş Kelâmın insan olarak doğumundan Göğe Çıkışına kadar ki yaşamı meleklerin hizmeti ve tapınışı ile çevriliydi. Tanrı İlk-doğanı dünyaya getirdiğinde, Tanrının meleklerinin Ona tapınmalarını istedi (İbr 1, 6). Mesihin doğuşundaki övgü dolu ezgiler Kilisede çınlamaya hep devam etti: Tanrıya şükürler olsun (Lk 2, 14). İsanın çocukluğunu korudular,12 İsaya çölde hizmet ettiler,13 can çekişirken onu güçlendirdiler,14 eskiden İsraili15 düşmanların16 elinden kurtardıkları gibi İsayı da düşmanlarının elinden kurtarabilirlerdi. Mesihin doğumunu17 ve dirilişini18 bildirerek İyi Haberi yayan yine meleklerdir (Lk 2, 10). Mesihin döneceğini bildiren19 melekler, Onun dönüşünde, kıyamet günü yargılamasında hizmet için hazır bulunacaklardır.20
334 Kilise meleklerin güçlü ve gizemli yardımlarından hep yararlanmıştır.1
335 Kilise litürjisinde meleklerine katılarak üç kez kutsal olan Tanrıya tapınır;2 meleklerin katılımı için yakarır [Roma litürjisinde Supplices te rogamus ya da ölüler için okunan İn paradisum deducant te angeli de, ya da özellikle bazı meleklerin (Mikail, Cebrail, Rafael, koruyu melekler) anısına Bizans litürjisindeki Kerübinler İlahisinde].
336 Çocukluktan3 ölüme4 kadar insan yaşamı meleklerin koruyuculuğu5 ve aracılığı (tavassut)6 ile çevrelenmiştir. Her inanlının yanı başında kendisini koruyan ve kendisine yol gösteren bir meleği vardır.7 Hıristiyan yaşamı, bu dünyadan itibaren, iman içinde, Tanrıyla birlik olarak, insanların ve meleklerin topluluğuna katılır.
337 Görünür dünyayı bütün zenginliğiyle, bütün çeşitliliğiyle, ve düzeniyle Tanrının kendisi yarattı. Kutsal Kitap Tanrının sembolik olarak altı iş gününde dünyayı yarattığını ve yedinci günü dinlendiğini yazar (Yar 1, 1-2, 4). Kutsal metin, yaratılış hakkında esenliğimiz 8 için Tanrı tarafından açınlanmış Tanrının Yüceliği9 olan yaratılışın derin niteliğini, değerini, sonunu bilmeyi sağlayan gerçekleri öğretir:
338 Varlığını Yaratıcı Tanrıya borçlu olmayan hiçbir şey yoktur. Dünya Tanrının sözüyle yoktan çıkarılınca var oldu; var olan her varlık, her tür, bütün insanlık bu tarihi temel olayda kök salar: Bu, dünyanın oluştuğu, zamanın başladığı yaratılıştır.10
339 Her varlık kendi öz iyiliğine ve yetkinliğine sahiptir. Altı günlük işlerin herbirinde şöyle deniyor: Ve Tanrı bunun iyi bir şey olduğunu gördü. Her şey yaratılış gereğince kendilerine özgü düzen ve yasaları ile kendilerine özgü eşsizlikler, gerçekler, dayanıklılıklara göre düzenlenmiştir.11 Kendilerine özgü varlıklarıyla olması istenen çeşitli varlıkların her biri kendine göre Tanrının sonsuz iyilik ve bilgeliğinden bir ışın yansıtmaktadır. İşte bunun için insan Yaradanı hor gören ve insanlar ve çevresi için zararlı sonuçlar doğuracak nesnelerin kötü kullanımından kaçınmak için her yaratığın kendine özgü iyiliğine saygı göstermek zorundadır.
340 Yaratıkların birbirine bağlı olmalarını Tanrı istedi. Güneş ve ay, dağ selvisi ve küçük çiçek, kartal ve serçe: Sayısız çeşitlilik ve eşitsizlik manzarası hiçbir yaratığın kendi kendine yetemeyeceği anlamını verir. Karşılıklı olarak birbirlerini tamamlamak için, birbirlerinin hizmetinde, birbirlerine bağımlı olarak varlıklarını sürdürebilirler.
341 Evrenin güzelliği: Yaratılmış dünyanın düzeni ve ahengi varlıkların çeşitliliğinin ve aralarındaki ilişkilerin bir sonucudur. İnsan bunları derece derece doğa yasaları olarak keşfeder. Bunlar ilim adamlarını hayranlık içinde bırakırlar. Evrenin güzelliği Yaradanın sonsuz güzelliğini yansıtır. Bu güzellik insan aklı ve iradesine, boyun eğmeyi ve saygıyı esinlemelidir.
342 Varlıkların hiyerarşisi en az mükemmelden en çok mükemmele giden altı gün düzeniyle ifade edildi. Tanrı tüm yaratıklarını sever,1 hiçbirini, hatta serçeleri bile unutmaz. Ama yine de İsa şöyle diyor: Siz birçok serçeden daha değerlisiniz (Lk 12, 6-7), ya da; Bir insan bir koyundan daha değerlidir (Mt 12, 12).
