דברי הגמרא באותיות 12 ROD; רש"י בתוך הגמרא בסוגריים, ובתוך הסוגריים - אותיו㬨 10 MIRIAM; מקראה מלאה – בסוף הדף.

 

לזכר אמי מורתי חנה הולנדר ז"ל נפטרה ד אלול תשס"ב

 

שבת דף קמה

 

(שבת קמד,ב)

אמר רב יהודה אמר שמואל: סוחט אדם אשכול של ענבים לתוך הקדרה (של תבשיל לתקנו, דמוכחא מילתא דלאו למשקה בעי ליה, אלא לאוכל, ואין זה דרך פריקתו, והוי כמפריד אוכל מאוכל), אבל לא לתוך הקערה (דזמנין דלמשקה קאי, ואף על גב דבקערה לא שתי איניש - לא מוכחא מילתא, ואיכא איסור): אמר רב חסדא, מדברי רבינו נלמד: חולב אדם עז לתוך הקדרה, אבל לא לתוך הקערה.

אלמא (מדקאמר 'סוחט לתוך הקדרה') קסבר: משקה הבא לאוכל - אוכל הוא.

מתיב רמי בר חמא: זב שחולב את העז - החלב טמא (שהזב מטמא כל דבר במשא, והרי היסט הקילוח, ולא קמפליג בין לתוך הקדרה בין לתוך הכוס); ואי אמרת משקה הבא לאוכלין אוכל הוא - (הא אין אוכל מקבל טומאה שלא בהכשר, והאי) במאי איתכשר?

כדאמר רבי יוחנן (במסכת כריתות, גבי האשה שנטף חלב מדדיה): בטיפה המלוכלכת על פי הדד (טיפה ראשונה מלכלכת בה פי הדד בדעת, ונוחה ליחלב, וההיא הוי משקה כסתם חלב, דלא לאוכל בעי ליה) - הכא נמי: בטיפה המלוכלכת על פי הדד.

מתיב רבינא [טהרות פ"ג מ"ג]: 'טמא מת שסחט זיתים וענבים

 

(שבת קמה,א)

כביצה מכוונת – טהור' (משנה היא במסכת טהרות, ומפרש בה בהדיא 'ובלבד שלא יגע במשקה': שאינו נוגע אלא באוכל; וכיון דכביצה מכוונת הוא, לכי סחיט טיפה קמייתא - חסר ליה מכביצה, ואין האוכל - אף על פי שהוא טמא - מטמא המשקה, שאין אוכל מטמא אחרים בפחות מכביצה; אבל אם היה נוגע במשקה - איטמי ליה משקה מטיפה ראשונה: שהמשקה מקבל טומאה בכל שהוא); הא יותר מכביצה – טמא (והכי נמי תני בה בהדיא 'יותר מכביצה – טמא': שכיון שיצאה טיפה ראשונה - נטמאה בכביצה; וטמא מת דווקא נקט, שאינו מטמא בהיסט, והוא הדין לטמא שרץ וכל טמאי מגע; וטמא מת לרבותא נקט: דהוי אב הטומאה, משום דקתני סיפא: 'אבל זב שסוחט זיתים וענבים אפילו גרגיר יחידי – טמא', שכיון שיצאה טיפה ראשונה - נטמא המשקה במשא הזב), ואי אמרת 'משקה הבא לאוכל (דקא סלקא דעתך אפילו סוחט לתוך הקדירה) - אוכל הוא' במאי איתכשר?

הוא מותיב לה והוא מפרק לה: בסוחט לתוך הקערה.

אמר רבי ירמיה: (משקה הבא לאוכל, אוכל הוא או משקה הוא -) כתנאי [מעשרות פ"א מ"ח]: 'המחליק בענבים (נחתום המחליק פני ככרותיו בענבים, שסוחט המשקה על הככר) - לא הוכשר, רבי יהודה אומר: הוכשר (האוכל והענבים הוכשרו)'; מאי לאו בהא קמיפלגי: מר סבר: משקה הבא לאוכל - אוכל הוא, ומר סבר: לאו אוכל הוא!

