o. Nedslagen Klåpare VH-*****

Perustietoa:

virtuell häst/a sim-game horse/virtuaalihevonen


Kuvat aukeavat suuremmiksi klickaamalla! Kuvan on ottanut: Viivuska., tack, thank you, kiitos!
Kuvissa oikeasti pv. r. Lenz

Nimi Nedslagen Klåpare Säkä 168 cm
Kutsumanimi Klaus Omistaja Folfi, Viljegraft
Sukupuoli Ori Kasvattaja/Ex-omistaja Wiargonas Stall/Sweden
Syntynyt, ikä 26.02.2007, Koulutus He A, Re 150 cm, Me 130 cm
Rotu Ruotsalainenpuoliverinen Käyttö Ratsu & Siitos
Väri Punaruunikko Merkit ti
Arvonimet - Painotus: Esteratsastus

Luonne:

K l a u s omistaa tulisen sielun, joka kipinöi halua tehdä koko ajan jotakin. Jos se joutuu seistä kaun paikoillaan, kuten kengittäessä, sitä alkaa tympiä ja se heittäytyy helposti hankalaksi. Silloin tanssitaan sen mielen mukaan. Tai niinhän se aina kuvittelee, joten Klausin kanssa täytyy olla päättäväinen. Harjaamisesta Klaus nauttii, mutta tuntuu silti, että vielä enemmän se nauttii tehdä toisille ilkeyksiä. Kapeammilla tallikäytävillä se saattaa yhtäkkiä rutistaa harjaajansa, tai muuten vaan ohikävelijän seinää vasten ja mikä pahinta, aivan kuin se vielä nauraisi! Se saattaa myös ruveta viskelemään tavaroita ympäriämpäri, joten mitään ei kannata jättää sen huulien ylettyville. Tunnemme Kalusin kumminkin niin hyvin, että tiedämme, ettei se koskaan tekisi kellekkään mitään pahaa, niinkuin purisi ja potkisi. Mutta seinänväliin se kyllä kovin usein yrittää litistää, eikä sinne ole kyllä erityisemmin kiva joutua! Jos Klausin saa tottelemaan, se ei tee mitään konsteja. Sitä pitää vaan komentaa päättäväisesti, eikä sitä saa alkaa pelkäämään. Vaikka se joskus vilautteleekin hampaitaan, ei sen ole koskaan nähty mitään tekevän kumminkaan.

H o i t a e s s a Klaus käyttäytyy useimmiten kuten kuuluukin. Se rakastaa harjaamista ja hoivaamista. Herkkupaloja sille ei pidä antaa, ettei se heittäydy hulluksi, kun ei sitten joillain kerroilla saakkaan mitään. Kaviot Klaus nostaa kuten mallikelpoiset ponitkin. Ainoastaan takajalkojen kanssa pitää olla päättäväinen ja rohkea, koska Klaus alkaa tepsutella ja vääntäytyä eri suuntaan, siinä herkin ihminen voi luulla, että se aikoo potkaista, mutta sitä pelkoa ei ole. Klaus ei vaan ole varma, että kumpi jalka pitää nostaa, ja kuinka korkealle. Ja se on myös hieman epävarma, koska entisessä kodissaan sitä aina läiskäistiin vihaisesti, kun se nosti takajalat kiltisti (luulivat sen potkaisevan). Eihän semmoisessa opetuksessa ikinä opi kavioita nostamaan, jos aina läiskitään. Pysy siis maltillisena. Pinteleiden käärimisessä ei Klausin kanssa ole yleensäkkään ilmennyt pahemmin ongelmia. Mitä nyt joskus pieniä, kun kiristää ne oikein kireälle, niin sitä rupeaa kutittamaan. Pinteleitä ei missään nimessä saa jättää ainakaan Klausilla löysälle, sillä se hivuttaa takajalkoja laukassa, ja ne irtoavat heti, mikäli ovat löysällä. Klausille tulee laittaa joka ratsastuskerraksi pintelit jokaiseen jalkaan hivutuksen vuoksi. Etujalkoja Klaus hinkkaa turvallaan, joten pinteleiden sulkupää kannattaa peittää edellisen kierroksen alle piiloon, ettei se aukea hankauksessa. Klausia alkaa helposti kutittaa pinteleiden alta, siksi pintelipatjat tulisi pestä säännöllisesti. Suitset Klaus antaa laittaa kiltisti päähänsä. Kuolaimienkaan kanssa ei ole ongelmia, mutta nyt Klausilla on vaihdettu vähän pehmeämpään (nivelkuolaimeen), koska sen huulet kipeytyivät liian kovista kuolaimista. Satulan selkään laitossa Klaus saattaa joskus väistää alta, siksi olisikin hyvä, että toisella puolella seisoisi joku pitämässä linjan suorana. Satulavyön kiristämisessä ei useinkaan ole ilmennyt ongelmia (paitsi joskus kesälaitumien jälkeen, jolloin hieman tuhdimmassa kunnossa). Selkäännousun pitäisi sujua normaalisti, mutta älä käytä koroketta selkään noustessa, sillä Klaus pyrkii väistämään siinäkin alta ja jos koroke pääsee kaatumaan, ori säikähtää ja lähtee kiitolaukkaan.