343 İnsan yaratılışın doruk noktasıdır. Esinlenmiş metinde açıkça insanın yaratılışının öteki yaratıklardan farklı bir şekilde olduğu ifade edilmektedir.2
344 Tüm yaratıklar arasında hepsinin Yaradanı aynı olduğu için bir dayanışma vardır. Hepsi Onun yüceliğine göre düzenlenmiştir:
Tanrım, tüm yaratıklarından dolayı,
bize gün ışığını verdiğin
kardeş Güneş için özellikle
Şükürler olsun sana;
Güneş güzeldir büyük bir görkemle parlamaktadır,
Yücelerden yücesi Seni anlatmaktadır bize
Tanrım,
çok yararlı ve gösterişsiz,
çok değerli ve çok temiz kız kardeş su için
Şükürler olsun Sana
Tanrım,
bizi bağrına basan ve besleyen,
çeşitli meyve, rengârenk çiçekler ve otlar veren
kız kardeşimiz toprak ana için Sana şükürler olsun
Tanrıya şükredin, Ona hamdedin,
Alçakgönüllülükle kulluk edin Ona.1
345 Sept - altı iş günü sonu. Kutsal metnin yazdığına göre Tanrı yapmakta olduğu işi yedinci gün bitirdi ve böylece yer ve gök bütün öğeleriyle tamamlandı ve Tanrı yedinci gün işi bırakıp dinlendi, Onu kutsal bir gün saydı (Yar 2, 1-3). Bu esinlenmiş sözler esenlikli zengin öğretiler içermektedir:
346 Tanrı dünyanın kuruluşundan beri değişmeyen yasalar ve bir temel koymuştur,2 inanlı bunlara güvenle dayanabilir, bunlar Tanrıyla antlaşmasındaki sarsılmaz sadakatinin işareti ve güvencesi olacaktır.3 İnsan da kendi açısından bu temele sadık kalmalı ve Yaradanın dünyada kayıtlı yasalarına saygı göstermelidir.
347 Yaratılış, Sept yani Tanrı kültü ve tapınması göz önüne alınarak yapıldı. Kült yaratılış düzeninin içinde vardır.4 Hiçbir şeyi Tanrı kültüne yeğ tutmayın diyor A. Benoîtnın kuralı. Bununla insanın ne yapması gerektiğini doğru bir şekilde gösteriyor.
348 Sept İsrail yasasının temelini oluşturur. Emirleri yerine getirmek yaratılış eserinde ifade edilen Tanrının irade ve bilgeliğine uyum sağlamak demektir.
349 Sekizinci gün. Ancak bizler için yeni bir gün doğdu: İsa nın Diriliş günü. Yedinci gün ilk yaratılışı tamamlar. Sekizinci günde yeni yaratılış başlar. Böylece, yaratılış eserinin en büyük eseri olan kurtuluş doruk noktasına varır. İlk yaratılış anlamını ve doruk noktasını görkemi ilkini aşan Mesih teki yeni yaratılışta bulur.5
ÖZET
350 Melekler Tanrıyı durmadan yücelten ve kurtarıcı tasarılarını başka yaratıklara uygulayan tinsel yaratıklardır: Melekler bizlere yararlı olacak her şeyde yardımcı olurlar.6
351 Melekler Rableri Mesihin etrafındadırlar. Melekler Mesihe, özellikle insanları kurtarma misyonunun gerçekleşmesinde hizmet ederler.
352 Kilise kendi yeryüzü yolculuğunda kendisine yardımcı olan ve insanı koruyan meleklere büyük saygı gösterir.
353 Tanrı yaratıkların çeşitli olmasını ve hepsinin kendine özgü iyi nitelikli bir oluşu, bir düzeni, birbirlerine bağlılığı olsun istedi. Tanrı tüm maddi yaratıkları insanın yararı için yarattı. İnsan ve onun aracılığıyla tüm yaratılış Tanrıyı Yüceltmek için yaratıldı.
354 Yaratılışta yazılmış yasalar ve eşyanın tabiatından türeyen ilişki, bir bilgelik ilkesi ve bir ahlâk temelidir.
355 Tanrı insanı kendi suretinde yarattı. Böylece insan Tanrı suretinde yaratılmış oldu. Tanrı insanları erkek ve dişi olarak yarattı (Yar 1, 27). İnsanın yaratılıştaki yeri tektir; İnsan Tanrı suretinde yaratıldı (I); kendi doğal yapısında tinsel dünya ile fiziksel dünyayı birleştirir (II); insan erkek ve kadın olarak yaratıldı (III); Tanrı insana sevgisini gösterdi (IV).
356 Gözle görülür yaratıklar arasında yalnızca insan, Yaradanını tanımak ve sevmek yeteneğine sahiptir;1 insan Tanrının kendisi için istediği tek yaratıktır2; bilgi ve sevgisiyle yalnızca insan Tanrının yaşamını paylaşmaya çağrılmıştır. İnsan bu son için yaratılmıştır, onurunun da temel nedeni budur:
İnsanı böylesine büyük bir onur sahibi kılmana neden nedir? Yaratığında Kendine paha biçilmez sevginle baktın ve ona tutuldun; çünkü onu sevgiyle yarattın, ebedi İyiliğini tatma yeteneğini ona Senin sevgin verdi.3
357 Tanrı suretinde olduğu için insan bireyinin kişi onuru vardır: İnsan yanlızca bir şey değil, aynı zamanda biridir de. Kendisini tanıyabilir, kendisine egemen olabilir ve özgürce kendisini vererek başka insanlarla duygu ve düşünce birliğine girebilir, insan Tanrının lütfu sayesinde, Yaradan ile bir antlaşma yapmaya ve Ona hiç kimsenin onun adına veremeyeceği bir iman ve sevgi cevabı vermeye çağrılmıştır.