אמר רב פפא: דכולי עלמא – משקה הבא לאוכל - לאו אוכל הוא (אלא משקה הוא; והיינו טעמא דמאן דאמר לא הוכשר: שמתחילה נסחט אדעתא דאזיל לאיבוד, שהאור שואבו ושורפו), והכא - במשקה הבא לאיבוד (הבא לצורך אוכל, כגון שסחטן לשם הפת) קמיפלגי: מר סבר: משקה הוא, ומר סבר: לאו משקה הוא, ובפלוגתא דהני תנאי, דתניא: 'המפצע בזיתים (בלציי"ר [לפצוע כדי להכין למליחה], כדי שיהיו רכין) בידים מסואבות – הוכשר (דניחא ליה במשחא דטייף עלייהו, שמתוך כך הם מרבים טעם), לסופתן במלח (שמתוך שהן קשין - אין המלח נדבק בהן, ומפצעם לרככן מבחוץ מעט) - לא הוכשר (דלא מכוין למשקה דידהו דליעקר); לידע אם הגיעו זיתיו למסוק אם לאו (צריך הוא לראות אם שומנו נוח לצאת, מיהו המשקה אזיל לאיבוד) - לא הוכשר; רבי יהודה אומר: הוכשר'; מאי לאו בהא קמיפלגי: דמר סבר משקה העומד לאיבוד - משקה ה㪑א, ומר סבר לאו משקה הוא!

אמר רב הונא בריה דרב יהושע: הני תנאי (דמפצע) - (ודאי) במשקה העומד לאיבוד פליגי (כדאמרינן), והנך תנאי (אבל תנאי דמחליק) - (לאו בעומד לאיבוד פליגי, דלאו לאיבוד אזל - שהרי לצחצח האוכל נתנו, והרי מצחצחו, אלא) במשקה העומד לצחצחו (לאוכל) קמיפלגי (דאי נמי משקה הבא לאוכל משקה הוא - הני מילי היכא דקא שריף ליה, אי נמי שטר ביה ריפתא דתורת משקה עביד; אבל לצחצחו פליגי).

 

אמר רבי זירא אמר רב חייא בר אשי אמר רב: סוחט אדם אשכול של ענבים לתוך הקדרה, אבל לא לתוך הקערה; ודג לצירו (סחיטת דג להוציא צירו) - אפילו לתוך הקערה (לאו משקה הוא, אלא אוכלין).

יתיב רב דימי וקאמר לה להא שמעתא. אמר ליה אביי לרב דימי: אתון משמיה דרב מתניתון ולא קשיא לכו, אנן משמיה דשמואל מתנינן לה - וקשיא לן: מי אמר שמואל דג לצירו אפילו לתוך הקערה? והאיתמר: כבשים (ירק חי כבוש ביין וחומץ) שסחטן: אמר רב: לגופן (אם לאכול הכבשים סוחטן ממשקה הצף עליהן והנבלע בהן - מותר לכתחילה, דלא מפרק הוא, הואיל ולאו למשקה הוא צריך) - מותר, למימיהן - פטור (שאין זה מפרק, שאין המשקה הזה יוצא מן הכבשים שלא גדל בתוכן) אבל אסור (אטו זיתים וענבים); ושלקות - בין לגופן בין למימיהן – מותר (אפילו למימיהן: לאו משקה נינהו אלא אוכל); ושמואל אמר: אחד כבשים ואחד שלקות, לגופן - מותר, למימיהן - פטור א㨩ל אסור (והא שלקות דומיא דדג לצירן הוא, ולא שרי ליה שמואל לכתחילה).

אמר ליה: האלהים, [איוב יט,כז] [אשר אני אחזה לי] עיני ראו ולא זר [כלו כליתי בחקי] (הא דבעינא למימר לך דמשמיה דרב איתמר) - מפומיה דרבי ירמיה שמיע לי, ורבי ירמיה מרבי זירא, ורבי זירא מרב חייא בר אשי, ורב חייא בר אשי - מרב.

 

גופא: כבשים שסחטן:

אמר רב: לגופן - מותר, למימיהן - פטור א㨩ל אסור. ושלקות, בין לגופן בין למימיהן – מותר;

ושמואל אמר: אחד זה ואחד זה, לגופן - מותר, למימיהן - פטור אבל אסור;

רבי יוחנן אמר: אחד כבשים ואחד שלקות, לגופן - מותר, למימיהן - חייב חטאת.

