_____ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


_____ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΧΗ ΤΗΣ "ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ"
_____(Μια συζήτηση του ποιητή Γιάννη Υφαντή με τον Γιώργο Μήλια, εφ. ΑΥΓΗ, 30. Οκτ. 1988)

_____-Ποιες είναι οι δυσκολίες του ποιητή σήμερα; Από ποια πράγματα υποφέρει; Παραμένει οραματιστής;

_____-Οι δυσκολίες του ποιητή σήμερα είναι οι δυσκολίες των ποιητών κάθε εποχής. Το πλεονέκτημά του να βλέπει είναι και μειονέκτημά του γιατί με τα μάτια που αντικρύζει την ομορφιά, με τα ίδια αυτά μάτια αντικρύζει και την ασχήμια ή τη φρίκη. Αν δεν έβλεπε την ομορφιά, δεν θα έβλεπε ούτε τη φρίκη. Ο ποιητής βλέπει εκεί που οι άλλοι δεν βλέπουν. Ο ποιητής βλέπει εκεί που οι άλλοι νομίζουν ότι δεν βλέπει. Βλέπει τον υπολογισμό, τη ματαιοδοξία, το δόλο, την απάτη, το φόβο και την αιτία του φόβου, την κακογουστιά, την ασχήμια. Βλέπει τις σκέψεις του άλλου, όχι εκείνες που φανερώνει αλλά εκείνες που θέλει να κρύψει φανερώνοντας αυτές που φανερώνει. Και οι άνθρωποι δεν είναι καθόλου διατεθειμένοι να έχουν κοντά τους έναν που βλέπει. Ίσως ο Όμηρος παρίστανε τον τυφλό για να μην ξέρουν ότι βλέπει και τον εξοντώσουν. Η όραση, τα γραφτά, η συμπεριφορά του ποιητή θέτουν σε κίνηση το μηχανισμό της αποσιώπησης του έργου του, όμως σε πιο σκοτεινές εποχές θέτουν σε κίνηση το μηχανισμό της φυσικής του εξόντωσης.
_____Αλλά από τι υποφέρει ο ποιητής; Να πω ότι υποφέρει από τον πνευματικό νεοπλουτισμό και την αλαζονεία των ημιμαθών; Από τους διάφορους μεσάζοντες; Τα δέκα άτομα στα οποία είπε "όχι" και που κατέχουν "θέσεις κλειδιά" και προσπαθούν να του κλείσουν το δρόμο και να τον καταστήσουν μη λειτουργικό; Αλλά μ' αυτά διασκεδάζει ο ποιητής. Όμως υποφέρει όταν δημοσιεύουν τα κείμενα του με λάθη. Οι εκδότες και οι συνεργάτες τους ούτε καν υποψιάζονται πως η ποίησή σου είναι σώμα σου και πως κάθε λάθος στην ποίησή σου είναι και μια πληγή στο σώμα σου. Αλλά το μεγάλο κακό για τον ποιητή γίνεται όταν καταστρέφουν το περιβάλλον. Όσα κι αν κάνουν στον ποιητή μπορεί να τα αντέξει αφού σαν τον Ανταίο ανακτά τη δύναμή του όταν έρχεται σ' επαφή με τη φύση. Όμως σήμερα καταστρέφουν τη φύση· σκοτώνουν τη μάννα του ποιητή. Και βέβαια τέλος του ποιητή σημαίνει τέλος του ανθρώπου και αρχή της "βασιλείας των κατσαρίδων". Ως τώρα η φύση μπορούσε ν' αφομοιώνει τη μόλυνση και την ασχήμια και να τις μετατρέπει σε στοιχεία υγείας και ομορφιάς. Όμως εδώ και μερικά χρόνια έχει αρχίσει μια αντίστροφη πορεία. Το μολυσμένο, το άρρωστο, το άσχημο έχουν πληθύνει τόσο πολύ που άρχισαν να αφομοιώνουν το υγιές. Έτσι μια άλλη αντιανθρώπινη μορφή ζωής άρχισε να εξαπλώνεται που οδηγεί στο τερατικό.
_____Ναι ο ποιητής παραμένει οραματιστής, όχι όμως με τον τρόπο που μας έμαθαν, όχι με τον τρόπο που προσδοκούμε. Αν δεν κατανοήσουμε ότι μια ώρα πραγματικής εγρήγορσης αντιστοιχεί σε αιώνες ιστορικού χρόνου δεν μπορούμε να εννοήσουμε πως ο ποιητής μπορεί να παραμένει οραματιστής στις μέρες μας. Πώς να σου το πω; Μέσα σε μιαν ανάσα που παίρνω, χώνοντας το πρόσωπό μου μέσα στο πρόσωπο ενός ρόδου, κλείνω το παρελθόν μου, το παρόν μου και το μέλλον μου, που κανένας ιστορικός χρόνος δεν μπορεί να μου αφαιρέσει.

_____-Ποιες είναι οι επιρροές του σύγχρονου τεχνολογικού ρυθμού στην ποίηση; Πώς στέκεσαι μπροστά σ' ένα κομπιούτερ;

_____-Ο άνθρωπος είναι ένα κομπιούτερ με αβύσσους μνήμης και τρομαχτικές δυνάμεις. Ο ποιητής μπροστά στη Σφίγγα θα έλεγε πάλι τη λέξη "άνθρωπος" κι όχι τη λέξη "κομπιούτερ".

_____-Μια κρίση για τον τόπο που μένεις, Θεσσαλονίκη. Μια κρίση για την Ελλάδα. Πώς βλέπεις εσύ το πολυσυζητημένο 1992;

_____-Δεν μένω πουθενά. Απλώς προσπαθώ να κατοικήσω στα βιβλία μου, όμως κι αυτό είναι δύσκολο καθώς η κακογουστιά, η ιδιοτέλεια και ο δόλος καραδοκούν παντού.
_____Μια κρίση για την Ελλάδα. Πώς βλέπω το 1992. Γιατί το 1992 και όχι το 550 π.Χ.; Ξοφλήσαμε μ' αυτό; Υπάρχουν χρονολογίες του "παρελθόντος" που "πέρασαν" χωρίς να πάρουμε απ' αυτές αυτό που μας έφεραν. Αυτές οι χρονολογίες παραμένουν διαρκώς παρούσες. Δεν είναι τι θα κάνουμε με το 1992 αλλά τι θα κάνουμε με το 550 π. Χ. Το 550 π. Χ, έγραψε στη γλώσσα μας ο σοφότερος των ανθρώπων, ο Ηράκλειτος, κι εμείς ακόμα "πολυμαθίη κακοτεχνίη", με μια εκκλησία που απαγορεύει να δίνουμε στα παιδιά μας ελληνικά ονόματα, γενίτσαροι, και με καμάρι κιόλας από πάνω. Λοιπόν, τι θα κάνουμε με το 550 π.Χ.; Τι θα κάνουμε με το 33 μ.Χ.; Είκοσι αιώνες πέρασαν αφ' ότου ένας έξοχος άνθρωπος, αληθινός γιος του Ουρανού και της Γης, έζησε και δίδαξε. Δίδαξε πώς να γίνουμε Χριστοί κι εμείς γινόμαστε χριστιανοί, δηλαδή οπαδοί, δουλοπρεπείς απέναντι στο ανύπαρχτο, φανταστικό είδωλο και αλαζονικοί απέναντι στον άνθρωπο και στη φύση. Ναι, οπαδοί γιατί είναι εύκολο ν' ανάβεις κεράκια αλλά είναι δύσκολο να καρφώνεσαι στο σταυρό. 1992. Αν το λόγο είχε το Πνεύμα, ναι το 1992 θα είμασταν ένας λαός με αυτογνωσία, έτσι που θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε μέσα στην παγκόσμια κοινότητα ισοδύναμα, χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας ή ανωτερότητας, έτοιμοι να δώσουμε στους άλλους αυτά που πραγματικά χρειάζονται από μας κι έτοιμοι να πάρουμε από τους άλλους αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε από αυτούς. Φοβούμαι όμως ότι το λόγο δεν τον έχει το Πνεύμα αλλά οι δυνάμεις εκείνες που μας ωθούν στον εξανδραποδισμό.

_____-Πώς θα ήθελες να τελειώσουμε αυτή τη συζήτηση;

_____-Με τη φράση εκείνου του άγνωστου νεαρού (συγκαταλέγεται βλέπεις κι αυτός μέσα στους σημερινούς Έλληνες που εκτιμώ) που εφέτος το καλοκαίρι αλυσοδέθηκε στην πύλη του Πολυτεχνείου και στις δώδεκα ώρες που έμεινε εκεί αλυσσοδεμένος, κράτησε αυστηρή σιωπή κι άλλο δεν είπε παρά μόνο την εξόχως σημαντική και πανέμορφη για μένα φράση "Μόνοι οι αστραφτεροί άνεμοι".








_____ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ",
_____(στον δημοσιογράφο Γιάννη Κεσόπουλο, Νοέμβρης του 2001):


_____-Κατά πόσο συνδιαλέγονται πράγματι φωτογραφία - ζωγραφική - ποίηση;

_____-Αυτές οι συνθέσεις έγιναν πριν γεννηθεί το ερώτημα σας. Οπως κι ο κόσμος έγινε πριν γεννηθούν τα ερωτήματα γι αυτόν. Δεν αναρωτήθηκα αν συνδιαλέγονται, φωτογραφία - ζωγραφική - ποίηση. Απλώς, παίζοντας, διαπίστωσα ότι ήθελαν να συνδιαλέγονται. Κι αυτό ίσως γιατί ήθελαν ν' αποτελέσουν ένα υποκατάστατο της ανεκπλήρωτης επιθυμίας μου να κάνω κινηματογράφο. Και βέβαια ο κινηματογράφος μας έχει μάθει πως όλες οι τέχνες μπορούν να συνυπάρχουν, αρκεί, αυτή τη συνύπαρξη να την επιχειρούν οι κατάλληλοι άνθρωποι.
_____Ναι, για το παιδί και τον ποιητή που ζουν διαρκώς στην αρχή του κόσμου (κι έχουν πάντα πρόσφατη την εμπειρία του χάους), τα πάντα ρει κι όλα μπορούν να συνδιαλέγονται για τον ποιητή και το παιδί το υμνητικό αλληλούια, άλλο δεν είναι παρά η αλληλουχία των Ελλήνων, η διαρκής αλληλοκατοχή, συνύπαρξη κι επικοινωνία των πάντων με τα πάντα.