358 Tanrı her şeyi insan için yarattı,1 ancak insan Tanrıyı sevmek ve Ona kulluk etmek için ve tüm yaratılışı Tanrıya sunmak için yaratıldı:
Varlık alan hangi yaratık böylesine bir saygınlıkla donatılmıştır? Tanrının gözünde tüm yaratılıştan daha değerli, büyük ve şahane canlı kişi insandır: Gök, yer ve deniz ve yaratılışın tümü, onun için vardır, Tanrı onun esenliğine çok önem verir, bu yüzden onun için Oğlunu bile esirgemedi. Çünkü Tanrı insanı Kendisine kadar çıkartıp sağında oturtmak için durmadan her şeyi yapıyor.2
359 Nitekim, insanın gizi ancak cisimlenmiş Kelâmın gizinde gerçekten aydınlanabilir3:
Havari Paulus, iki insanın, yani Adem ve Mesihin insan türünü başlattıklarını bize bildirmiştir Paulusun dediğine göre ilk insan Adem yaşam almış bir insan olarak yaratılmıştır; sonuncusu ise yaşam veren tinsel bir varlıktır. İlki sonuncusu tarafından yaratıldı, kendisini yaşatan ruhu ondan aldı Bu, ilkini, adını alarak ve rolünü üstlenerek şekillendiren ve ona kendi imgesini basan ikinci Ademdir. Bir ilk Adem ve bir son Adem vardır: İlkinin bir başlangıcı vardır, sonuncusunun sonu yoktur. Nitekim bu sonuncusu gerçekten ilk olandır. Ben Oyum, ilk benim, son da benim.4
360 İnsan türü ilk topluluğun sayesinde bir birlik oluşturur. Çünkü Tanrı tüm ulusları bir tek insandan türetti5 (Hİ 17, 26):
İnsanın Tanrı tarafından yaratılmış olması; herkesin aynı şekilde bir maddi vücutla ve tinsel bir ruhla aynı insan tabiatıyla oluşmuş olması; insanın dünyadaki misyonu ve dolaysız sonu; barınak konusundaki birliği: toprak, doğası gereği hak ettiği yaşamını geliştirmek ve sürdürmek amacıyla kullanabileceği nimetleri; insanın doğaüstü sonu: herkesin yönelmesi gereken Tanrı; bu sona ulaşmak için kullanılan çareler; ( ) Herkesin kurtulmasının Mesihin aracılığına bağlı olması. İşte insanın kaderi.6
361 Bu sevgi ve insan dayanışması yasası7 kişilerin, kültürlerin ve halkların zengin çeşitliliğini ihmal etmeden, tüm insanların gerçekten kardeş oldukları inancını verir.
362 Tanrı suretinde yaratılmış olan insan hem bedensel hem de tinsel bir varlıktır. Kutsal Kitap bu gerçeği simgesel bir dille ifade eder: Tanrı insanı topraktan yarattı ve burnuna yaşam soluğunu üfledi. Böylece insan yaşayan varlık oldu (Yar 2, 7). Öyleyse insan Tanrı tarafından bütünüyle istenmiş oldu.
363 Ruh terimi Kutsal Kitapta çoğu zaman insan yaşamını1 ya da insan kişiliğini belirtir.2 Ama aynı zamanda insanda onu özellikle Tanrının sureti yapan en mahrem3 ve en değerli şeyi4 belirtir: Ruh insandaki tinsel ana kaynak demektir.
364 İnsanın bedeni Tanrının sureti onuruna katılır: Beden tinsel ruhla can aldığı için insan bedenidir ve insan kişiliğinin kaderi, bütünüyle Mesihin Bedeninde Ruhun Tapınağı5 olmaktır:
Beden ve ruh yaşayan insanı meydana getirir. Maddi öğelerden yaratılan insan tüm maddi gerçekleri kendisinde toplar ve bu gerçekler özgürce Yaradanı överler. Bu nedenle insanın bedensel yaşamını küçümsemesi yasaktır. Tersine insanın Tanrı tarafından yaratılan ve son günde diriltilecek olan bedenine saygı göstermesi gerekir.6
365 Ruhla beden arasındaki birlik öylesine derindir ki ruh bedenin bir biçimi olarak göz önüne alınmalıdır;7 yani maddeden oluşan beden tinsel ruh sayesinde canlı bir insan bedeni olur; insanda can ve madde, birleşmiş iki değişik doğa değildir, ama onların birleşmeleri tek insan doğasını oluşturur.
366 Kilise her tinsel ruhun Tanrı tarafından hemen yaratıldığını söyler8 -ruh anne baba tarafından oluşturulmuş değildir- Kilise aynı zamanda ruhun ölümsüz olduğunu söyler:9 Ruh ölüm anında vücuttan çıktığı sırada yok olmaz, kıyamet günü diriliş sırasında yeniden bedenle birleşecektir.
367 Kimi zaman ruhun candan ayırt edilmesi gerekir. Paulus Tümüyle kutsal kılınmamız ve Ruhumuzun, canımızın ve bedenimizin Rabbimiz Mesih İsanın gelişinde eksiksiz ve kusursuz olarak kalması için dua ediyor (1 Sel 5, 23). Kilise farklılığın ruhta bir ikilik yaratmadığını öğretmektedir.10 Canın insanın yaratılışından beri doğaüstü akıbeti1 için yaratıldığını, ruhu da bedelsizce Tanrı ile birleşmeye yükseltilebileceğini belirtir.2
368 Kilisenin tinsel geleneği, insanın Tanrının tarafını tutup tutmayacağına karar verecek olan,3 Kutsal Kitapın dediği anlamda insanın içi olan yürek üzerinde de durur.
369 Erkek ve kadın yaratılmışlardır, kısacası Tanrı tarafından istenmişlerdir: Bir yandan insan kişiler olarak, öte yandan, karşılıklı kadın ve erkek varlıklarıyla tamamen eşittirler. Erkek olmak, kadın olmak Tanrı tarafından istenilen iyi bir gerçektir: Erkek ve kadının doğrudan yaradanları olan Tanrıdan gelen, yitirilmez bir onurları vardır.4 Erkek ve kadın aynı onurla Tanrı suretinde yaratılmışlardır. Kendi erkek-varlık ve kadın-varlıklarında Yaradanın iyiliği ve bilgeliğini yansıtmaktadırlar.