R a t s a s t a e s s a Klaus on ihan eri hevonen. Se kulkee kauniisti pää pystyssä. Koulutunneilla saattaa olla hieman laiska, mutta kun esteitä on näköpiirissä siitä tulee ihan erilainen hevonen. Se korskahetelee iloisesti ja yrittää joka kerralla (laukannostoissa) suunnata tiensä esteille, eikä se aina ymmärrä, ettei sen kuuluisi hypätä. Jos selässä on ratsastaja, joka ei saa Klausia hallittua hyvin, se lähtee vaan suoraa kiitoa esteitä kohti ja hyppää. Vaikka tulisi kuinka huonolla tiellä tahansa. Siksi se onkin hyvä kisakaveri, koska hyppää oikeastaan aina (ei välttämättä isoimpia esteitä, mikäli tulee huonommalla tiellä). Klaus on aika lailla säikky. Saattaa säikähtää pienintäkin räsähdystä, joka kuuluu kentän vierellä olevasta metsästä, tai sitten maneesin katolta tippuvia lumia kevään tullessa. Kuten jo mainitsin, on päiviä, jolloin Klaus on laiska, eikä raipalla ole minkäänlaista vaikutusvaltaa sen elämään, mutta silloin tällöin on myös päiviä, jolloin se on kuin tikittävä aikapommi ja tottelee vähäisimmistäkin avuista ja on heti nostamassa laukkaa, kun vain mahdollista.

K i s o i s s a Klaus on mallikelpoinen esimerkki siitä, miten käyttäydytään. Se on ihan rauhallinen ja radalle mentäessä ei ole moksiskaan yleisön metelistä ja hurraahuudoista. Kilpailun jälkeen se alkaa esiintyä yleisölle katselemalla katsomoon ja kulkemalla oikein ylväänä, pää pystyssä ja sipsutellen sinne tänne. Se nauttii huomion saamisesta. Klausilla on päättäväisyyttä, ja kun se päättää tehdä jotain, sehän tekee. Siitä on haittaa sekä hyötyä. Kilpailun parissa hyötyä, mutta tottelemisessa haittaa. Valokuvakameroiden räpsyminen ei kiinnitä sen huomiota mitenkään, vaan saa sen entistä ylväämmäksi. Myös se alkaa kulkea ja hypätä päättäväisemmin ja jopa korkeammalla ilmavaralla. Joskus Klausin hypyt lähtevät niin esteen juuresta, että selässä on oltava hyvin hypyssä mukana.