_____-Τι ακριβώς είναι το βιβλίο του Κόσμου;

_____-Το βιβλίο του Κόσμου, είναι ο Κόσμος, (το Σύμπαν, το Άπειρο, η Ζωή), όταν τον δούμε ως ανάγνωσμα, όπου αντί για λέξεις, στίχους ή φράσεις, διαβάζουμε τα ίδια τα πράγματα:

_____Ένα βιβλίο μόνο έχει γραφτεί
_____Κι έχει γραφτεί με πράγματα κι όχι με λόγια.

_____Ένα βιβλίο μόνο έχει γραφτεί
_____κι έχει γραφτεί από τον Κόσμο με τον Κόσμο για τον Κόσμο.

_____Ο Κόσμος είναι το βιβλίο του Κόσμου.

_____-Στα ποιήματα σας διαφαίνεται μια απορριπτική στάση έναντι της κοινωνίας. Γιατί;

_____-Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν αγαπώ τον άνθρωπο και τις κοινωνίες του. Είναι που οι κοινωνίες δημιουργούν στη θέση των φυσικών (συμπάντιων) νόμων τους κοινωνικούς νόμους. Γι αυτό κι έχουμε πάντα σύγκρουση των κοινωνιών μ' όσους θέλουν να επαναφέρουν ξανά στις κοινωνίες τους φυσικούς νόμους. Ο Πενθέας (στις Βάκχες), που εκπροσωπεί τους κοινωνικούς νόμους, έρχεται σε σύγκρουση με τον Διόνυσο που εκπροσωπεί τους φυσικούς νόμους. Οι Φαρισαίοι έρχονται σε σύγκρουση με τον Χριστό για τον ίδιο λόγο. Οι ψευτοδιανοούμενοι της Αθήνας έρχονται σε σύγκρουση με τον Σωκράτη για τον ίδιο λόγο.
_____Ο Ευριπίδης αυτοεξορίζεται στη Μακεδονία. Ο Ηράκλειτος, φεύγει εντέλει στα βουνά. Ο Σωκράτης φεύγει για την εύφορη Φθία. Ο Λάο Τσε εγκαταλείπει την Κίνα. Ο Τσουάγκ Τσου αποσύρεται σε μιαν αγροικία.
_____Ας προσέξουμε όμως το εξής. Ο ποιητής Χριστός, ο σοφός Σωκράτης, ο Ηράκλειτος, (κι όλοι οι άλλοι), δεν συγκρούστηκαν με το λαό, ούτε με τους σοφούς της εποχής τους, αλλά μ' αυτό που λέγεται πολιτική και θρησκευτική ιεραρχία. Αυτή είναι που κατασκευάζει στη θέση των φυσικών νόμων, τους κοινωνικούς νόμους, (ανάλογα κάθε φορά με τα συμφέροντα της) και τους επιβάλλει στο λαό.

_____-Αυτή η απόρριψη σας οδήγησε πίσω στο Αχρίνιο; Τι ήταν αυτό που σας έκαμε να δραπετεύσετε στην επαρχία;

_____-Σίγουρα, είναι όλα τα παραπάνω. Αλλά και χίλια δυο άλλα που θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο για να τα αναφέρω και να τα αναπτύξω-αναλύσω με ακρίβεια. Βέβαια δεν επέστρεψα στο Αγρίνιο. Το Αγρίνιο είναι η γνωστή πόλη, η πλησιέστερη πυκνή κοινωνική οντότητα. Εκεί που πράγματι επέστρεψα είναι στην πατρική-μητρική αγροικία που βρίσκεται σε μια κοιλάδα της Αιτωλίας. Εκεί που επίσης επέστρεψα είναι στη Λευκάδα, σ' ένα μικρό κτήμα που κληρονόμησα, σε μια πλαγιά πάνω από τη θάλασσα του Ιονίου.

_____-Ορίζεται η ποίηση; Αν ναι πώς την ορίζει ο Γιάννης Υφαντής;

_____-Το έχω ξαναπεί: Ποίηση είναι τούτο, ποίηση είναι το άλλο. Χίλιους ορισμούς μπορούμε να δώσουμε στην ποίηση, όμως, ο καλύτερος ορισμός ενός πράγματος, είναι το ίδιο το πράγμα που θέλουμε να ορίσουμε. Έτσι, ποίηση είναι η ποίηση, δηλαδή, αυτό:

_____Πυγολαμπίδες μπρος στην πόρτα μου περνούν
_____με βελονιές φωτιάς κεντούν το σούρουπο.

_____Ή αυτό:

_____Τώρα πλαγιάζει εκεί μες στα βουνά
_____σε μια σπηλιά πού 'χει κουρτίνα καταρράχτη.

_____-Με ποιο σκεπτικό εκδώσατε το βιβλίο σε τρεις γλώσσες;

_____-Χρειάστηκε να παρουσιάσω τις συνθέσεις (που τώρα περιέχονται στο βιβλίο) σε ξένες χώρες προβάλοντάς τες με σλάιντς και συνάμα μιλώντας. Έτσι προέκυψε η ανάγκη να μεταφραστούν τα κείμενα και τα σχόλια μου στη διεθνή πια (στον καιρό μας) αγγλική γλώσσα. Όταν ήρθε η ώρα να εκδοθούν σε βιβλίο οι συνθέσεις αυτές, θεώρησα καλό να μπει πλάι στο ελληνικό κείμενο και το αγγλικό. Το καθαρά εικαστικό μέρος κάνει το βιβλίο εν μέρει προσιτό σ' ένα διεθνές κοινό. Όμως προσθέτοντας στο βιβλίο τα κείμενα και τα σχόλια σε μια διεθνή γλώσσα, το κάνεις πλήρως προσιτό στο διεθνές κοινό.
_____Η μετάφραση στα γερμανικά έγινε σύμφωνα με την επιθυμία των εκδοτών να παρουσιαστεί το βιβλίο στην Εβδομάδα της Ελληνικής Λογοτεχνίας στη Φραγκφούρτη. Επιθυμία βεβαίως την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού περιέργως δεν ικανοποίησε, σα να μην είναι Υπουργείο Πολιτισμού αλλά Υπουργείο εσκεμένης μείωσης της Ελλάδας πρός τα εξω*.

_____-Πώς είναι τα πράγματα στην επαρχία για έναν δημιουργό, έναν λογοτέχνη;

_____-Σήμερα που μιλάμε για το πλανητικό χωριό, οι όροι πρωτεύουσα, επαρχία, δεν λειτουργούν πια με την παλαιά σημασία τους. Το Αγρίνιο είναι ένα προάστιο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Σε τρεις ώρες μπορώ να είμαι στην Ομόνοια· χρειάζομαι δηλαδή τον ίδιο χρόνο που χρειάζεται κι αυτός που θέλει να πάει από τη Γλυφάδα στο Περιστέρι ή από τη Νέα Κρήνη στη Μπάλτσα. Σήμερα στα χωριά και στις αγροικίες οι άνθρωποι συμμετέχουν πια στις πληροφορίες, στις ειδήσεις, στον πολιτισμό, όσο και οι ευρισκόμενοι στις μεγαλουπόλεις.
_____Το κέρδος εδώ είναι που βρίσκομαι σ' ένα πολύ καλό προάστιο, όπου έχω το πέτρινο σπίτι μου, χτισμένο προσεχτικά εκεί που τα ρεύματα δεν αφήνουν ποτέ να πλησιάσει κουνούπι. Κι έχω το περιβόλι μου, τον κήπο μου, την πηγή μου. Τέλος, ο συνδυασμός χειρονακτικής και πνευματικής εργασίας αποτελεί για μένα μια από τις σημαντικότερες όψεις της τέχνης του ζην.
_____Αλλά, δεν έφυγα από τη μεγαλούπολη για την επαρχία. Πολύ απλά. Αντίς να μένω στην πόλη και να επισκέπτομαι όποτε μπορώ την ύπαιθρο, μένω στην ύπαιθρο κι επισκέπτομαι όποτε θέλω την πόλη. Τέλος, για τον αληθινό δημιουργό, το κέντρο του κόσμου βρίσκεται παντού, το βρίσκει παντού, τον ακολουθεί όπου κι αν πάει. Ο Πικάσσο είτε μένει στο Παρίσι είτε σ' ένα μικρό ψαροχώρι, είναι πάντα Πικάσσο.

_____________
_____* Μια σημείωση εκτός συνεντεύξεως: Εν τέλει το βιβλίο πήγε στη Φρανκφούρτη και παρουσιάστηκε σε Γερμανικό περίπτερο που είχε στήσει το Ραδιοφωνικό 'Ιδρυμα της 'Εσσης. Οι εξ Ελλάδος ορμώμενοι "υπεύθυνοι" βεβαίως ούτε είδαν ούτε άκουσαν κάτι.








      ΓΙΑΝΝΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
     (Του Δημήτρη Μαστρογιαννίτη: μια συνέντευξη για την εφημερίδα "Ο κόσμος του Επενδυτή"*)

     Είναι ποιητής. Όμως, πώς γίνεται κανείς ποιητής; "Όταν κανείς επιδιώκει με πάθος να γίνει ποιητής γίνεται απλώς στιχοπλόκος, ενώ όταν επιδιώκει με πάθος να ζήσει αληθινά γίνεται ποιητής", θα εξηγήσει σε μια παλαιά του συνέντευξη στον "Ριζοσπάστη" και η οποία περιλαμβάνεται στο καινούργιο βιβλίο του "Το ιδεόγραμμα του φιδιού" (εκδ. Πατάκη, 2003, σχ. 21x14, σελ.. 480).