370 Tanrı hiçbir şekilde insan suretinde değildir. Tanrı ne erkek ne de kadındır. Tanrı hiçbir cinsiyet farkı olmayan saf ruhtur. Ancak erkek ve kadının yetkinlikleri Tanrının yetkinliğinden bir şeyleri yansıtır: Bir annenin,5 bir babanın ve eşlerin yetkinliklerini.6
371 Birlikte yaratılan erkek ve kadının, Tanrı tarafından birbirleri için olmaları istendi. Tanrının Sözü bunu kutsal metindeki değişik çizgilerde anlatmaktadır. Erkeğin yalnız kalması iyi değildir. Ona uygun bir yardımcı yaratacağım (Yar 2, 18). Hayvanların hiçbiri insana göre değildi (Yar 2, 19-20). Tanrı Ademin kaburga kemiğinden bir kadın yaratarak onu Ademe getirdi. Adem bunun üzerine, İşte, bu benim kemiklerimden alınmış kemik, etimden alınmış ettir (Yar 2, 23) diyerek sevinç ve mutluluğunu dile getirdi. Erkek kadını aynı insanlığın bir başka beni olarak görür.
372 Erkekle kadın birbirleri için yaratılmıştır: Tanrı onları yarım ya da eksik yarattığı için değil de birlikte olmaları için, onları insan olarak eşit olduklarından (kemiklerimden alınmış kemik) birbirlerine yardımcı olabilmeleri ve erkek ve dişi olarak birbirlerini tamamlayabilmeleri için yarattı. Evlilikte Tanrı onları insan soyunu devam ettirebilmeleri için bir tek beden olacak şekilde birleştirir (Yar 2, 24). Üretken olun, çoğalın ve yeryüzünü doldurun (Yar 1, 28). Erkek ve kadın eşler ve anne baba olarak kendilerinden sonra gelenlere insan yaşamını ileterek eşit bir şekilde Yaradanın eserine katılmış olurlar.1
373 Tanrının tasarısında erkek ve kadının Tanrının yönetim görevlileri olarak yeryüzünü denetimleri altına alma görevleri de vardır. Bu egemenlik yasası kuralı olmayan yıkıcı bir yönetim olmamalıdır. Var olan her şeyi seven Yaradanın suretinde (Bil 11, 24) erkek ve kadın öteki varlıklara karşı İlahi takdire katılmaya çağrılmışlardır. Tanrının onlara emanet ettiği dünya sorumluluğu işte budur.
374 Yaratılan ilk insan yalnız iyi değil, aynı zamanda Yaradanı ile dost; kendi ve çevresindeki yalnızca Mesihteki yeni yaratılışın yüceliği ile geçilen yaratılışla uyum içinde olacak şekilde yaratılmıştı.
375 Kilise, Kutsal Kitap dilinin sembolizmini Yeni Antlaşma ve Gelenekin ışığında gerçeklikle yorumlayarak ilk atalarımız Adem ile Havvanın kutsallık ve mutluluk durumu2 içinde yaratıldığını söyler. Bu ilk azizlik durumu Tanrısal yaşama katılımdı.3
376 İnsan yaşamının bütün boyutları bu lütfun ışıldamasıyla doluydu. İnsan Tanrının yakınlığında kaldığı sürece ne ölecek,4 ne de acı çekecekti.5 İnsanın kendiyle uyumu, kadın erkek arasındaki uyum,6 son olarak da ilk çiftin ilk mutluluk olarak adlandırılan tüm yaratılışla olan uyumu.
377 Tanrının başlangıçtan beri insana bağışlamış olduğu dünyayı denetim altına alması, her şeyden önce insanın kendine hakim olmasıyla gerçekleşir. İnsan tüm varlığında uyum içinde ve bozulmamış idi, çünkü insan kendisini duyuların zevklerine, yeryüzü nimetlerine duyulan aşırı istek ve aklın buyurularına karşı kanıtlamaya bağımlı kılan üçlü dünya isteklerine1 bağımlı değildi.
378 Tanrının insanı bahçeye koyması, onun Tanrıyla yakınlığının işaretidir.2 İnsan bahçeye bakması ve onu işlemesi için orada bulunuyordu (Yar 2, 15): Çalışma bir ceza değildir,3 erkekle kadının görünen yaratılışın yetkinleştirilmesi için Tanrıyla işbirliği yapmasıdır.
379 Tanrının tasarısında insan için öngörülen bu ilk mutluluk uyumu ilk atalarımızın işleyeceği günahla bozulacaktır.
ÖZET
380 Tanrım, Yaradanı olan Sana hizmet ederek yaratılışa egemen olsun diye insanı kendi suretinde yarattın ve evreni ona emanet ettin.4
381 İnsan, Mesih Birçok erkek kardeş ve kız kardeş arasında ilk doğan olsun5 diye insan olan, görünmez Tanrı sureti olan (Kol 1, 15) Tanrının Oğlunun suretini yeniden oluşturulmak üzere yaratılmıştır.
382 İnsan bir beden ve ruhtan oluşmuştur6. İman doktrini ölümsüz ve tinsel ruhun Tanrı tarafından hemen yaratıldığını söyler.
383 Tanrı insanı yalnız olsun diye yaratmadı: Başlangıçtan beri İnsanı erkek ve dişi yarattı (Yar 1, 27); erkekle kadının birlikteliği insanlar arası birliğin ilk biçimini oluşturur.7
384 Vahiy bize erkekle kadının günahtan önceki ilk kutsallık ve mutluluk durumunu tanıtır: Cennetteki mutluluklarının nedeni Tanrıyla olan dostluklarıydı.
