Geografia judetului Timis

 

Asezare   Relief     Ape         Clima      Flora      Vegetatie   Fauna

Harta Judet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1)ASEZARE GEOGRAFICA

  Situat in vestul tarii, judetul Timis este cuprins intre coordonatele 20° 16’ si 22° 33’ latitudine estica si 45° 11’ latitudine nordica. Se intinde pe o suprafata de 8.697 Km , reprezentand 3,6% din teritoriul Romaniei si primul loc intre judetele tarii. Judetul Timis se invecineaza la est cu jud Hunedoara, la sud-est cu Caras-Severin iar la nord cu judetul Arad .

MUNICIPIUL TIMISOARA - unul dintre cele mai importante centre industriale,  social-stiintifice si culturale ale tarii.Judetul Timis are doua municipii(Lugoj si Arad), cinci orase(Buzias, Deta,Faget, Jimbolia si Sanicolaul Mare), precum si saptezeci si sase de comune cu trei sute optsprezece sate.

2)RELIEF       

In judetul Timis relieful este variat.Predomina campia(joasa in vest si inalta in partea centrala), care partrunde in zona dealurilor pe vaile Timisului-spre Lugoj si Begheiului-spre Faget.

 Dealurile Poganisului si Podisul Lipovei marginesc inaltimile masivului Poiana Rusca al carui varf, Padesu atinge 1380m.

 Intre Calea Lipovei si Ronat, pe o distanta de cca. 7Km, altitudinea coboara cu 11m.  

3)RETEAUA HIDROGRAFICA

Resursele de apa din teritoriul judetului Timis sunt numeroase, fiind reprezentate de raurile Bega si Timis care-l strabat de la est la sud-vest.

AFLUIENTII TIMISULUI:Poganis, Barzava-au debite ridicate, cu variatii mari de nivel.In nord, de la est la vest, isi urmeaza cursul Aranca-vechiul brat al Muresului.

RAUL BEGA izvoraste din Muntii Poiana Rusca si se varsa in raul Tisa dupa un traseu de 244Km, fiind cel mai sudic afluient al acestuia. de la Faget, Bega este canalizata. de la Timisoara pana la varsare, Bega este canal navigabil pe o distanta de 115km.

CANALUL BEGA are o importanta economica notabila pentru Timisoara, facand legatura-prin sisteme de canale europene-cu Marea Neagra, Marea Adriatica si Marea Nordului.

 

4)CLIMA

 Datorita pozitiei sale, judetul Timis se incadreaza in climatul continental de tranzitie cu influiente ale climatului submediteranian iar diversitatea si neregularitatea proceselor atmosferice ii este caracteristica.

Temperatura medie anuala a aerului depaseste 11 C in campie si 10 in dealurile Lipovei.Maxima absoluta a fost integistrata in anul 1952 la Teremia Mare, 42 C iar minima absoluta, in anul 1963, in Timisoara, -35,5 C.

Vantul bate in campie dominant spre nord.Frecvente sunt vanturile dinN-E, uneori inregistrandu-se furtuni cu caracter ciclonic dinspre V-S-V.

Precipitatiile cad neregulat, fiind variabile la nivel anual, crescand gradat de la vest la est.

5)FLORA SI VEGETATIA

Vegetatia este caracteristica silvostepei banatene, padurile sunt purine fiind distruse in decursul anilor, pentru lemn si pentru obtinerea de teren arabil.

In partea estica predomina padurile cu brad, molid si fag. se mai gasesc si mkici paduri de stejar, plopi si salcii in lunci.

Vegetatia de mlastini si lacuri cuprinde papura stuf si nufar. Pe cuprinsul orasului Timisoara sunt peste 100 ha de parcuri cu specii rare: stejari seculari, tei cu frunze crestate, platani, majoritatea in Parcul Copiilor. O impresionanta colectie de trandafiri se gasesc in Parcul Rozelor iar specii de arbori in Parcul Central.

6)FAUNA

Fauna judetului Timis in zona de stepa si silvostepa cuprinde rozatoare-popandaul, harciogul, iepurele de camp si pasari-dropia si prepelita.

in padurile de la Pischia, Binis, Hodos, mamiferele sunt reprezentate de mistret, caprior, vulpe, dihor, nevastuica, veverita si cerb lopatar. Dintre pasarile de apa, cele mai reprezentative sunt ratele si gastele salbatice,egretele si lisita. Fauna acvatica este bogata in mreana si crap.

 

Du-te sus