|
 |
Oproep om informatie
Het is onze bedoeling om de geschiedenis van het kamp uiteen te zetten en daarnaast van zoveel mogelijk joodse mannen uit het werkkamp Twilhaar een korte biografie of herinnering te kunnen samenstellen. Op dit moment zijn 29 namen bekend van de ongeveer 90 mannen, die in het Nijverdalse kamp hebben vastgezeten.
Van negen van hen is min of meer een herinnering of biografie te maken: Jozef en Meijer Behr (beiden broers van de befaamde violist Benny Behr), Piet (Mozes) Bohemen, vertegenwoordiger, Maurits van Adelsbergen, vertegenwoordiger bij Santega, Nathan Berkelo, kelner, Flip Berkelo, muzikant, Michiel Berkelo, eveneens muzikant, Jo Broekema, geestelijk ambtenaar rabbinaat en Izak Bollegraaf, koopman, allen uit de stad Groningen. Lezers die herinneringen of informatie over deze mannen hebben worden evenwel dringend verzocht kontakt op te nemen met de beide Nijverdallers.
Nog dringender is behoefte aan informatie over de volgende personen uit de stad Groningen waarover vrijwel niets bekend is: Bernard Aptroot, landbouwer, Izak van Berg, kruidenier, zijn zoon Max (Mozes) van Berg, Coen Berkelo, Hugo en Manfred Benima, kooplui aan de Westerkade, Joël van Coevorden, kelner, Maurits Bollegraaf, procuratiehouder, Simon Bollegraaf, fietsenmaker, de gebroeders Jacob, Issie en Roepie Bollegraaf, kooplui uit de Folkingsestraat, Philip Broekema, E, Berkelo, H. de Vos van Coevorden en H. ten Brink.
Van al deze personen is ondertussen bekend geworden, dat ze in 1942 in het Nijverdalse werkkamp hebben gezeten en op 2 oktober van dat jaar werden afgevoerd naar Westerbork. De meesten zijn kort daarna gedeporteerd naar de vernietigingskampen in Oost-Europa.
Daarnaast speuren we naar de ontbrekende 61 namen van Groninger mannen die in 1942 in Twilhaar hebben gezeten. We vragen u eens te willen neuzen in oude schoenendozen en op oude foto's naar aanwijzingen als 'Werkkamp Nijverdal' of 'Twilhaar' of het jaartal '1942'. Ook kunnen achternamen een aanknopingspunt zijn: Groninger joodse mannen met achternamen beginnend met een A, een B of een C zouden in het Nijverdalse werkkamp terecht zijn gekomen.
Hierna ziet u twee voorbeelden van foto's zoals die vanuit Nijverdal naar Groningen zijn verstuurd. Op de linker foto zijn inmiddels herkend: Jo Broekema (zittend 2e van links), Joël van Coevorden (zittend rechts vooraan) en Max (Mozes) van Berg (staand 3e van rechts).
Op de rechter foto zijn aangewezen: Issie Bollegraaf (blokjesvest) en links van hem Roepie Bollegraaf uit de Folkingestraat.
Klik op de foto's voor een uitvergroting.
|
|
|