     1. Τι είναι "Το ιδεόγραμμα του φιδιού";
     1. Πραγματικές ιστορίες όπως τις έζησε και τις κατέγραψε ένας ποιητής. Αναμνήσεις από το Άγιον Όρος. Όνειρα και η ερμηνεία τους· θρύλοι και ο αποσυμβολισμός τους. Ομιλίες. Συνομιλίες με μεγάλους. Συνομιλίες με μικρά παιδιά. Άρθρα για τη γλώσσα, την ποίηση, την θρησκεία, τον έρωτα, τον θυμό, τον μύθο. Μηνύματα στο κινητό. Ένας καζαμίας (ένα λαϊκό ανάγνωσμα) υψηλού επιπέδου. Ο θησαυρός της γνώσης φυλασσόμενος από τον δράκοντα που δεν δαγκώνει κανέναν άλλον παρά μόνο την ουρά του.

     2. Η ταυτότητά σας τι επάγγελμα γράφει; Υπάρχουν περιστατικά με κόσμο, καθώς πρόσεχαν το αναγραφόμενο επάγγελμα;
     2. Σε προηγούμενες ταυτότητες έχω χρησιμοποιήσει τόσο το "ποιητής" όσο και το "συγγραφέας". Όμως η ταυτότητα που μου έδωσαν τελευταία έχει καταργημένο το επάγγελμα. Και να σκεφτείτε ότι αυτό το άλλοτε καταγραμμένο επάγγελμα με βοήθησε πολύ κάποτε όταν περνούσα το τελωνείο της Αγγλίας. Δεν τους άρεσε η φάτσα μου και μ' έβαλαν αμέσως στη σειρά των υπόπτων. Μόλις όμως ανέγνωσαν το poet στο διαβατήριο ήρθαν και ζητώντας μου πολλά συγγνώμη με καλωσόρισαν στη χώρα τους.
Αλλά, έχω ζήσει θαυμάσια περιστατικά με το "επάγγελμα", άσχετα με το τι γράφει η αστυνομική μου ταυτότητα. Στο τρένο λ.χ. έχει συμβεί να με ρωτούν ποιο το επάγγελμά μου, (για να με κατατάξουν βέβαια και να μου συμπεριφερθούν ανάλογα). Συνήθως έλεγα "άνθρωπος". "Μα άνθρωποι είμαστε όλοι" μου απαντούσαν. "Αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση" τους έλεγα. "Τι κάνεις; Με τι ασχολείσαι;" επέμεναν. "Ζω" απαντούσα. "Μα όλοι ζούμε" μου έλεγαν. "Κι αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση" τους ξανάλεγα.
Κάποτε δήλωσα πως μόλις αποφυλακίστηκα. Πως πήγα φυλακή επειδή σκότωσα τον πατέρα μου πως επιτέλους ελεύθερος πια, πάω να χαρώ τον έρωτά μου με τη μάνα μου.
Άλλες φορές πάλι απαντούσα με το "κληρονόμησα μια τεράστια περιουσία και την γλεντώ", είτε πως "είμαι αγρότης" ή "βοσκός". Παρόλο που τους δείχνω τους ρόζους των χεριών μου δεν με πιστεύουν. "Σίγουρα είστε ζωγράφος ή κάτι τέτοιο" μου λένε. Προσέξτε: Πάντα "ζωγράφος ή κάτι τέτοιο", μα ποτέ ποιητής.
Στο Άγιον Όρος κάποτε όταν με ρώτησαν ποιος είμαι, ποιο το επάγγελμά μου, απάντησα: "Μερικοί λένε πως είμαι φοιτητής της Νομικής άλλοι λένε πως είμαι ποιητής, όμως τι είμαι για τον Θεό και για το Σύμπαν κανείς δεν ξέρει".

     3. Ποιήματά σας έχουν μεταφραστεί σε δεκατέσσερις γλώσσες. Ποια είναι η κοινή με τους αναγνώστες σας γλώσσα;
     3.Η γλώσσα των αρχετύπων. Τη γνωρίζει κανείς στο βαθμό που μπορεί να διαβάζει το βιβλίο που ονομάζεται Κόσμος.

     4. Γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την ποίηση (ή τους ποιητές);
     4. Οι απλοί άνθρωποι πάντα αγαπούσαν την ποίηση και τους ποιητές. Όμως σπάνια τύχαινε στους ποιητές να συνυπάρχουν με φιλότεχνες και φιλαλήθεις εξουσίες. Τις περισσότερες φορές οι εξουσίες έτρεμαν τη φωνή των ποιητών. Έτσι, από φθόνο κι από φόβο τους εξόντωναν.

     5. Στο Σιράζ της Περσίας είδα νεαρά ζευγάρια να ορκίζονται αιώνια αγάπη στον τάφο του ποιητή Σααντί. Έχετε ασχοληθεί με ανατολίτικη φιλοσοφία. Η ανελευθερία οδηγεί τους ανθρώπους προς την τέχνη για να βρουν παρηγοριά ή συμβαίνει κάτι άλλο;
     5. Οι ερωτευμένοι θέλουν να μοιραστούν με κάποιον την μεγάλη τους ευτυχία, την ανείπωτη και γι' αυτό μυστική χαρά τους. Κοντά σ' έναν ποιητή ή σ' έναν άγιο, νοιώθουν ότι βρίσκουν το κατάλληλο πρόσωπο που μπορεί να γίνει μάρτυρας της ευτυχίας τους, που μπορεί να χωρέσει, να κατανοήσει, ν' αντέξει το μυστικό τους.

     6. Οι μεγάλοι ποιητές/ καλλιτέχνες έχουν σχεδόν φύγει όλοι από τη ζωή. Είναι η ευκαιρία για μια καινούργια γενιά ή θα μετρήσουμε πρώτα κάποιες χαμένες γενιές;
     6. Δεν υπάρχει εποχή που να μην έχει μεγάλους ποιητές. "Για να αναγνωρίσεις τους σοφούς πρέπει να είσαι κι εσύ σοφός" είπε ο Εμπεδοκλής. Απλώς, στις μέρες μας τελείωσε αυτό που είχε αρχίσει με την Αναγέννηση. Μπήκαμε σ' έναν καινούργιο Μεσαίωνα. Ήδη, η αποσιώπηση των αληθινών ποιητών χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει. Δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια να τους καίνε δημόσια με την κατηγορία του τρομοκράτη.

     7. Ο λόγος ή το πιστόλι έχει μεγαλύτερη δύναμη;
     7. Και τα δυο, καθένα στην ώρα του. Η Αθηνά, η θεά της σοφίας δεν αρκείται μόνο στην σοφία της αλλά είναι συνάμα οπλισμένη. Όμως, για τους κρατούντες, εν αρχή ην ο λόγος, ο μέγας τρομοκράτης. Είναι ο λόγος που πραγματικά τους τρομοκρατεί. Αυτός που φέρνει στο φως ποιος είναι ο πραγματικός τρομοκράτης και δικαιολογεί την άμυνα είτε ομαδικά είτε ατομικά. Ο Κλεισθένης που σεβόταν πραγματικά το δίκαιο και δεν κρυβόταν θρασύδειλα πίσω από το δίκιο του ισχυρότερου, υποχρέωνε τους πολίτες να είναι ο καθένας ατομικά υπεύθυνος για την εξόντωση του τυράννου ή των τυράννων.

     8. Θα είχατε λόγο να υπερασπιστείτε τη 17 Νοέμβρη;
     8. Θα προτιμούσα ν' απαντήσω σ' αυτή την ερώτηση, παραπέμποντάς σας στις σελίδες 466, 7, 8 του καινούργιου μου βιβλίου "Το ιδεόγραμμα του φιδιού". Να λ.χ. ένα κομμάτι από αυτές τις σελίδες:
"Μ' αν ήταν να μετέτρεπαν τη χούντα οι μιζαδόροι σε μιαν όντως καθαρή δημοκρατία / δεν θα 'χαμε πολίτευμα στη χώρα μας ξεκάθαρα / την κληρονομική ολιγαρχία. / Κανείς δεν θα 'ξερε αυτό που αποκαλούν τρομοκρατία / κι ούτε θα είχαμεν εμπόρους γυναικών, ναρκωτικά / σκυλάδες-σταρ και χυδαιοκρατία ..."

     9. Τι θα λέγατε στη μητέρα του Αξαρλιάν;
     9. Ποτέ δεν μπόρεσα να βρω λόγια να πω σε μια μάννα που έχασε το παιδί της. Ένα τέτοιο γεγονός υπερβαίνει τις εκφραστικές μου δυνατότητες. Όμως ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά ότι ο θάνατος του νεαρού Αξαρλιάν δεν έγινε από δόλο ή πρόθεση. Όσοι βεβαίως αποκαλούν δολοφονία τον θάνατο του Αξαρλιάν ασεβούν απέναντι στην ελληνική γλώσσα κι όχι μόνο. Ήταν ατύχημα στην ολοκλήρωση του οποίου συνετέλεσε (όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες) η καθυστέρηση των κρατικών υπηρεσιών, που έχαναν τον χρόνο τους με το να περιποιούνται τους ελαφρά τραυματισμένους αξιωματούχους, ενώ άφηναν αβοήθητο τον απλό πολίτη που αιμορραγούσε πεσμένος στο πεζοδρόμιο.
     Όχι, δεν θα μπορούσα να πω τίποτε στη μάννα του Αξαρλιάν. Εκείνος που θα μπορούσε ίσως κάτι να της πει, είναι η μάννα του μικρού Καλτεζά, ο οποίος δεν σκοτώθηκε τυχαία, μα από πρόθεση, όταν τον πυροβόλησε αστυφύλακας εξ επαφής σχεδόν, επειδή, λέει, φορούσε σκουλαρίκι.
     Κι ακόμα στη μάννα του νεαρού Αξαρλιάν θα μπορούσε κάτι ίσως να πει η θεία μου Αντιγόνη, που έχασε το γιο της όταν το πλοίο "πήρε" φωτιά, μέσα στο λιμάνι. "Κάηκε" λένε, "ο Σωτήρης κι άλλοι μαζί, γιατί το καράβι έπρεπε να έχει κι ανθρώπινα θύματα, για να πάρει ο πλοιοκτήτης ολόκληρη την αποζημίωση…"
     Και να τελειώνουμε μ' αυτό το θέμα: Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην λυπήθηκε βαθύτατα για τον θάνατο του Αξαρλιάν. Εξαίρεση αποτελούν μόνο αυτοί που χρειάζονταν αυτό τον ορισμένο θάνατο, για να τον χρησιμοποιούν, όπως και τον χρησιμοποιούν, εναντίον της 17 Νοέμβρη.