Sukutaulu:

i. Streber ii. Vidskepelse iii. Spela Krön
iie. Atmosfär
ie. Nat Kyss iei. Sångröst
iee. Sommartid Plog
e. Lycklig ei. Solförmörkelse eii. Enhetlighet
eie. Julafton Vals
ee. Rim eei. Fantastiskt
eee. Förtrollning

Sukuselvitys:

Nedslagen Klåparen isä Streber on ruotsalainenpuoliverinen, tummanpunaruunikko, joka on siirtynyt kisakaudelta eläkkeelle jo muutama vuosi sitten. Teme kilpaili pääasiassa esteiden parissa ja on saanut palkintokaappinsa pursuilemaan ruusukkeita ja pokaaleja. Jopa monet valokuva-albumitkin pursuilevat tämän orin valokuvia. Nyt Teme on kumminkin päässyt viettämään rauhaisia ja leppoisia eläkepäiviä Frenen kartanon vihreille laitumille. Se myytiin kisakodistaan sen viimeisen kisakauden päätyttyä kauniille seudulle eläkepäiviään viettämään. Orille on taattu hyvä vanhuus. Streber oli ennen luonteeltaan kuumahko, mutta hallittava ori, mutta nykyään se on pelkkä pullakoni, joka ei paljoa jaksa vänkyröidä vastaan. Kaikki ihmettelevät sen äkillistä luonteen muutosta, mutta epäilevät sen johtuvan vaan vanhuudesta.
Temen isä Vidskepelse, puolestaan oli komea ja vauhko puoliveri ori, joka ei paljoakaan muiden mielipiteitä jaksanut kuunnella. Se lähti sinne minne huvitti, silloin kun huvitti. Ja sen ratsastamisestakaan ei oikeastaan tullut mitään, mutta kisakentillä se pärjäsi odotettua paremmin. Ensimmäisissä kisoissa, mihin se ikinä osallistuikaan, se tunsi suurta ylpeyttä ja kulki ylväästi. Nosti laukan kauniisti ja hyppäsi jokaisen esteen yli kunnialla ja kauniisti. Omistajat olivat ällikällä lyötyjä orin yhtäkkisestä luonteen muutoksesta ja siksipä sillä alettiinkin kisata entistä enemmän. Se tienasi omistajilleen paljon rahaa ja palkintoja, kunnes se yhtäkkiä sairastui vakavaan ähkyyn, eikä enää toipunut siitä kunnolla. Nyt Spell ravailee jossain pilvien yläpuolella vehreimmillä laitumilla.
Temen emä Nat Kyss, oli kaunis ja maltillinen tamma. Sen läheisyydessä tunsi olonsa turvalliseksi ja onnelliseksi. Nat Kyss ei oikeastaan paljoakaan kilpaillut, sillä sen omistajilla ei ollut paljoakaan rahaa. He tienasivat Kysyn kautta muutamia satasia vuodessa, menemällä toreille vetämään kärryjä ja kyyditsemään iloisia lapsia. Mikseipä jopa aikuisiakin. Silti Nat Kyss'in perhe oli onnellinen. Heillä oli hevonen, joka välitti ja perhe oli kasassa, välttynyt kulkutaudeilta ja muilta sairauksilta, vaikka köyhiä olivatkin. Sellaisesta elämästä Nat Kyss sai nauttia. Kumminkin se kuoli vähän aikaa sitten vanhuuteen.

Kalusin emä Lycklig, taas puolestaan oli siro ja elegantti ruotsalainenpuoliverinen. Väriltään tamma oli pikimusta, otsassa vain kaunis säännöllinen tähti koristamassa sen kauneutta. Moni havitteli tätä tammaa itselleen, mutta Likan omistaja perhe oli varakas, ja tamma oli hyvin suojeltu. Likka pärjäsi niin koulussa kuin esteilläkin ja siksi sillä onkin paljon palkintoja. Enää Likka ei kumminkaan kilpaile, koska on täyttänyt jo 20 vuotta ja kisavuodet ovat sen osalta ohi.
Likan isä Solförmörkelse, tutummin pelkkä Keke, oli tunnettu kenttäratsastuksen parista. Keke rakasti maastoilua ja nautti suurin siemauksin elämästään. Se rakasti perhettään enemmän kuin mitään. Keke oli väriltään tummanruunikko ja jokaisessa jalassa korkeahko sukka. Päätä orilla komisti kaunis läsi. Keke kuoli kumminkin auto-onnettomuudessa viime talvena.
Likan emä Rim, ei ole erityisemmin tunnettu. Musta tamma oli yllätysvarsa perheen tytölle ja Rim nauttii vieläkin vanhuuden päivistään saman tytön luona. Tyttö rakastaa Rimiä ja Rim tyttöään, eikä heidän väliin tule mitään. Rim on ihan normaalin perheen hevonen, rakastettu, ratsastettu, kisattu ja nyt eläkkeelle siirtynyt suurehko puoliveritamma.