מיתיבי: 'סוחטין כבשים בשבת לצורך השבת, אבל לא למוצאי שבת. וזיתים וענבים לא יסחוט, ואם סחט - חייב חטאת' ('סוחטין כבשין' ולא מפליג בין לגופן בין למימיהן, ושרי לכתחילה) קשיא לרב, קשיא לשמואל, קשיא לרבי יוחנן (וקשיא לכולהו, דליכא בהו דשרי כבשין למימיהן לכתחילה)!

רב מתרץ לטעמיה, שמואל מתרץ לטעמיה, רבי יוחנן מתרץ לטעמיה:

רב מתרץ לטעמיה: סוחטין כבשים בשבת לצורך השבת, אבל לא למוצאי שבת; במה דברים אמורים? - לגופן, אבל למימיהן - פטור אבל אסור; ושלקות - בין לגופן בין למימיהן מותר; וזיתים וענבים - לא יסחוט, ואם סחטן - חייב חטאת;

שמואל מתרץ לטעמיה: סוחטין כבשים בשבת לצורך השבת, הוא הדין לשלקות; במה דברים אמורים? - לגופן, 㢘בל למימיהן - פטור אבל אסור; וזיתים וענבים - לא יסחוט, ואם סחט - חייב חטאת;

רבי יוחנן מתרץ לטעמיה: סוחטין כבשים לצורך השבת, אבל לא למוצאי שבת, אחד כבשים ואחד שלקות; במה דברים אמורים? - לגופן, 㢘בל למימיהן – לא יסחוט, ואם סחט - נעשה כמי שסחט זיתים וענבים, וחייב חטאת.

אמר רב חייא בר אשי אמר רב: דבר תורה - אינו חייב אלא על דריסת זיתים וענבים בלבד (כלומר: אסרה תורה מלאכה, ודריכת זיתים וענבים - הוא דהויא מלאכה, אבל שאר דריכות - לאו אורחייהו בהכי, ולאו מלאכה נינהו); וכן תני דבי מנשה: 'דבר תורה - אינו ח㪕יב אלא על דריסת זיתים וענבים בלבד, ואין עד מפי עד כשר

 

(שבת קמה,ב)

אלא לעדות אשה בלבד (לומר לאשה "מת בעליך", דאקילו בה רבנן משום עיגונא, וכל דמקדש - אדעתא דרבנן מקדש, ואפקועי רבנן לקדושין מיניה)'.

 

איבעיא להו: עד מפי עד לעדות בכור (בכור ביד כהן, כשנתנו ישראל לו שלם ואירע לו בו מום, קיימא לן בבכורות (לה,א): נחשדו כהנים להטיל מום בבכור, ואין נאמן לומר "מום זה נפל בו מאיליו", וצריך להביא עדים, ואמרינן התם דאשה כשרה לעדות זו) מהו?

רב אמי אסיר, ורב אסי שרי; אמר ליה רב אמי לרב אסי: והא תנא דבי מנשיא: 'אין עד מפי עד כשר אלא לעדות אשה בלבד?

אימא: 'לעדות שהאשה כשרה לה בלבד' (והאי נמי כשרה לה).

רב יימר אכשר עד מפי עד לבכור; קרי עליה מרימר: יימר שרי בוכרא.

והלכתא: עד מפי עד כשר לבכור.

 

חלות דבש [שריסקן מערב שבת ויצאו מעצמן – אסורין; ורבי אליעזר מתיר]:

כי אתא רב הושעיא מנהרדעא, אתא ואייתי מתניתא בידיה: 'זיתים וענבים שריסקן מערב שבת, ויצאו מעצמן - אסורין, ורבי אלעזר ורבי שמעון מתירין'.

אמר רב יוסף: גברא יתירא (רבי שמעון, דמתניתין – 'רבי אליעזר' תנן בה [וכן גרס רש"י בדברי הברייתא: 'רבי אליעזר', ולא 'רבי אלעזר', כגירסתנו]) אתא לאשמעינן (בתמיה: כלומר: מה בא ללמדנו אם לא זאת)?