     10. Στους συγγενείς των άλλων θυμάτων;
     10. Τι μπορώ να πω στους συγγενείς των άλλων θυμάτων; Ίσως τούτο μόνο: Πως δεν βγαίνουμε πουθενά, αν δεν έχουμε, καθώς λέει ο ποιητής, τη "συνείδηση πάμφωτη σαν καλοκαίρι". Και βέβαια θα έλεγα στην κυρία Σόντερς ότι δεν αρκεί να κοιτάξει στα μάτια τους φονιάδες του άντρα της. Πριν το κάνει αυτό πρέπει να περάσει από τα νεκροταφεία της Κύπρου να κοιτάξει στα μάτια (αυτούς που μόνο σε φωτογραφίες υπάρχουν πια) τα απαγχονισμένα από τους Εγγλέζους παιδιά της Κύπρου.

     11. Πολλές φορές ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε το παρελθόν δημιούργησε κακό προηγούμενο. Πώς μπορεί να γίνει κέρδος το παρελθόν;
     11. Για τους εν πνεύματι ζώντες δεν υπάρχει παρελθόν παρόν και μέλλον. Όλα συμβαίνουν εδώ και τώρα. Ίσως γι' αυτό ο Κάφκα λέει "να μην μιλάμε για Δευτέρα Παρουσία αλλά για έκτακτο δικαστήριο".

     12. Ποια "πραξικοπηματική" πράξη θα θέλατε να κάνετε προκειμένου ν' αλλάξετε άμεσα κάτι;
     12. Να καταλάβω λ.χ. τα τηλεοπτικά κανάλια και ν' αντικαταστήσω τις ειδήσεις με ποίηση απ' όλο τον κόσμο.

     13. Ως άθεος φοβάστε λιγότερο τον θάνατο;
     13. "Άθεος", δηλαδή, όπως οι Προσωκρατικοί. Φοβούμαι τον θάνατο τόσο, όσο κι ο ώριμος καρπός που πέφτει στη γη. Όμως χωρίς να ωριμάσεις πώς μπορείς να εγκαταλείψεις το θαύμα που λέγεται ζωή; Ήχοι, θεάματα, γεύσεις· ο Όμηρος και πάνω απ' όλα το έξοχο ον που λέγεται Γυναίκα. Όχι δεν φοβούμαι τον θάνατο, αλλά το κόψιμο της άγουρης ζωής που ακόμα επιθυμεί.

     14. Τι σκέφτεστε όταν βλέπετε όλους αυτούς τους σίγουρους που μας κατακλύζουν;
     14. Τη φράση του Χέλντερλιν: "Ούτε οι θεοί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την ανθρώπινη ηλιθιότητα". Κι ακόμα τούτο το αρχαίο: "Τίποτε χειρότερο από το να σε κυβερνούν κατώτεροί σου".

     15. Ο κόσμος σε ποιους ανήκει, σήμερα;
     15. Ο κόσμος (και μιλώ από το επίπεδο εποπτείας των προσωκρατικών και των ταοϊστών), ανήκει σήμερα εκεί που ανήκε πάντα και θα ανήκει πάντα. Ο κόσμος ανήκει στον κόσμο. Τα άλλα είναι παρανοήσεις, ψευδαισθήσεις, φαντασιώσεις των νομιζόμενων δυνατών ή των νομιζόμενων αδυνάτων.

     16. Και για τον πόλεμο που έρχεται ποια λόγια σας να βάλω στη συνέντευξη;
     16. Τον πρώτο στίχο από το ποίημά μου "Αμερική": Σβήνεις τσιγάρα μες στα μάτια των πουλιών Αμερική"

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2003


     __________
     * Απο τη συνέντευξη αυτή δημοσιεύτηκαν αποσπάσματα στον "Κόσμο του Επενδυτή",
το Σάββατο 22 Μαρτίου του 2003.

 

 

 

          ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην εφημερίδα «Πολιτεία των Αιτωλών και των Ακαρνάνων 9 Μαρτίου 2004:

-Τρεις μήνες στη Γερμανία. Πώς βρέθηκες εκεί; Πού ακριβώς βρέθηκες;

-Την περασμένη άνοιξη πήρα μια επιστολή από το Kulturreferat του Μονάχου. Την επιστολή αυτή την υπέγραφαν οι κυρίες Annita Fellner και Verena Nolte. Με προσκαλούσαν να φιλοξενηθώ για ένα τρίμηνο, σ’ ένα παλάτι (Villa Waldberta), στο Feldafing, προάστειο του Μονάχου, κοντά στη λίμνη του Starnberg. Δέχτηκα, αφού η φιλοξενία κάλυπτε όλα μου τα έξοδα, μετάβασης και διαμονής, κι ακόμα πλήρη ελευθερία δράσης χωρίς κάποια ορισμένη υποχρέωση, να δώσω λόγου χάριν έναν ορισμένο αριθμό διαλέξεων ή να παρουσιάσω ένα ορισμένο έργο στο τέλος του τριμήνου. Μπορούσα δε να έχω μαζί μου κι άλλο ένα πρόσωπο, την κόρη μου (καθώς μου έγραφαν) ή κάποια φίλη, σύντροφο, σύζυγο. Εν τέλει πήγα μόνος.

H Villa Waldberta, φιλοξενεί στα διαμερίσματά της, για ένα τρίμηνο, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών απ’ όλο τον κόσμο. Στο τέλος κάθε τριμήνου, οι φιλοξενούμενοι αλλάζουν. Φεύγουν οι μεν κι έρχονται άλλοι. Εγώ (από αρχές Νοεμβρίου μέχρι τέλος Ιανουαρίου), έτυχε να έχω συγκατοίκους-γείτονες στη Waldberta, έναν ινδό ποιητή, μια εσθωνή ποιήτρια, ένα  ρώσο μυθιστοριογράφο, ένα  γιαπωνέζο γλύπτη, μια κουβανή ζωγράφο-φωτογράφο, έναν γεωργιανό διηγηματογράφο κι έναν ουκρανό δοκιμιογράφο.

             Ήμασταν όλοι ελεύθεροι να διαθέτουμε τον χρόνο μας όπως θέλουμε, με τη χαλαρή δέσμευση, κάθε δεύτερη Πέμπτη να κάνουμε ένα συμπόσιο στο οποίο εκτός απ’ τους κατοίκους της Waldberta, έπαιρναν μέρος οι διευθύνοντες και το προσωπικό  της Waldberta, συνάμα δε και  προσωπικότητες ερχόμενες από το Μόναχο ή την γύρω περιοχή.

Η περιοχή αυτή, η ωραιότερη περιοχή της Γερμανίας, απ’ όσα μου είπαν κι από όσα μόνος μου διαπίστωσα, σ’ ένα υψόμετρο 650 μέτρων (το Μόναχο βρίσκεται κάπου στα 600 μ.), με ήμερους δασωμένους λόφους, πολλές λίμνες, πανέμορφα χωριά, πόλεις και κωμοπόλεις, με τις πάντα χιονισμένες Άλπεις να τη φράζουν από το Νότο, είναι ο τόπος του Μαρκούζε, του Τόμας Μαν, του Ίβαν Γκόλ κι ακόμα του Τ.Σ. Έλιοτ που στην πρώτη κιόλας σελίδα της «έρημης χώρας» του αναφέρει τοποθεσίες της περιοχής αυτής.

 -Γιάννη, έκανες κάποια αίτηση για να σε φιλοξενήσουν εκεί; Πώς γίνεται να φιλοξενηθεί κανείς από το Kulturreferat;

-Όχι βέβαια. Πώς να κάνω αίτηση; Δεν ήξερα καν την ύπαρξη  του Kulturreferat. Αντίθετα όμως από μένα, το Kulturreferat, ήξερε τα πάντα για μένα, κι όχι μόνο για μένα βέβαια, μα ήξερε και ξέρει, απ’ ότι κατάλαβα, τα πάντα γύρω από τα γράμματα και τις τέχνες όλων των χωρών του πλανήτη. Μη μας φαίνεται παράξενο, δημιουργήθηκε και υπάρχει, για να υπηρετεί σωστά ό, τι έχει σχέση με τον πολιτισμό. Και το κάνει. Αντίθετα με το «δικό μας» Υπουργείο Πολιτισμού που δεν ξέρει τι συμβαίνει στον πολιτιστικό χώρο, ούτε καν της Ελλάδας στην οποία υποτίθεται ότι ανήκει και της οποίας τον πολιτισμό υποτίθεται ότι υπηρετεί.

 -Δεν ξέρει, δεν θέλει να ξέρει, δεν μπορεί να ξέρει; Τι απ’ όλα;

-Και τα τρία μαζί. Λες και δημιουργήθηκε ακριβώς γι αυτό: Να μην ξέρει, να μη θέλει να ξέρει, να μην μπορεί να ξέρει.

 -Είναι αλήθεια ότι δεν έχει βραβεύσει τους τρεις σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του εβδομήντα: Τον Υφαντή, τον Πούλιο, τον Αργύρη Χιόνη. Είναι αλήθεια ότι αφού τέλειωσε τις βραβεύσεις με τους δυο τρεις καλούς και με τους πολλούς δήθεν ποιητές, άρχισε από τη αρχή, να ξαναβραβεύει τους ίδιους.  Τα  λέω αυτά, όχι γιατί ένας ποιητής της δικής σου εμβέλειας θα γίνει καλύτερος με το να πάρει ένα κρατικό βραβείο αλλά για να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Έτσι δεν είναι;

-Έτσι είναι. Αλλά ας ξαναθυμηθούμε εκείνο το περίφημο «όλα πληρώνονται» μέσα σ’ αυτό τον τέλειο συμπαντικό μηχανισμό και να πω ότι όσο πιο ασήμαντοι παίρνουν το Κρατικό Βραβείο, τόσο πιο ασήμαντο γίνεται το ίδιο.