385 Tanrı sonsuz derecede iyidir ve tüm eserleri de iyidir. Bununla birlikte, hiç kimse -yaratıkların kendi öz sınırlarına bağlıymış gibi görünen- acıdan, doğa felâketlerinden, özellikle de ahlâki kötülük sorunundan kaçamaz. Kötülük nereden geliyor? Kötülüğün nereden geldiğini arıyor ve bunun çözümünü bulamıyordum diyor Augustinus,8 ve bu zahmetli arayış ancak diri Tanrıya dönüşünde bir çıkış yolu bulacaktır. Çünkü kötülük gizi (2 Sel 2, 7) ancak dindarlık gizinin (1 Tim 3, 16) ışığı altında aydınlatılabilir. Tanrı sevgisinin Mesihte açınlanması, gerek kötülüğün büyüklüğünü gerekse lütfun bolluğunu ortaya çıkardı.1 Şu halde kötülüğün kaynağına, iman gözümüzü kötülüğü yenen tek Kişiye dikerek yaklaşmamamız gerekir.2
I. Günahın terk ettiği yere lütuf dolup taştı
Günah gerçeği
386 İnsanlık tarihinde günah bir gerçektir: Günahı yok saymak ya da bu karanlık gerçeğe başka adlar takmak boşunadır. Günahın ne olduğunu anlayabilmek için, önce insanın Tanrıyla olan derin bağını kabul etmek gerekir, çünkü bu bağlantı olmadan, sürekli olarak insan yaşamı ve tarih üzerindeki ağırlığı hissedilen günah kötülüğü, Tanrıya karşı koyma ve red biçimindeki gerçek kimliğiyle ortaya çıkarılamaz.
387 Günah gerçeği, özellikle de başlangıçtaki günah, ancak Tanrısal Vahyin ışığı altında aydınlatılabilir. Bize verdiği Tanrı bilgisi olmadan günahı açıkça bilmek mümkün değildir, günahı yalnızca bir gelişim hatası, psikolojik bir zayıflık, bir yanlış, yetersiz toplumsal bir yapının zorunlu sonucu, vb. olarak açıklama hatasına düşülebilir. Ancak Tanrının insan üzerindeki tasarısını bilerek günahın, Kendisini ve birbirlerini karşılıklı sevebilmeleri için yaratmış olduğu varlıklara verdiği özgürlüğün kötüye kullanılmasından başka bir şey olmadığı anlaşılabilir.
388 Vahyin derece derece gelmesi ile günah gerçeği de aydınlanmış oldu. Her ne kadar Eski Ahitteki Tanrı Halkı, insanlık durumunun acısına Yaratılış kitabında anlatılan insanın düşüş öyküsü ışığında yaklaştıysa da, bu öykünün yalnızca Mesih İsanın Dirilişi ve Ölümünün3 ışığında ortaya çıkan en son anlamına ulaşamazdı. Ademi günahın kaynağı kabul edebilmek için Mesihin nurun kaynağı olduğunu bilmemiz gerekir. Dirilmiş Mesih tarafından gönderilen, günah konusunda dünyanın suçluluğunu göstermek (Yu 16, 8) için gelen, insanların kurtarıcısını açınlayan Ruh-Paraklitestir.
389 İlk günahla ilgili doktrin adeta Yeni Antlaşmanın ters yüzüdür. İsa bütün insanların kurtarıcısıdır, herkesin esenliğe ihtiyacı vardır ve esenlik Mesihin sayesinde herkese sunulmuştur. Mesihin anlamının bilincinde olan Kilise1 Mesih in gizine zarar getirmeden ilk günahla ilgili vahye dokunulamayacağını çok iyi bilir.
390 İnsanın düşüşü ile ilgili anlatıda (Yar 3) imgesel bir dil kullanılmış, ancak, insanlık tarihinin başlangıcında olmuş bir olguya, çok önemli bir olaya değinilmiştir.2 Vahiyle biliyoruz ki bütün insanlık tarihi ilk atalarımızın özgürce işlemiş olduğu ilk günahla damgalanmıştır.3
391 İlk atalarımızın itaatsizliğinin arkasında Tanrıya ters düşen,4 hasetlikten onların ölüme düşmelerine neden olan ayartıcı bir ses vardır.5 Kilisenin Kutsal Kitapı ve Geleneki bu varlığı İblis ya da Şeytan olarak adlandırılan düşmüş bir melek olarak görür.6 Kilisenin öğretisine göre İblis önceleri Tanrı tarafından yaratılmış iyi bir melekti. İblis ve öteki şeytanlar Tanrı tarafından kuşkusuz iyi olarak yaratıldılar, ama daha sonra kendi hatalarından dolayı düştüler.7
392 Kutsal Kitap bu meleklerin bir günahından söz eder.8 Bu düşüş, bu yaratılmış ruhların radikal ve geri alınmayacak bir biçimde Tanrıyı ve Onun Egemenliğini reddeden özgür tercihleridir. Bu başkaldırının bir yansımasını ayartıcının ilk atalarımıza söylediği şu sözlerde buluruz: Tanrı gibi olacaksınız (Yar 3, 5). Şeytan başlangıçtan beri günahkârdır (1 Yu 3, 8), yalanın babasıdır (Yu 8, 44).
