Nu när du bestämt dig för vad din hemsida handlar om, är det dags att registrera sig på en webbyggplats.
Namnet på byggplatsen kommer att ingå i adressen till din sida. Det användarnamn du väljer kommer också att stå i adressen. Exempelvis valde jag Geocities, då jag har min e-post på Yahoo och Geocities tillhör dem. Jag använder samma användarnamn både för e-post och för hemsidor (jag behöver bara logga in en gång för att kunna komma till båda tjänsterna). Adressen till min huvudsida ser ut så här:
Det finns gott om sajter där man kan bygga hemsidor helt gratis. Ofta har du även fri sidutrymme hos din internet-leverantör. Själv föredrar jag att bygga på en fristående sajt, utifall jag skulle vilja byta leverantör. En fristående sajt kan man alltid ha kvar.
Gratis web-byggplatser:
Svenska Passagen
Det finns många, många fler än de som nämns här. Olika sajter ger dig olika mycket utrymme, men som regel är de alla generöst tilltagna. (Jag bygger på Geocities där man får 15 MB utrymme. Trots att jag just nu har närmare 20 sidor, har jag förbrukat bara XX MB...) Finesserna är också lite olika. En del ger dig extra saker såsom räknare och gästbok - men jag tycker de oftast är rätt fula... Det finns flera ställen där du kan hitta snyggare sådana. Fast det är så klart enklare med sådant som tillhör sajten.
Många sajter har färdiga hemsidemodeller där du bara behöver fylla i vissa uppgifter, utan att kunna HTML-koder, och vips har du en egen hemsida. Problemet är att i de flesta fallen kan du inte göra "fuskbyggen" på Mac! (Ständigt mobbade...) Du tvingas alltså lära dig viss HTML. Men sörj inte, för det ger dig en större frihet att formge dina sidor som du själv vill. De färdiga layouten har ju ett begränsat urval.
Filemanager, Filhanterare eller dylikt är det stället där dina sidor finns arkiverade. Här kan du öppna, kopiera, radera och titta på dina filer samt byta namn på dom.
Svenska Tripod
Yahoo!Geocities
Angelfire
Sedan finns det en HTML-Editor. Ibland, som på Geocities, finns den i en enklare och en avancerad version. Det sistnämnda är inte så märkvärdigt som det låter! I praktiken innebär det att här skriver du dina koder helt själv. I den enklare varianten får du viss hjälp. Men har du kommit så här långt, är det bara till att kasta loss och börja direkt med den avancerade versionen! Det tar kanske längre tid, men ger som sagt en större frihet. (Och kan jag, så kan du...)