Επίσης, να πω ότι τα βραβεία σήμερα δεν δίνονται για τον λόγο κάποιου αλλά για τη σιωπή του. Δίνονται, όχι για όσα λέει, μα για όσα δεν λέει. Δίνονται για την αποσιώπηση της αλήθειας, της πραγματικότητας, γιατί μόνο αυτή δεν εμποδίζει τη νέα τάξη πραγμάτων. Οι αληθινοί ποιητές, αυτοί που έχουν λόγο, αποκλείονται. Δεν είναι τυχαίο που συνειδητοποιώντας όλο αυτό, έκαμα ένα άρθρο με τον τίτλο «Εν αρχή ην ο λόγος, ο μέγας τρομοκράτης».

 -Και να πούμε και το άλλο: Ότι το έχουν οργανώσει το πράγμα τόσο διαβολικά, ώστε το Κρατικό Βραβείο να αποτελεί προϋπόθεση για να πάρει κανείς το Ευρωπαϊκό Αριστείο. Κι αποτελεί προϋπόθεση επίσης στην επιλογή  αυτών που θα στέλνονται στο εξωτερικό για διαλέξεις ή για να εκπροσωπήσουν τη χώρα σε εκδηλώσεις και ποιητικές σηναντήσεις του εξωτερικού. Όσοι δεν παίρνουν το Κρατικό Βραβείο δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν το Ευρωπαϊκό Αριστείο, ούτε στέλνονται στο εξωτερικό να εκπροσωπήσουν τη χώρα.

-Κι αυτό μοιάζει να υπακούει στην εντολή «κάμετε ότι μπορείτε για να φαίνεται ότι αυτή η χώρα έχει ξοφλήσει». Δηλαδή θέλουν σώνει και καλά να παρουσιάσουν σαν εξοφλημένη την Ελλάδα, αυτή την υπερδύναμη του πολιτισμού. ( Γιατί η Ελλάδα μπορεί να μην διαθέτει την τεχνολογία της Ιαπωνίας είτε την πολεμική μηχανή των Η.Π.Α, όμως ως προς τον πολιτισμό είναι η υπερδύναμη του πλανήτη). Και βέβαια έχουν συμβεί κατά καιρούς διάφορα διασκεδαστικά επεισόδια. Παρουσίαζαν πριν μερικά χρόνια τη νεότατη ελληνική ποίηση σε μια ξένη πρωτεύουσα. Είχαν σταλεί άνθρωποι που ούτε έναν καλό στίχο δεν βρίσκεις στα βιβλία τους. Κάποιος ξένος ακροατής αντέδρασε: «Δεν μπορεί» είπε «να είναι αυτές οι ανοησίες ελληνική ποίηση. Είτε στέρεψε ξαφνικά από ποιητές αυτή η κατεξοχήν χώρα της ποίησης, είτε δεν φέρατε εδώ τους πραγματικούς ποιητές». Τότε, για να περισώσει ό,τι μπορούσε κάποιος αρμόδιος, βγήκε και είπε το ψέμμα ότι «προσκλήθηκαν κι άλλοι ποιητές αλλά δεν θέλησαν να έρθουν. Εν τούτοις θα σας διαβάσουμε ποιήματά τους». Τότε διάβασαν ποιήματα δικά μου και του Χριστιανόπουλου. Οι άχρηστοι.

 -Είναι οι ξένοι  λοιπόν που σε καλούν στο εξωτερικό. Όμως στο εσωτερικό;

-Μα και μέσα στην Ελλάδα τα ίδια κάνουν. Με κάλεσαν στους Δελφούς σε «παγκόσμια ποιητική συνάντηση» πριν τρία χρόνια. (Με καλούν πότε-πότε για να μην αντιδράσουν κάποιοι που είναι φανατικοί με το έργο μου). Όμως κοίτα τι έκαναν. Από τους έλληνες ποιητές (ανακαλύπτω έκπληκτος εκεί, όταν μου έδωσαν το πρόγραμμα), θα διάβαζαν ποιήματά τους μόνο αυτοί που ήσαν από εξήντα χρόνων και πάνω. Κάποια στιγμή, σε μια συζήτηση, πήρα το λόγο. Μίλησα με δυο ποιήματα. Αυτά που είπα άρεσαν πολύ. Ο ρώσος ποιητής Βοσνισένσκι, (όπως κι άλλοι πολλοί) με πλησίασε μετά το πέρας της συζήτησης κα με συνεχάρη. Με ρώτησε δε «πώς και δεν διάβασα εγώ ποιήματά μου. Του είπα για το όριο ηλικίας. Γέλασε. «Μα είναι δυνατόν;» Είπε. Αλλά θα δεις τι θα κάνω. Θα ζητήσω ένα δεκάλεπτο για να μιλήσω και θα το δώσω σε σένα». Ο Βοσνισένσκι αρρώστησε. Έφυγε ξαφνικά κι έτσι δεν χαρήκαμε αυτή την πλάκα.

 -Γιάννη, τρεις μήνες για έναν ποιητή είναι πολύς καιρός πιστεύω, για να γνωρίσει τα υπέρ και τα κατά μιας χώρας, ενός λαού. Τι λοιπόν σε γοήτευσε στη Γερμανία; Τι σε πλήγωσε; Πες μας. Εμένα μου τα έχεις ήδη πει, αλλά πες τα για τους αναγνώστες μας.

-Δεν μου αρέσει να προστρέχω σε πολυχρησιμοποιημένες εκφράσεις, όμως δεν μπόρεσα να ξεφύγω μέσα στους τρεις αυτούς μήνες, από τον παγκοσμίως γνωστό στίχο του Σεφέρη «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει». Γιατί πρώτον, αν εξαιρέσουμε τον ωραιότατο τόπο της Γερμανίας, ανάμεσα στις Άλπεις και στο Μόναχο, η υπόλοιπη Γερμανία είναι όλη σχεδόν επίπεδη και πληκτική. Τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα.  Αντιθέτως η Ελλάδα, (αυτή η κατεξοχήν ορεινή και θαλασσινή χώρα), είναι απ’ τη μια της άκρη ως την άλλη πανέμορφη. Είναι μια ομορφιά που δεν την αντέχει κανείς μόνος. Πρέπει να τη μοιραστεί οπωσδήποτε με άλλους. Κι εδώ, σ’ αυτή την ανάγκη να μοιραστείς αυτή η ομορφιά με άλλους για να την αντέξεις, εδώ έχει τις ρίζες του όλος αυτός ο πολύμορφος εκφραστικός πλούτος των Ελλήνων. Πρέπει να μιλήσουν, πρέπει να εκφραστούν, με τραγούδια, ποιήματα, ζωγραφιές, αγάλματα, κτήρια, μύθους, σοφίσματα, ιστορίες, παραμύθια, θεατρικές παραστάσεις, χρησμούς, ύμνους, αθλήματα, τελετές. Κι ενώ σε πληγώνει η Ελλάδα από τη μια με το να μην βρίσκεις πουθενά αυτό το φυσικό κάλλος της, σε πληγώνει από την άλλη που σε καμμιά χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης δεν συναντάς το σημερινό διεφθαρμένο πολιτικοκοινωνικό σύστημά της, αυτό που εκβαρβάρισε πλήρως τον λαό της κι έκαμε τον πανέμορφο τόπο της έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

 -Δεν έπρεπε να αντισταθεί ο λαός σ’ αυτό το κακούργημα; Κι εντέλει, χάθηκε κάθε ελπίδα;

-Πολλές φορές μέσα στην χιλιάδων χρόνων ύπαρξη του ελληνικού έθνους κινδύνεψε ο λαός να εκβαρβαριστεί. Μα έχοντας απέναντί του έναν ορατό και συγκεκριμένο εχθρό, μπόρεσε πάντα να τον πολεμήσει. Σήμερα ο εχθρός είναι αόρατος, χωρίς πρόσωπο, πολυδύναμος. Ο εχθρός αυτή τη φορά είχε τα μέσα να χρησιμοποιήσει μεθόδους που υπερβαίνουν για έναν λαό κάθε προβλεπτικότητα και κάθε δυνατότητα προφύλαξης. Τον λαό πια τον σκοτώνουν μέσα στον ύπνο του. Δεν έχει ούτε καν τη δυνατότητα να πει σαν τον ομηρικό ήρωα «σκότωσέ με, αλλά μέσα στο φως». (Ο Άρης σκόρπισε γύρω του μια σκοτεινή νεφέλη και σκότωνε τους έλληνες χωρίς να μπορούν να τον δουν. Τότε ένας έλληνας τού φώναξε, «σκότωσέ με αλλά όχι κρυμμένος, μα μέσα στο φως, παλικαρίσια, να σε βλέπω, να μπορέσω να σε πολεμήσω κι εγώ κι ας είσαι θεός».)

Ρωτάς αν υπάρχει ελπίδα; Τι μας έχει απομείνει; Να φτάσεις στο ερωτικό εκείνο επίπεδο, «αν μεν η σκέψη σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει», ώστε να είναι για σένα χαρά το να παραμένεις πεισματικά αληθινός. Αν παραμένεις αληθινός, τότε μπροστά στην προκλητικότητα που δημιουργούν τα λόγια και οι πράξεις ενός αληθινού ανθρώπου, ο εχθρός αναγκάζεται να αποκαλυφθεί, να συγκεκριμενοποιηθεί, να πάρει πρόσωπο κι όνομα. Κι ακόμα απέμεινε τούτο: Να μην μένεις στα μετόπισθεν, στην  προσωρινή ασφάλεια, αφήνοντας μόνους τους γενναίους στην πρώτη γραμμή. Αν πας με τους γενναίους στην πρώτη γραμμή και δεν τους αφήσεις μόνους τους, θα έχεις τη χαρά ότι γνώρισες το πρόσωπο του εχθρού κ’ είναι πολύ πιθανό να πάρεις ως βραβείο τη νίκη. Μπράβο στα ιταλικά ο έπαινος. Μπρέιβ στα αγγλικά ο γενναίος. Κοίταξε που φτάνουν οι φλέβες της ζωντανής γλώσσας.

 -Γιάννη πες μου συγκεκριμένες αρετές του γερμανικού πολιτικοκοινωνικού συστήματος.