393 Bu meleklerin günahlarının bağışlanamaz olması, Tanrı nın sonsuz mağfiretinin bir hatası değil, onların seçiminin geri alınamayacak niteliğindendir. Düşüşten sonra onlar için pişmanlık olamaz, aynen insanlar için ölümden sonra pişmanlık olamayacağı gibi.9
394 Kutsal Kitap İsayı Babasından1 aldığı görevinden döndürmeye çalışan ve İsanın başlangıçtan beri katil (Yu 8, 44) olarak adlandırdığı kişinin zararlı etkisini doğruluyor. Tanrının Oğlu, İblisin yaptıklarına son vermek için ortaya çıktı (1 Yu 3, 8). İblisin yaptıklarının en kötüsü insanı Tanrıya itaatsizliğe düşüren yalancı ayartması oldu.
394 Kutsal Kitap İsayı Babasından1 aldığı görevinden döndürmeye çalışan ve İsanın başlangıçtan beri katil (Yu 8, 44) olarak adlandırdığı kişinin zararlı etkisini doğruluyor. Tanrının Oğlu, İblisin yaptıklarına son vermek için ortaya çıktı (1 Yu 3, 8). İblisin yaptıklarının en kötüsü insanı Tanrıya itaatsizliğe düşüren yalancı ayartması oldu.
395 İblisin gücü yine de sonsuz değildir. O yalnızca bir yaratıktır, gücü katıksız bir ruh olmasından gelmektedir, ama altı üstü bir yaratıktır: Tanrının Egemenliğinin gelmesine engel olamaz. Her ne kadar İblis dünyada Tanrıya ve Mesih İsadaki Egemenliğine duyduğu nefretle karşı eylem içindeyse de -ve eylemleri- her birey ve toplum için tinsel tabiatta ve hatta dolaysız olarak da fiziksel açıdan çok ciddi zararlara neden oluyorsa da, bu eylem insanlık tarihini ve dünyayı tatlılıkla ve güçle yöneten İlahi Takdirin izni ile olmaktadır. Şeytani eyleme Tanrı tarafından izin verilmesi büyük bir gizdir, Tanrı her şeyi Kendisini sevenlerin iyiliğine katkısı olsun diye yapar (Rom 8, 28).
III. İlk (asli) günah
Özgürlüğün denenmesi
396 Tanrı insanı kendi suretinde yarattı ve onu dost edindi. Tinsel bir yaratık olan insan bu arkadaşlığı ancak Tanrıya özgürce boyun eğme biçiminde yaşayabilir. İnsanın iyiyle kötüyü bilme ağacından yemesi yasaklanmıştır, çünkü ondan yediğin gün kesinlikle ölürsün (Yar 2, 17). İyiyi ve kötüyü bilme ağacı (Yar 2, 17) simgesel olarak insanın bir yaratık olarak özgürce kabul edip güvenle saygı göstermesi ve aşmaması gereken sınırı belirler. İnsan Yaradanına bağlıdır; insan, özgürlüğün kullanımını düzenleyen ahlâki normlara ve yaratılış yasalarına tabidir.
397 Şeytan tarafından ayartılan insan, Yaradanına duyduğu güveni yüreğinde yok etti2 ve özgürlüğünü kötüye kullanarak, Tanrının buyruğuna karşı geldi. İnsanın ilk günahı budur.3 Daha sonraki her günah Tanrıya karşı yapılmış bir itaatsizlik ve Onun iyiliğine karşı duyulan bir güvensizlik olacaktır.
398 Bu günahı işleyerek insan kendisini Tanrıya yeğlemiştir, böyle davranarak Tanrıyı hor gördüğünü göstermiştir: Tanrıyla kendisi arasında, yaratılmışlık durumunun icaplarına karşı ve kendi iyiliğine karşı seçim yapmıştır. Kutsallık durumu içinde yaratılan insan yücelikte Tanrı tarafından tamamen tanrılaştırılmak üzere yaratılmıştı. Şeytanın ayartması sonucunda Tanrı gibi olmak istemiş1, ama bunu Tanrı olmadan, Tanrıdan önce ve Tanrıya göre olmadan2 istemiştir.
399 Kutsal Kitap bu ilk itaatsizliğin dramatik sonuçlarını gösteriyor. Adem ile Havva ilk kutsallık halini hemen kaybederler.3 Kafalarında oluşturdukları yanlış bir Tanrı imajından,4 kendi imtiyazlarını kıskanan bir Tanrıdan korkarlar.5
400 Mutluluk içinde yaşadıkları uyum bozulmuştur; ruhun beden üzerindeki tinsel yeteneklerinin üstünlüğü kırılmıştır;6 erkekle kadının birliği gerilimlere7 tabidir; erkekle kadının ilişkileri doyumsuzluk ve birbirlerine üstünlük taslama izleri taşır.8 Yaratılışla olan uyum bozulmuştur: Gözle görülür yaratılış, insana yabancı ve düşman olmuştur.9 İnsan yüzünden, yaratılış çürümeye (Rom 8, 20) tabi kılınmıştır. Sonuçta, itaatsizlik10 durumunda açıkça bildirilen sonuç gerçekleşecektir: İnsan Yaratılmış olduğu toprağa geri dönecektir (Yar 3, 19). Böylece ölüm insanlık tarihine girmiş oldu.11
401 Bu ilk günahtan beri dünya gerçek bir günah istilasına uğradı: Kainin, kardeşi Habili öldürmesi;12 günahtan sonra genel bir yozlaşma;13 aynı şekilde, İsrail tarihinde, günah sıkça ortaya çıkar, özellikle de Tanrının antlaşmasına ve Musa nın Yasasına uymamakla ortaya çıkan sadakatsizlikte; Mesihin Kurtarışından sonra da, Hıristiyanlar arasında günah sayısız biçimlerde kendini göstermiştir.14 Kilisenin Kutsal Kitapı ve Geleneki insanlık tarihinde günahın varlığını ve evrenselliğini sürekli olarak anımsatmaktadır.