Jälkeläiset:

Tällä hevosella on 2 jälkeläistä, joista 1 on oreja ja 1 on tammoja.

20.10.2007 - tamma - Quenesza Viljekraft - Frusen Ängel - Sofia.N/Rawien
20.10.2007 - ori - Edvard Viljekraft - Frusen Ängel - Think/kotitalli
syntymäpäivä - o/t - Nimi - isä/emä - omistaja/kotitalli

Kilpailukalenteri:

H/vp=Hylätty/virhepisteet

27.10.2007. - Rosenway - ERJ - 140-150cm - 23/43
27.10.2007. - Rosenway - ERJ - 160cm - 17/20
28.10.2007. - Ratsastuskoulu Pinkki - ERJ - 100-120cm - 52/64
28.10.2007. - Ratsastuskoulu Pinkki - ERJ - 120-130cm - 8/47
28.10.2007. - Dior's Sporthorses - ERJ - 120cm - 17/30
28.10.2007. - Dior's Sporthorses - ERJ - 140cm - 10/28
29.10.2007. - Midgårds Warmbloods - ERJ - 120cm - 38/44
29.10.2007. - Midgårds Warmbloods - ERJ - 130cm - 19/31
29.10.2007. - Midgårds Warmbloods - ERJ - 140cm - 25/30
04.11.2007. - Pientalli Dalayá - ERJ - 110cm - 5/94
04.11.2007. - Pientalli Dalayá - ERJ - 120cm - 16/82
04.11.2007. - Pientalli Dalayá - ERJ - 130cm - 38/54
30.10.2007. - Marjametsä - ERJ - 120cm - 45/94
30.10.2007. - Marjametsä - ERJ - 140cm - 38/54
30.10.2007. - Helmikuja - ERJ - 120-135cm - 53/78
30.10.2007. - Hurmio - ERJ - 120cm - 36/72
31.10.2007. - Silke - ERJ - 140cm - 15/61
31.10.2007. - Silke - ERJ - 150cm - 30/59
31.10.2007. - Viola - ERJ - 140cm - 6/33
31.10.2007. - Viola - ERJ - 150cm - 19/34
31.10.2007. - Vadelmankukka - ERJ - 110-120cm - 45/50
31.10.2007. - Discreet - ERJ - 120cm - 11/26
31.10.2007. - Discreet - ERJ - 110cm - 4/36
31.10.2007. - Stall Hjerte - ERJ - 120cm - 90/100
20.09.2007. - Cifra - ERJ - 140cm - 46/59
20.09.2007. - Cifra - ERJ - 130cm - H/19vp
20.09.2007. - Cifra - ERJ - 120cm - H/17vp
20.09.2007. - Cifra - ERJ - 110cm - 28/105
20.09.2007. - Cifra - ERJ - 100cm - H/24vp
20.09.2007. - Cifra - ERJ - 80cm - 5/112
20.09.2007. - Cifra - ERJ - 70cm - 30/103
20.09.2007. - Cifra - ERJ - 60cm - 38/105
20.09.2007. - Cifra - ERJ - 50cm - H/8vp
20.09.2007. - LAC - ERJ - 150cm - 28/53
20.09.2007. - LAC - ERJ - 140cm - 29/63
20.09.2007. - LAC - ERJ - 130cm - 66/72
22.09.2007. - Seura NER - ERJ - 120-140 cm - 16/62
22.09.2007. - Seura NER - ERJ - 110-120 cm - 60/91
07.10.2007. - Ample Estate - ERJ - 140-150 cm - 60/91

U l k o a s u     ©     K a t i
O t s i k o n     k u v a     ©     C h r i s t i a n e     S l a w i k