1. Πουθενά ξένες πινακίδες. Τα έργα στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο, παντού, μεταγλωττισμένα στα γερμανικά, ώστε να προστατευτεί η εθνική τους γλώσσα.

2. Ο ταξιτζής θα σε πάρει και τρέχοντας στην αριστερή λωρίδα θα σε πάει στον προορισμό σου, αντίθετα με τον εδώ ταξιτζή που όταν κάποτε τον βρεις, θ’ αρχίσει να ψάχνει για πελάτη (σα να μην είσαι πελάτης εσύ), στην δεξιά λωρίδα, πίσω από τα αστικά, κι όταν τον βρει (τον πελάτη) αρχίζουν τα παζάρια για το πού θα σε κατεβάσει, ώστε, αν τύχει και ξεμπερδέψεις χωρίς τσακωμό να είσαι έτσι κι αλλιώς ένα κουρέλι, ακατάλληλος για όποιο ραντεβού και κατάλληλος μόνο για το νοσοκομείο.

3. Στο γερμανικό σχολείο το παιδί μυείται στην αγάπη προς τη γνώση και στην τέχνη του ζην. Δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Το παιδί παιδαγωγείται παίζοντας. Ενώ εδώ το παιδί, γίνεται μια αποθήκη γνώσεων. Πλήθος αμέτρητων, άχρηστων, κακοδιατυπωμένων γνώσεων, που καταστρέφουν τον εγκέφαλο του παιδιού, καταστρέφουν την αγάπη του για τη γνώση, καταστρέφουν κάθε όρεξη για ζωή. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που, για όποιον βλέπει, αποτελεί στην πραγματικότητα μια «Εταιρία δολοφόνων της ελληνικής νεολαίας». Και τί να σου κάνουν πέντε φιλότιμοι καθηγητές όταν οι ηλίθιοι γονείς δεν ξέρουν καν τι συμβαίνει ώστε να αναρωτηθούν: Με ποιο δικαίωμα αποφασίζουν για την  εξόντωση των παιδιών μας άνθρωποι που τα δικά τους παιδιά τα έχουν στα κολέγια της Ελβετίας και της Αγγλίας;

4. Μπορείς να περπατάς μόνος στο κέντρο του Μονάχου στις τρεις τη νύχτα χωρίς να κινδυνεύεις να σε μαχαιρώσουν. Θα σε σταματήσει ίσως η αστυνομία. Ευγενικά. Για να εξακριβώσει τα στοιχεία σου (τα οποία αν δεν τα έχεις μαζί σου τα έχει αυτή) κι όχι για να σε τραβήξει στο τμήμα να σε δείρει και να σε γαμήσει.

5. Το τραίνο, το τραμ, το λεωφορείο θα είναι στη στάση στις εφτά και τριάντα ένα, στις πέντε και σαράντα εννιά. Πάντα.

6. Ο τροχονόμος που θα σταματήσει τον παραβάτη αξιωματούχο δεν θα δεχθεί απειλές αλλά συγχαρητήρια, από τον ίδιο τον παραβάτη αξιωματούχο, ο οποίος βεβαίως, αν και, από λάθος εκτίμηση ή αφηρημάδα έκανε την παράβαση, εντούτοις θα πληρώσει το πρόστιμό του. Είναι να ξερνάς όταν σου τύχει ν’ ακούσεις τι λέει και τι κάνει στην παρόμοια περίπτωση ο εκβαρβαρισμένος νεοέλλην αξιωματούχος. Απειλεί είτε δείχνει τα χαρτιά του όπου είναι καταγραμμένη η ιδιαιτερότητά του, μιλά για τις γνωριμίες του, εκλιπαρεί να του φερθούν ως ν’ αποτελεί εξαίρεση, ο γελοιωδέστατος.

7. Κανείς δεν πετά το παραμικρό σκουπίδι. Αν το κάνει, ο πρώτος πολίτης που θα τον δει, θα αντιδράσει. Κι ο παραβάτης θα συμμορφωθεί, γιατί ο πολίτης που υπερασπίζει το νόμο και το περιβάλλον έχει πίσω του με το μέρος του ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Το κράτος δεν θα πάει με τον παραβάτη όπως γίνεται στην Ελλάδα, αλλά με τον διαμαρτυρόμενο πολίτη. Δηλαδή, βλέπεις ότι στο σύστημα αυτό εφαρμόζεται εκείνο που λέγει ο Ηράκλειτος: «Οι πολίτες πρέπει να μάχονται για την τήρηση των νόμων με μεγαλύτερο πείσμα από αυτό που χρειάζεται όταν μάχονται για την υπεράσπιση των τειχών της πόλεως».

 Ναι, πάνω απ’ όλα, η εφαρμογή τω νόμων. Αν απαγορεύεται ο φούρνος καπνών βιρτζίνια να στηθεί μέσα σε οικισμό, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψεις εσύ το σπίτι σου για τρεις μήνες, για να γλιτώσεις από το εξατμιζόμενο νέφος των δηλητηρίων, ούτε να μαλώνεις με τον γείτονά σου. Το κράτος θα υποχρεώσει τον ιδιοκτήτη να  απομακρύνει τον φούρνο, ενώ εσύ θα συνεχίσεις να έχεις καλές σχέσεις με τον γείτονά σου.

Μού συνέβη τέλος αυτή η κακοτυχία. Να βρίσκομαι στη λίμνη του Στάνμπεργκ. Και να ’ναι γεμάτη πουλιά, χιλιάδες πουλιά, πάνω της και γύρω της, με τα έξοχα χρώματά τους, με τις φωνές τους και να μην ακούγεται πουθενά ούτε μια τουφεκιά.  Και να βρεθώ δυο μέρες μετά στην Τριχωνίδα. Και να μην έχει ούτε ένα πουλί πάνω της, μια νεκρή λίμνη, μια νεκρή θάλασσα, ενώ γύρω της και στους λόφους κοντά, να γίνεται πόλεμος, να πέφτουν τουφεκιές ανά δευτερόλεπτο. Και να είναι άνθρωποι καθισμένοι γύρω από τραπέζια, να τρώνε τα σουβλάκια τους, να συζητούν και να γελούν χωρίς κανείς ν’ αναρωτιέται: Μα πώς είναι τόσο έρημη αυτή η λίμνη; Και σε τι ζώα ρίχνονται αυτές οι τουφεκιές; Στους ελάχιστους καλογιάννους που έχουν απομείνει;  

-Γιάννη να κλείσουμε μ’ ένα ποίημα. Κάποιο που να έγραψες μέσα σ’ αυτούς τους τρεις μήνες στη Γερμανία;

-Πάμε: 

Ο ΕΛΙΟΤ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 

«Starnbergersee, Hofgarten», είναι λέξεις

που συναντάς κατηφορίζοντας την πρώτη απ’ τις πλαγιές

αυτού που ο Τόμας Έλιοτ ονόμασε

«έρημη χώρα» (The Waste Land).

«Εκεί νοιώθεις ελεύθερος», μας λέει, «in the mountains» (στα βουνά).

Κ’ ίσως το πλήθος βλέποντας των αλπικών λιμνών

μιλά για «ερημιά από καθρέφτες». Και δικαίως

θα αναρωτηθεί κανείς: Σε τέτοιους τόπους,

πανέμορφους, πού είδε ο ποιητής

αυτό που αποκαλεί «έρημη χώρα»;

 

 Αλλού θα μας τη δώσει την απάντηση: «Στα χορικά του βράχου»:

«Η έρημος», μας λέει, «δεν βρίσκεται στους νότιους τροπικούς.

αλλά μες στην καρδιά του αδερφού σου».

                         Feldafing, (Villa Waldberta), 11 Νοεμβρίου 2000

 

 


 

 

     ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΚΑ, εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» 11-17 Ιουνίου 2004:

 

       Τι είναι εκείνο που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο σήμερα ποιητή, κύριε Υφαντή; Γεννιέται κανείς ποιητής ή γίνεται; Εσείς για παράδειγμα, την ποίηση θα μπορούσατε να την αποφύγετε;

 

       Αυτό που κάνει σήμερα έναν άνθρωπο ποιητή είναι το ίδιο εκείνο που τον έκανε ποιητή σ’ όλες τις εποχές:

«Αδυνατούσε να βαδίσει στων ανθρώπων την οδό,

 κι έγινε έτσι ένας χορευτής μπρος στο Θεό».

 Αλλά αυτή του η αδυναμία, αν κι επιφανειακά μοιάζει να του παρουσιάζεται σε μια ορισμένη ηλικία, είναι σύμφυτη με τον ποιητή, γεννιέται μαζί του. Ναι, γεννιέται κανείς ποιητής. Αν δεν ήταν έτσι, τότε θα γινόντουσαν ποιητές κι όλα του τ’ αδέρφια κι εν πάση περιπτώσει όλοι που μεγάλωσαν μαζί του, κάτω από τις ίδιες συνθήκες και στο ίδιο περιβάλλον. Και βέβαια, εντέλει δεν θα μπορούσα ν’ αποφύγω την ποίηση,  χωρίς ν’ αποφύγω τον ίδιο μου τον εαυτό.

 

Ευχή ή κατάρα η ποίηση; Προσόν ή κουσούρι;

 

Αυτός που έχει τα μάτια του κλειστά δεν βλέπει ούτε την ομορφιά ούτε τη φρίκη. Αυτός που έχει τα μάτια του ανοιχτά δεν μπορεί παρά να βλέπει τόσο την ομορφιά όσο και τη φρίκη. Ούτε προσόν λοιπόν ούτε κουσούρι. Όσο περισσότερο χαίρεται με την ομορφιά ο ποιητής, τόσο περισσότερο υποφέρει με τη φρίκη.  Διότι όλα πληρώνονται.
Και διότι πίσω από την φαινομενική ανισότητα, υπάρχει μια υπερακριβής ισότητα όλων των όντων. Όποιο παίρνει λίγα από τη ζωή, θα επιστρέψει λίγα. Όποιο παίρνει πολλά θα επιστρέψει πολλά.