אמר ליה אביי: טובא קא משמע לן, דאי ממתניתין - הוה אמינא: 'התם הוא: דמעיקרא אוכלא ולבסוף אוכלא, אבל הכא, דמעיקרא אוכלא ולבסוף משקה – אימא לא!' - קא משמע לן.

 

 

משנה:

כל שבא בחמין מערב שבת (כלומר: שנתבשל) - שורין אותו בחמין (כדי שיהא נמוח) בשבת, וכל שלא בא בחמין מערב שבת (כגון בשר יבש, שאוכלין אותו חי על ידי הדחק) - מדיחין אותו בחמין בשבת (ולא אמרינן 'זהו בישוליה'), חוץ מן המליח הישן (דג מליח של שנה שעברה) (ודגים מלוחין קטנים) וקולייס האיספנין (שם דג שאוכלין אותו מחמת מלחו על ידי הדחה בחמין; והנך - אפילו הדחה נמי לא), שהדחתן זו היא גמר מלאכתן (והוי בשול).

 

גמרא:

כגון מאי (הוי 'בא בחמין' שחוזרין ושורין אותו בחמין)?

אמר רב ספרא: כגון תרנגולתא דרבי אבא (מבשלה ושורה אותה ימים רבים בחמין למחות מאליה, ואוכלה לרפואה).

ואמר רב ספרא: זימנא חדא איקלעית להתם, ואוכלן מיניה, ואי לא רבי אבא דאשקיין חמרא בר תלתא טרפי (בן שלש שנים) – איתנסי (הייתי נאנס להקיא מחמת מיאוס).

רבי יוחנן רייק (רוקק) מכותח דבבלאי (כשזוכרו, שהיה מאוס בעיניו).

אמר רב יוסף: ולירוק אנן מתרנגולתא דרבי אבא. (קשה היה בעיניו שנמאסין בני בבל על בני ארץ ישראל, אמר: אנו נמי יש לנו לרוק מתרנגולתיה דרבי אבא שהם אוכלים), ועוד (כותח אינו מאוס כל כך בעיני שאר בני מערבא): (דהא) אמר רב גזא: זימנא חדא איקלעית להתם, ועבדית כותח דבבלאי, שאילו מיניה כל בריחי מערבא.

 

כל שלא בא בחמין [מערב שבת - מדיחין אותו בחמין בשבת, חוץ מן המליח הישן וקולייס האיספנין, שהדחתן זו היא גמר מלאכתן].

הדיח (קולייס) מאי?

אמר רב יוסף: הדיח - חייב חטאת (דהוי בישול).

אמר מר בריה דרבינא: אף אנן נמי תנינא 'חוץ ממליח ישן וקולייס האיספנין שהדחתן זו היא גמר מלאכתן' - שמע מינה.

 

יתיב רבי חייא בר אבא ורבי אסי קמיה דרבי יוחנן, ויתיב רבי יוחנן וקא מנמנם; אמר ליה רבי חייא בר אבא לרבי אסי: מפני מה עופות שבבבל שמנים (שמנים משל ארץ ישראל)?

אמר ליה: כלך (לכה לך, אלא שקיצר הלשון) למדבר עזה (והיא מארץ ישראל) ואראך שמנים מהן.

מפני מה מועדים שבבבל שמחים (רגילים לשמוח במועדים יותר מארץ ישראל)?

מפני שהן עניים (וכל השנה אין להם שמחה במאכל ומשתה, ואין להם מרגוע ממלאכה, לפיכך במועדים כל שמחתם).

מפני מה תלמידי חכמים שבבבל מצוינין (מציינין עצמן בלבושים נאים; מצויינין = מקושטין)?

לפי שאינן בני תורה (כל כך לכבדם כבני ארץ ישראל מחמת תורתם - מכבדים אותם מחמת לבושיהן, שנראין חשובים).

מפני מה עובדי כוכבים מזוהמים?

מפני שאוכלין שקצים ורמשים.

