I forbindelse med TV-serien "Århundredets vidner" på DR-TV i søndags kunne man se og høre en tidligere politimand fortælle om en eksekutionskommando som han med i i forbindelse med retsopgøret efter besættelsen, da tre medlemmer af "Lille Jørgen-banden" blev henrettet på flådestation Holmen i København.
Denne udtalelse han kom med i TV er en tilsidesættelse af den tavshedspligt som han har underskrevet. Alle arkivalier i forhold til besættelsen er båndlagt indtil den 5. maj 2015, som medfører at arkivalierne ikke uden videre må offentliggøres. Forskere har adgang til disse arkivalier.
Jeg citerer derfor hvad der står i "Universal Hvem Hvad Hvor - Politikens Aarbog 1934 - 1948" på side 271:
"Dødsstraf kan anvendes ved de alvorligste tilfælde af lands- og højforræderi, ved forsætlig brandstiftelse og sprængstofattentater, mord og grov vold, anvendt for at fremtvinge forklaringer og tilståelser, ved politimæssig tjeneste efter d. 19/9-44 i Hipokorpset o. lign., samt ved stikkeri, der har tilsigtet eller medført, at nogen har mistet livet, lidt alvorlig skade på legeme eller helbred, er blevet deporteret eller berøvet friheden i længere tid.
Alle dødsdomme prøves af Højesteret. Dommene fuldbyrdes ved skydning, og henrettelserne udføres under hemmeligholdelse af tid og sted og uden adgang for offentligheden af særlige eksekutionskommandoer, udtaget blandt politiets folk. Alle tilstedeværende har tavshedspligt med hensyn til det på fuldbyrdelsesstedet passerede."
Praksis for behandling af de dødsdømte i fængsler/arrester var efter den endelige stadfæstelse i Højesteret, at de dømtes fængselsceller var oplyste hele døgnet, så personalet kunne kontrollere at de dødsdømte ikke forsøgte at begå selvmord.
Udover Holmen i København blev der også foretaget henrettelser på en plantage i nærheden af Viborg, hvor der begge steder i perioden mellem den 5. januar 1946 til den 20. juli 1950 blev henrettet 46 personer.
Den særlige lov om dødsstraf i de alvorligste tilfælde af lands- og højforræderi, som var en del af "Straffelovstillægget af 1. juni 1945", blev ophævet i 1994.