 

      Από «Μανθρασπέντα» το 1977 και τους «Μυστικούς της Ανατολής» μέχρι τ’ «Αρχέτυπα» το 2001 και «Το ιδεόγραμμα του φιδιού» το 2003, τι άλλαξε και τι πaρέμεινε αναλλοίωτο, κύριε Υφαντή;

 

Ο ποιητής άλλαξε εκδότες μα όχι τον εαυτό του. Προστέθηκαν έργα μα η ανάγκη για την ποιότητα παρέμεινε πάντα όχι μια εξωτερική επιταγή αλλά μια βιολογική ανάγκη.

Το κύριο βιογραφικό του ποιητή είναι το έργο του. Όσο για τα βιογραφικά στοιχεία που έπρεπε να δώσω κατά καιρούς, τα κατασκεύασα σύμφωνα με την ανάγκη μου να μιλούν για τον ποιητή κι όχι για εκείνο τον εαυτό μου τον καταγεγραμμένο στην αστυνομία, στη στρατονομία, στην εκκλησία είτε στα μητρώα αρρένων του δήμου στον οποίο ανήκε η εκάστοτε κατοικία μου. Βεβαίως υπάρχει κι ένα έκτακτο βιογραφικό. Διότι σε κάποια εκπομπή στην οποία ήμουν παρών, είδα να με παρουσιάζουν μ’ έναν τρόπο συνηθισμένο που άφηνε έξω τον ποιητή κι έπασχε από πολλή σοβαροφάνεια. Τότε επενέβην (με κέφι) κι έδωσα αμέσως ένα ποιητικό βιογραφικό.

 

       Ο Γιάννης Υφαντής γεννήθηκε σύμφωνα με την επιθυμία του στη Ραΐνα (κοιλάδα της Αιτωλίας) τον Οκτώβρη του 1949……Η ποίησή σας είναι σπουδή στο βιβλίο του Κόσμου;

 

Ακριβώς, επειδή:

 

Ένα βιβλίο μόνο έχει γραφτεί

κι έχει γραφτεί με πράγματα κι όχι με λόγια.

 

Ένα βιβλίο μόνο έχει γραφτεί

κι έχει γραφτεί από τον Κόσμο με τον Κόσμο για τον Κόσμο.

Ο Κόσμος είναι το βιβλίο του Κόσμου.

………………………….

Γράφω θα πει διαβάζω το βιβλίο του κόσμου…..

 

« Ένας άντρας τρέχει / τρέχει να προλάβει το αστικό…». Για να γλιτώσουμε από μας γίνονται όλα;

 

Όχι, αντίθετα. Μα ο συνηθισμένος άνθρωπος ό,τι κάνει το κάνει σχεδόν για να γλιτώσει από τον εαυτό του.

 

Ο καθρέφτης του Πρωτέα που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1986, έφτασε σήμερα να εκδίδεται από τις εκδόσεις «Άγκυρα» μαζί με ολόκληρο το ποιητικό σας έργο, σ’ έναν τόμο…. Τι είναι σημειολογικά ο καθρέφτης για σας;

 

Έξοχο σύμβολο κι αντικείμενο μαγικό, αγαπημένο. (Είναι από τις εμμονές μας που δημιουργείται το ύφος μας κ’ είναι από τις επιμονές μας που δημιουργείται η ιδιαιτερότητά μας). Ο καθρέφτης είναι για μένα πολλά. Το χαρτί όπου καθρεφτίζεται ο λόγος–εαυτός μου. Είναι η Μάγια-Ψευδαίσθηση-Αυταπάτη. Η πηγή με το πλήρως γαληνεμένο νερό, το απαραίτητο για την αυτογνωσία μας. Είναι η συνείδηση. Είναι η πλήρης καθαρότητα. Ο άλλος-εγώ· όλα τα άλλα-εγώ. Το κενό-καθρέφτης που μέσα του βλέπω καθρεφτισμένο τον εαυτό μου-σύμπαν.

 

Με αφορμή την ποιητική σας συλλογή «Μανθρασπέντα», «λέξη-ξόρκι, λέξη-δημιουργός», όντως υπάρχουν λέξεις-ξόρκια;

 

Όταν για μας λειτουργούν ως ξόρκια, ναι.

 

Ονόματα «ξόρκια»;

 

Και πάλι όταν λειτουργούν για μας ως τέτοια, ναι.

 

Και επί τω προκειμένω, «Υφαντής»;

 

Έχω την εντύπωση ότι ταυτίζεται κανείς με το όνομά του, όταν κατέχει εκείνο το επίπεδο στο οποίο το όνομα αυτό «λειτουργεί» με όλες του τις σημασίες. Άλλος έχει ξεπεράσει το επίπεδο του ονόματός του, άλλος βρίσκεται σ’ αυτό, άλλος δεν έχει φτάσει στο επίπεδο του ονόματός του. Κάποιος που δεν υφαίνει δεν είναι υφαντής. Οι πρόγονοί μου ύφαιναν, άντρες και γυναίκες. Οι γιαγιές μου, οι θείες μου, η μάννα μου, οι αδερφές μου, ύφαιναν. Για μένα ήταν μια μαγική διαδικασία. Μικρό παιδί πίστευα πως η μάννα μου είναι μάγισσα, μόνο και μόνο βλέποντάς την να υφαίνει και να τραγουδά. Εγώ συνέχισα την υφαντική τέχνη, υφαίνοντας λέξεις και στίχους, κάνοντας ποιήματα.(Και βέβαια υπήρξαν περιπτώσεις που εξαιτίας αυτού κάποιοι με θεώρησαν μάγο, άλλοι με την καλή σημασία της λέξης κι άλλοι με την κακή σημασία της). Εδώ το όνομα αυτό λειτουργεί πια με όλες του τις πρωταρχικές και μεταγενέστερες σημασίες του. Η λέξη υφαντής (και υφαίνω), χρησιμοποιούνται από τον Όμηρο και βέβαια υπάρχουν πριν από τον Όμηρο. Υφαίνω: Υ (κύπελλο, δοχείο), απ’ όπου βγάζω τα υλικά του φαίνω (φανερώνω)· φέρνω τα πράγματα στο φως, ή φέρνω στα πράγματα το φως, κάνω τα πράγματα ορατά, πράγμα που ισούται με την έννοια «τα κάνω να υπάρχουν», τα δημιουργώ. Φάνης το πρωταρχικό ον της Ελληνικής Μυθολογίας. Φάνης, ο φανερωτής, ο αποκαλύπτων. Ιωάννης Υφαντής, Ιωάννης της Αποκάλυψης. Αρχικά σήμαινε τον κατεξοχήν δημιουργό, τον κατεξοχήν άνθρωπο της τέχνης. Textor στα λατινικά ο «υφαντής», με ρίζα στο ελληνικό «τέχνη». Και textile οαργαλειός στα αγγλικά. Ντίχτα ο ποιητής στα γερμανικά και ντόκτορ ο ανώτερος αξιωματούχος των επιστημών και των τεχνών. Ο Μάξ Βέμπερ βεβαίως μεταφράζεται ως μεγάλος υφαντής. Το υφαντό είναι χρησιμότατο ως ένδυμα, κάλυμμα, σκέπασμα ή στρωσίδι. Συνάμα πάνω του υφαίνονται παραμύθια, ποιήματα, ιστορίες, θρύλοι, όλα τα μυθικά ή πραγματικά όντα. Άγιοι της Ανατολής υπήρξαν υφαντές και στην μυθική Ελλάδα θεές, νεράιδες και ηρωίδες επών υφαίνουν. Η ζωή μας είναι το υφαντό της Μοίρας μας. Οι Φαίακες έχουν δυο ασχολίες: Τη ναυτική τέχνη και την υφαντική τέχνη. Η Αράχνη υφαίνει ως αράχνη, αφότου έχασε το στοίχημα που έβαλε με τη θεά Αθηνά. Αλλά και ο Ηλιος, είναι η χρυσή αράχνη, ο υφαντής, για να επιστρέψουμε και πάλι στην έννοια του φανερωτή δια του φωτός και του κατεξοχήν δημιουργού.

 

Τι κατορθώνει ή επιδιώκει κανείς κεντώντας το δέρμα του διαβόλου;

 

Αν το δέρμα του διαβόλου είναι το χαρτί, τότε ο ποιητής μπορεί με λέξεις να κεντήσει πάνω του την κακή φύση των ανθρώπων, ώστε βλέποντάς την αυτοί να νοιώσουν αηδία, φρίκη, αποστροφή. Κ’ ίσως τότες επιθυμήσουν να την μετατρέψουν ή να την απαρνηθούν, κινητοποιώντας την καλή τους φύση, η οποία σύμφωνα με τον Έζρα Πάουντ αποτελεί τον παράδεισό μας. A man’ s paradise is his good nature, μας λέει σε κάποιο ποίημά του.   

  

Μέσα από την ποίηση μπορεί ο ποιητής να ακούσει «τη γλώσσα του Θεού».

 

 Η ίδια η ποίηση είναι η γλώσσα του Θεού στο επίπεδο της ανθρώπινης αισθαντικότητας κι αντιληπτικότητας. Όμως δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα καλά την ερώτησή σας. Μπορείτε να την επαναλάβετε με τρόπο διαφορετικό;

 

 Και τελικά το ποίημα πού βρίσκεται, μέσα ή έξω από μας;

 

Βρίσκεται εκεί που ο καθένας μας το βρίσκει.

 

        Στα «Αρχέτυπα», φωτογραφία, ζωγραφική και ποίηση συνυπάρχουν. «Έφτασα στις συνθέσεις αυτές παίζοντας», γράφετε. Παίζοντας κανείς φτάνει να αφουγκράζεται τον κόσμο;

 

Ακριβώς. Που σημαίνει επίσης πως  μόνο αν αναστήσει κανείς μέσα του το παιδί μπορεί να επικοινωνήσει με το Θαύμα-Κόσμος. «Μόνο αν γίνετε σαν τα παιδιά…», όπως λέγει ο Ιησούς. Κι ο Ηράκλειτος που έπαιζε σαν παιδί με τα παιδιά; Κι ο Αναξαγόρας που ζήτησε να γιορτάζουν τη μνήμη του αφήνοντας εκείνη τη μέρα τα παιδιά ελέυθερα να παίζουυν; 

 

           Εν τάξει «τα βιβλία γίνονται μόνα τους», όμως εσείς πώς τα συναντάτε;

           Τα συναντώ σε κάθε τους στάδιο. Τα παρατηρώ, τα βοηθώ, με βοηθούν, παίζω μαζί τους. Η πλήρης συνάντηση βεβαίως γίνεται όταν ολοκληρωθούν. Όταν τα ερωτευτώ και μ’ ερωτευτούν.