איתער בהו רבי יוחנן, אמר להו: דרדקי (בחורים שלא הגיעו לסברא)! לא כך אמרתי לכם [משלי ז,ד] אמר לחכמה אחתי את [ומדע לבינה תקרא]: אם ברור לך הדבר כאחותך שהיא אסורה לך - אומרהו, ואם לאו - לא תאמ㬈הו! אמרו ליה: ולימא לן מר איזה מהן: מפני מה עופות שבבבל שמנים?

מפני שלא גלו (העופות - כמו או㬊ן של ארץ ישראל, כדאמרינן לקמן), שנאמר [ירמיהו מח,יא] שאנן מואב מנעוריו ושקט הוא אל שמריו [ולא הורק מכלי אל כלי] ובגולה לא הלך [על כן עמד טעמו בו וריחו לא נמר] (סיפיה דקרא על כן עמד טעמו בו – אלמא הגולין - מפיגין טעמן ושמנן).

והכא מנלן דגלו?

דתניא: 'רבי יהודה אומר: חמשים ושתים שנה (משגלו בימי צדקיה בחרבות ירושלים עד שנפקדו בימי כורש, ואז עלו מהם לייסד את הבית שמונה עשרה שנים קודם גמר הבנין, שהיא לסוף שבעים שנה, בשנת שתים לדריוש, כדאמרינן במגילה (יא,ב)) לא עבר איש ביהודה, שנאמר [ירמיהו ט,ט] על ההרים אשא בכי ונהי [ועל נאות מדבר קינה כי נצתו מבלי איש עבר ולא שמעו קול מקנה] מעוף השמים ועד בהמה נדדו הלכו; 'בהמ"ה' בגימטריא חמשין ותרתין הוו.

אמר רבי יעקב אמר רבי יוחנן: כולן חזרו (הבהמות ועופות ואף הדגים, דהא 'עד בהמה' כתיב, ומכלל דמכאן ואילך הדור, חוץ מקולייס, כדמפרש), חוץ מקולייס האיספנין, דאמר רב: הני מדרי דבבל מהדרי מיא לעין עיטם (מדרונות שבבבל מחזירין מים הנשפכים בהן לעין עיטם, שהוא מקום גבוה שבארץ ישראל: שאותו מעיין מביא מים לבית טבילת כהן גדול ביום הכיפורים דמתוקן בחומת עזרה על גבי שער המים, כדאמרינן בסדר יומא (לא,א): עין עיטם גבוה מקרקע העזרה עשרים ושלש אמות; והיאך מחזירין? - שיש בפרת סילונות וסולמות למטה מן הקרקע (הים), ודרך אותן סולמות חוזרין המים לארץ ישראל, וחוזרין ונובעין במעיינות, והדגים חזרו דרך אותן סולמות, שנוחים להעלותן יותר מדרך פרת עצמו), והאי (קולייס האספנין) - כיון דלא שריר שדריה (אין קשה שדרה שלו) - לא מצי סליק.

מפני מה מועדים שבבבל שמחים?

מפני שלא היו באותה קללה, דכתיב [הושע ב,יג] והשבתי כל משושה חגה חדשה ושבתה וכל מועדה, וכתיב [ישעיהו א,יד] חדשיכם ומועדיכם שנאה נפשי היו עלי לטרח [נלאיתי נשא].

מאי 'היו עלי לטרח'?

אמר רבי אלעזר: אמר הקדוש ברוך הוא: לא דיין לישראל שחוטאין לפני, אלא שמטריחין אותי לידע איזו גזירה קשה אביא עליהן!

אמר רבי יצחק: אין לך כל רגל ורגל שלא באתה בולשת (חיל המלך) לציפורי. ואמר רבי חנינא: אין לך כל רגל ורגל שלא בא לטבריה אגמון וקמטון (לשון לעז - הוא שלטון) ובעל זמורה (לבוז ולהטיל עליהם עול, ולא שמתכוונין לבטלן משמחת הרגל, אבל הקללה גרמה לכך). (ציפורי וטבריא מארץ ישראל.)

מפני מה תלמידי חכמים שבבבל מצוינין?