Tanrısal vahyin bize gösterdiğini tecrübelerimiz doğrulamaktadır. Çünkü insan, yüreğinin içine bakarsa, kendinin, iyi olan Yaradanından gelemeyecek sayısız kötülüklerle dolu olduğunu ve kötülüğe eğilimli olduğunu keşfedecektir. Tanrıyı yaradanı olarak kabul etmeyen insan, sırf bu yüzden, kendisini nihai akıbetine yönlendiren düzeni bozmuş olur, aynı zamanda da, gerek kendisiyle gerek öteki insanlar ve tüm yaratılışla olan ilişkilerini kesmiş olur.1
402 Ademin günahı tüm insan soyuna geçmiştir. Paulus şöyle diyor: Bir adamın söz dinlemezliği yüzünden birçoğu (yani bütün insanlar) günahkâr kılındı (Rom 5, 19): Aynı şekilde günah bir insanla, ölüm de günah yoluyla dünyaya girdi, böylece bütün insanlar ölümlü oldu, çünkü hepsi günah işledi (Rom 5, 12). Havari Paulus günahın ve ölümün evrenselliğinin karşısına Mesihteki esenliğin evrenselliğini çıkarıyor: İşte, tek bir suç bütün insanların mahkûmiyetine yol açtığı gibi, bir kişinin (Mesihin) doğruluk eylemi bütün insanlara yaşam veren aklanmayı sağladı (Rom 5, 18).
403 Havari Paulusun ardından Kilise daima insanları ezen büyük zavallılığın ve onların kötüye ve ölüme olan eğilimlerinin Ademin günahı ile olan bağları dikkate almadan anlaşılamıyacağını ve bize aktarmış oldukları hepimizin ruhun ölümü2 olan günaha bulaşmış olarak doğduğumuzu öğretmiştir. Bu kesin iman gerçeği yüzünden Kilise günahların bağışlanması için, hatta şahsen günah işlememiş olan küçük bebeklere bile Vaftizi verir.3
404 Ademin günahı nasıl onun soyundan gelenlere bulaştı? Bütün insan soyu Ademde aynen tek bir insanın tek bir vücudu gibidir4. İnsan soyunun bu birliği sayesinde bütün insanlar Ademin günahı ile doğarlar ve bütün insanlar Mesihte aklanırlar. Bununla birlikte, ilk günahın insanlara aktarımı tamamen anlayamayacağımız bir gizdir. Ancak vahiy aracılığıyla biliyoruz ki, Adem kutsallık ve mutlu durumunu yalnız kendisi için değil, bütün insanlık için almıştı: Ayartıcıya kanarak Adem ile Havva kişisel bir günah işlerler, ne var ki bu günah insan doğasını kirleterek onu düşmüş bir duruma sokar.5 Bu günah bütün insanlığa yayılacaktır, yani kutsallıktan ve ilk mutluluktan yoksun insan doğası kuşaktan kuşağa aktarılacaktır. Onun içindir ki, ilk günaha örneksemeli biçimde günah denir: Bu işlenmiş değil edinilmiş bir günahtır, bir eylem değil bir durumdur.
405 Herkes ilk günahla doğmasına karşın,1 ilk günah, Adem in soyundan gelen hiç kimsede bir kişisel hata niteliğinde değildir. Bu, kutsallık ve ilk mutluluk durumundan yoksun olmak demektir, insan doğası tamamen bozulmuş değildir. İnsan doğasının kendi öz doğal güçleri yaralanmış, bilgisizliğin, acının ve ölümün etkisi altına girmiş ve günaha eğilimli olmuştur (bu kötülüğe eğilimli olmaya ten istekleri ya da dünya istekleri denir). Vaftiz Mesihin nurlu yaşamını vererek insanın ilk günahını siler ve insanı Tanrıya döndürür, ancak günahla insan doğasında ortaya çıkmış zayıflıklar ve kötüye olan eğilim insanda kalmaya devam eder ve insanda tinsel bir mücadeleye neden olur.
406 İlk günahın kuşaktan kuşağa insanlara aktarılması ile ilgili Kilise doktrini özellikle V. yüzyılda kesinleşti, özellikle de Augustinusun düşünceleri ile. Bu düşünceler Pelagianizme karşı ve XVI. yüzyıldaki Protestan Reformuna karşı kullanıldı. Pelage, insanın doğal gücü ve özgür iradesiyle, Tanrının lütfuna sığınmadan ahlâklı iyi bir yaşam sürebileceğini iddia ediyordu; bu şekilde Ademin günahının etkisini kötü bir örneğe indirgemiş oluyordu. İlk reformcu Protestanlar, tersine, insanın ilk başlardaki günah sayesinde köklü bir biçimde baştan çıktığını ve özgürlüğünün sıfırlandığını öğretiyorlardı; her insana kalıtsal olarak kalan günahı baş edilemez kötülüğe olan eğilimle (concupiscentia) bir tutmaktaydılar. Kilise özellikle 529daki2 ikinci Orange ve 1546daki3 Trento Konsillerinde ilk günahla ilgili kararlara dayanarak bu konuda kararını vermiştir.
407 Mesihin insanlığı kurtarması doktrinine bağlı ilk günah doktrini insanın dünyadaki durumu ve dünyadaki etkinliği üzerine net bir fikir verir. İlk ataların günahı sayesinde, insan her ne kadar özgür kalmış olsa da, şeytan onun üzerinde bir çeşit üstünlük elde etti. İlk günah insanı ölüm gücünü elinde bulunduranın yani şeytanın4 etkisi altına sokar. İnsanın yaralanmış ve kötülüğe eğilimli bir doğası olduğunu göz ardı etmek, eğitim, politika, toplumsal eylemler,5 örf ve adetler alanında ciddi hatalara düşmeye neden olur.