 

 Αν δεν μένατε στο Αγρίνιο, στο χωριό, οι «συναντήσεις» αυτές θα ήταν δυσκολότερες;

 

Το πίστευαν και το έλεγαν από τους αρχαίους καιρούς. Ας το πω κι εγώ με  τον δικό μου τρόπο: Μόνο κάτω από τον ανοιχτό ουρανό, στο κέντρο του ορατού και αόρατου σύμπαντος, μέσα στον «κοσμοφόρο αιθέρα», κυκλοφορούν ιδέες τόσο υγιείς που να τις διακατέχει η σφοδρή επιθυμία της ενσάρκωσης σε ποίημα είτε σε βιβλίο. Δηλαδή, μπορεί ο άχρηστος, φλύαρος κι εξυπναδίστικος «φιλολογισμός» να χρειάζεται τις μεγαλουπόλεις. Όμως η καλή μας φύση λειτουργεί καλύτερα μέσα σ’ ένα κόσμο που δεν υπερέβη τα μέτρα ώστε να καταντήσει τερατικός. Και βέβαια είμαι υπέρ της πόλεως και της αγοράς, όμως δυσκολεύομαι πολύ μέσα στην κόλαση της Αττικής η οποία ούτε πόλη είναι ούτε αγορά έχει.

 

Πείτε μας, πως είναι η ζωή σας;

 

Το περισσότερο είμαι ενθουσιασμένος, «μαγεμένος», τόσο από τα μεγάλα όσο κι από τ’ ασήμαντα κι ελάχιστα.

Μα έρχονται ώρες που τα βάσανα ενός γέρου λ.χ. ή ενός εγκαταλειμμένου ζώου, με φέρνουν σε μια κατάσταση που νοιώθω να είμαι ο δυστυχέστερος των ανθρώπων. Κυρίως όταν όλοι οι δρόμοι προς τη βοήθεια, ακόμα κι αυτή μου η αυτοθυσία, βρίσκω πως είναι κλειστοί.

 Ναι, η ζωή μου. Έχω την αίσθηση, ότι δεν είναι μόνο η ζωή «μου». Είμαι ο ταύρος και η αγελάδα που μουκανίζουν δυνατά μέσα στην ερωτική τους έκσταση. Είμαι το τριαντάφυλλο κι ο καταρράχτης. Είμαι το ζώο που το ανασκελώνουν  κι ενώ το σφάζουν τινάζει και κουνά τα πόδια του στον αέρα προσπαθώντας απελπισμένα κάπου να στηριχτεί και να ξεφύγει. Αλλά ματαίως. Ακόμα κι ο ουρανός γίνεται γλιστερός σαν το γυαλί πάνω από τα πόδια του. Συνοψίζοντας, η ζωή μου περιλαμβάνει (στο βαθμό που η συνειδησή μου τη χωρεί) και τη ζωή όλων των όντων, τη μακαριότητά τους, την ενοχή τους,  την πείνα τους, το χορτασμό τους, το φόβο τους, την ηδονή τους και  την οδύνη τους. Ναι, ζω απλά, όπως ο καθένας, μα, είμαι κι ο νικημένος που τον βασανίζουν.

 

Όλα σας τα βιβλία –λέτε- είναι αδέρφια της δεκαπεντάχρονης κόρης σας Αριάδνης. Όχι τυχαία Αριάδνη υποθέτω. Αυτή η Αριάδνη, η Αριάδνη σας, από ποιο λαβύρινθο σας έβγαλε;

 

Τα πρόσωπα και πράγματα που μ’ έβγαλαν από τον λαβύρινθο της μίζερης εφηβείας λ.χ. ή από άλλους λαβυρίνθους είναι πολλά: Ποιητές, φίλοι, φίλες, τόποι, μουσικές, σύμβολα. Αυτά όλα, όταν γεννήθηκε η κόρη μου, έμοιαζε να έχουν συγκεντρωθεί σ’ ένα πρόσωπο και μπορούσαν πια να πάρουν το όνομα που τους άξιζε και που το είχε κάποτε η θαυμάσια πριγκήπισσα της Κνωσσού Αριάδνη. Το «Αριάδνη», το πιο ποιητικό ίσως όνομα της ελληνικής γλώσσας, και τόσο αδικημένο συνάμα, όπως και τόσα άλλα ονόματα, λόγω χριστιανισμού, ταιριάζει, στην περίπτωση της κόρης μου και με το επώνυμό μου κι επώνυμό της, αφού το νήμα και το κουβάρι ανήκουν στην υφαντική τέχνη. Εντέλει, η Αριάδνη είτε ως κόρη μου, είτε ως μυθικό πρόσωπο, κρατώντας το κουβάρι του ήλιου, με βγάζει ξανά και ξανά από το χάος προς τον συγκεκριμένο κόσμο και τη ζωή.

 

Η ποίηση;

 

Η ποίηση είναι αυτό που λέω και αλλού. Είναι ξόρκια και παραμύθια. Παραμύθια ειπωμένα με ρυθμό. Παραμύθια και παραμυθία (παρηγοριά).

 

Επάνω σε ποιους δασκάλους σας πατήσατε, και τι είναι αυτό που αν χρειαστεί λέτε «παρηγοριά σας».

 

Είναι τόσοι πολλοί (με σημαντικότερους τον Όμηρο, τον Ηράκλειτο, τον Αναξίμανδρο, τον Ηρόδοτο, τον Βιάσα, τους Ταοϊστές της Κίνας και τους Ζεν της Ιαπωνίας, τον Ιησού κι όλους τους μυθογράφους του κόσμου, τους παραμυθάδες, όπως αυτούς που έκαμαν τις Χίλιες και Μία Νύχτες, τον Ντάντε, τον Έλιοτ, τον Καβάφη, τον Καζαντζάκη, τον Ρεμπώ, τον Νίτσε, τον Μπόρχες, όλους τους μεγάλους Νεοέλληνες ποιητές, όπως και τους αρχαίους, Ησίοδο, Σαπφώ και Μελέαγρο). Είναι τόσοι πολλοί και συνάμα ένας, ο Κανένας, το Αιώνιο Ποιητικό Πνεύμα. Ε ναι αυτό είναι η παρηγοριά μου. Το Αιώνιο Ποιητικό Πνεύμα που ζει μέσω των ποιητών και οι ποιητές που ζουν μέσω αυτού.

 

Φοβάστε κάτι, κύριε Υφαντή;

 

Ναι, τον άνθρωπο, τον μεγαλύτερο εχθρό του ανθρώπου και γενικότερα ολόκληρης της πλανητικής ζωής.

 

Η ποίηση νικά τον χρόνο, τον εαυτό μας, τον θάνατο, τον φόνο, τη λήθη…Τι;

 

Γιατί άραγε οι Αρχαίοι Έλληνες έδιναν τόση μεγάλη σημασία στη δόξα και πως την εννοούσαν; Νομίζω ότι με τον όρο δόξα εννοούσαν, αυτό που μπορεί να μείνει ως θετική ενέργεια πολύ μετά την διάλυση της φυσικής μας ύπαρξης, κυκλοφορώντας και δυναμώνοντας τη ζωή. Και βέβαια το ποιητικό έργο είναι μια πολύ συγκεκριμένη μορφή θετικής ενέργειας. Σκεφτείτε τον Όμηρο. Ύστερα από τρεις χιλιάδες χρόνια, να μ’ ευφραίνει, να μου δίνει δύναμη, να με γιατρεύει, να με παρηγορεί. Να μιλώ μαζί του τόσο καλά όσο με κανέναν ίσως από τους ζωντανούς.

 

Και το μυστήριο της ζωής πως προσεγγίζεται; Με αθωότητα; Με γνώση;

 

Και με τα δυο, αλλά προπάντων με αυτή τη «μυστήρια» επιθυμία της ζωής για ζωή.

 

Ο ποιητής ζει τελικά στον «Ναό του Κόσμου»;

 

Ναι και μάλιστα κατέχοντας το αξίωμα του αρχιερέως, πράγμα που συμβαίνει βεβαίως και μ’ όλα τα άλλα όντα.

 

 «Τέλος δεν έχει ο κόσμος ούτε αρχή…»

Χρέος μας ή το μερίδιο της συμμετοχής μας στη δημιουργία;

 

 Το δεύτερο. Εκτός και με τον όρο χρέος εννοούμε όχι τις έξωθεν ηθικές επιταγές, αλλά τη δική μας ανάγκη για έκφραση, ώστε να μοιραστούμε με τους άλλους αυτό που δεν αντέχουμε μόνοι μας, δηλαδή «την ομορφιά ή τη φρίκη που διαβάζουμε στο βιβλίο του Κόσμου».

                                          

Πάντa εδώ:

 

Δεν υπάρχει θέμα….πάντα εδώ».

Εντέλει τίποτα δεν χάνεται, κύριε Υφαντή; Κι εμείς μέσα από το θεϊκό παρόν, πανταχού και πάντοτε παρόντες;  

 

Το είπατε πολύ ωραία. Μα να συμπληρώσω:  Στη μουσική του «Χριστός ανέστη», που τα λόγια του τα γνωρίζετε, εγώ διακρίνω μια χαρμολύπη. Λύπη γιατί το πρόσωπο του Ιησού εξαφανίστηκε για πάντα. (Οι εμφανίσεις του δεν είναι σαρκικές. Μου θυμίζουν τα «είδωλα καμόντων»  που συνάντησε ο Οδυσσέας στον Άδη). Και συνάμα διακρίνω μια χαρά, γιατί, ο για πάντα νεκρός ως συγκεκριμένο πρόσωπο Ιησούς (κι ο καθένας μας), υπάρχει από την άλλη «αναστημένος» μέσα στα πάντα.

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