לפי שאינן בני מקומן (שמארץ ישראל גלו לשם, והגולה למקום נכרי מציין עצמו במלבושים שיהא חשוב), דאמרי אינשי: במתא – שמאי (בעירי איני צריך להתכבד, אלא בשמי שאני ניכר בו), בלא מתא (במקום שאינה עירי) – תותבאי (כבודי תלוי בשמלתי, 'שמלתו' מתרגמינן 'תותביה' (שמות כב,כו)). [ישעיהו כז,ו] הבאים ישרש יעקב יציץ ופרח ישראל [ומלאו פני תבל תנובה] - תני רב יוסף: אלו תלמידי חכמים שבבבל, שעושין ציצין ופרחים לתורה ('הבאים' - אותן ש㪘 יעקב שיבאו לבבל - ישרשו ויעשו ציצין ופרחים לתורה, וסייעתא אתיא לרבי יוחנן, דטעמא דמצויינין - לאו לפי שאינן בני תורה כדרבי אסי, אלא לפי שאינן במקומן).

מפני מה עובדי כוכבים מזוהמין?

שלא עמדו על הר סיני; שבשעה

 

(שבת קמו,א)

שבא נחש על חוה (כשנתן לה עצה לאכול מן העץ - בא עליה, דכתיב (בראשית ג,יג) הנחש השיאני - לשון נשואין) הטיל בה זוהמא; ישראל שעמדו על הר סיני - פסקה זוהמתן, עובדי כוכבים שלא עמדו על הר סיני - לא פסקה זוהמתן.

אמר ליה רב אחא בריה דרבא לרב אשי: גרים מאי (שלא היו על הר סיני, מהיכן פסקה זוהמא)?

אמר ליה: אף על גב דאינהו לא הוו, מזלייהו הוו (בסיני, וכל שעמדו על הר סיני נתקדשו ונטהרו ונתרפאו מכל מום, ואף עורים ופסחים שהיו בישראל, כדתניא בספרי), דכתיב [דברים כט,יד] [כי] את אשר ישנו פה עמנו עמד היום לפני ה' אלהינו ואת אשר איננו פה [עמנו היום].

ופליגא (הא דאמרן דלא פסקה זוהמא עד סיני) דרבי אבא בר כהנא, דאמר רבי אבא בר כהנא: עד שלשה דורות לא פסקה זוהמא מאבותינו: אברהם הוליד את ישמעאל, יצחק הוליד את עשו, יעקב הוליד שנים עשר שבטים שלא היה בהן שום דופי.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

 

כל המוצא שגיאה – נא להודיע לי בכתובת שנמצאת באתר www.oocities.org/yeshol

 

דברי הגמרא באותיות כאלה: 12 ROD; רש"י בתוך הגמרא בסוגריים () ובתוך הסוגריים - אותיו㬨 10 MIRIAM; מראי מקומות - 8 MIRIAM

מובאות בגופן NARKISIM; השלמת פסוקי המקרא בסוגריים [] ובאותיות 10 NARKISIM; בתוך דברי רש"י – נרקיסים בגודל 9

 הערות: בסוגריים [] באותיות CourierNew, בגוף הגמרא בגודל 10, בתוך דברי רש"י – בגודל 8; ההערות עם קידומת ## אינם פשט הגמרא אלא הערת העורך הטעונה בדיקת הלומד.

הגירסא: לפי דפוס וילנא עם אחדים מההגהות שעל הדף – לפי הנראה לי כנחוץ לצורך הפשט הפשוט.

הערות בשולי הדף – בתצוגת דף אינטרנט אפשר – באקספלורר – להניח עליהם את הסמן ואז מופיעה ההערה בחלון. אפשר גם לראות כאשר עוברים לתצוגה של דף הדפסה.

In Explorer, Footnotes become visible when the cursor rests on the number of the footnote.

Alternatively: in the File menu, there is an Edit option to edit the page with your word processor.

הערות וטבלאות באנגלית – ע"י כולל עיון הדף, ראש הכולל הרב מרדכי קורנפלד –

Producers of the Dafyomi Advancement Forum, mailto:daf@dafyomi.co.il, http://www.dafyomi.co.il/

This material is ©2005 by Julius Hollander 27 Bialik St., Petah Tikva, Israel 49351

Permission to distribute this material, with this notice, is granted - with request to notify of use at the email address on www.oocities.org/yeshol

setstats1