408 İnsanların ilk günahı ve yaptıkları, kişisel günahların yarattığı sonuçlar bütününde dünyayı günahkâr bir duruma getirir. Havari Yuhanna ifadesinde dünyanın günahlı (Yu 1, 29) olduğunu belirtiyor. Bu ifadeyle insanların günahlarının ürünü olan toplumsal yapılar ve toplulukların durumlarının kişiler üzerinde olumsuz etkisi olacağı belirtilmek istenir.1
409 Kötü olanın denetimi altındaki2 (1 Yu 5, 19) dünyanın bu dramatik durumu insan yaşamını bir savaşa dönüştürür:
Bütün insanlık tarihi boyunca karanlık güçlere karşı zorlu bir savaş sürmüştür; başlangıçla başlamış olan, Rabbin söylediği gibi, son güne kadar sürecek bir savaş söz konusudur. Bu savaşa girmiş olan insanın doğru olanı yapmak için sürekli mücadele etmesi gerekmektedir; insan büyük çabalar sonunda, ancak Tanrının ihsanı ile içsel birliğini gerçekleştirebilmektedir.3
410 İnsan düşüşten sonra Tanrı tarafından terk edilmedi. Tersine, Tanrı insanı çağırmakta4 ve ona gizemli bir biçimde kötülüğe karşı zaferini ve düşüşünden kalkışını bildirmektedir.5 Yaratılış kitabındaki bu bölüm, kurtarıcı Mesih ilk kez, yılanla Kadın arasındaki savaşı ve Kadının soyundan gelecek birinin son zaferini bildirdiği için İncil öncesi bölüm olarak adlandırılmıştır.
411 Hıristiyanlık geleneği bu bölümde Haç üzerinde ölüme bile boyun eğen6 (Fil 2, 8) yeni Ademin Ademin itaatsizliğini7 fazlasıyla gidermesini bildiren bir haber olarak görmektedir. Öte yandan, Kilise Babaları ve yazarları incilöncesi bölümde belirtilen kadında Mesihin annesi Meryemi yeni Havva olarak görmektedirler. Meryem Mesih tarafından günaha karşı kazanılan zaferden eşsiz bir biçimde yararlanan ilk kişidir: Meryem ilk günahın8 tüm pisliklerinden korunmuştur, ve yeryüzündeki yaşamı boyunca Tanrının özel bir lütfu sayesinde, hiçbir günah işlememiştir.9
412 Tanrı ilk insanın günah işlemesine neden engel olmamıştır? Büyük Leon buna şu şekilde yanıt veriyor: Mesihin eşsiz lütfu şeytanın hırsının bizden koparıp aldığından daha iyilerini vermiştir.10 Aquinolu Thomas da şöyle diyor: İnsan doğası günahtan sonra daha yüksek bir sona hazırlanmıştır, bunun tersini gösteren herhangi bir şey yoktur. Tanrı kötülüklere, onlardan daha büyük iyilikler çıkarmak için izin vermektedir. Paulus da şunu ekliyor: Günahın çoğaldığı yerde, Tanrının lütfu daha da çoğaldı (Rom 5, 20). Exultet ilahisinde şu ifade yer alıyor: Böylesine ve bu kadar büyük bir Kurtarıcıya layık olduğun için ne mutlu sana ey hata.1
ÖZET
413 Tanrı ölümü yaratmadı, Tanrı canlıların yitirilmesinden mutluluk duymaz ( ). Ölüm şeytanın hırsı yüzünden dünyaya girdi (Bil 1, 13; 2, 24).
414 İblis ya da şeytan ve öteki şeytanlar Tanrıya hizmet etmeyi ve Onun tasarısını özgürce reddettikleri için düşmüş meleklerdir. Tanrıyı karşılarına almaları kesin bir
415 Tanrı tarafından kutsal bir konuma getirilen, insanlık tarihinin başında Kötü tarafından ayartılan insan, özgürlüğünü kötüye kullanarak Tanrıya karşı gelmiş ve kendi sonuna Tanrı sız ulaşmak istemiştir.2
416 Adem günahıyla ilk insan olarak Tanrıdan almış olduğu kutsallık ve mutluluk durumunu yalnız kendisi için değil, bütün insanlık için yitirmiş oldu.
417 Adem ve Havva kendi soyundan gelenlere ilk günahlarından dolayı yaralanmış, kutsallık ve mutluluktan yoksun bir insan doğasını miras bıraktılar. Bu yoksunluğa ilk günah denir.
418 İlk günahın sonucu olarak insan doğası güçlerini yitirmiş, bilgisizliğe, acıya ve ölümün egemenliği altına girmiş ve günaha eğilimli hale gelmiştir ( bu eğilim ten ya da dünya istekleri olarak adlandırılır).
419 Trento Konsiline göre ilk günahın insan doğasına öykünme ile değil de üreme yoluyla aktarıldığını ve böylece bunun her insanda bulunduğunu biliyoruz.3
420 Mesih Tarafından günaha karşı kazanılan zafer günahın bizden aldıklarından daha iyilerini bize vermiştir: Günahın çoğaldığı yerde Tanrının lütfu daha da çoğaldı (Rom 5, 20).
421 Hıristiyan inancına göre bu dünya Tanrı sevgisi ile yaratıldı ve Onun sayesinde ayakta duruyor; dünya kuşkusuz günahın esaretine düştü, ancak Mesih, Haçı ve Dirilişi ile Kötü nün gücünü etkisiz kıldı ve dünyayı onun elinden kurtardı 4