naffer logo  
 
Rotterdamse NaffersZuid: Glue Hand

Het waren de Glue Hand die tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan hun Afrikaander plein op koninginnedag het protocol wisten te doorbreken. Samen met NafferPark West claimen ze de eerste Naffergroep van Nederland te zijn geweest.

De Naffers in Rotterdam Zuid noemden zichzelf Glue Hand (Glue is engels voor lijm). Zowel de Glue Hand die rond de Slaghekstraat en Afrikaanderplein bijeenkomen als NafferPark West in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt claimen ´de eerste echte´ Naffergang te zijn geweest.

Als logo gebruiken de Glue Hand een pakje margarine, dat bedriegelijk lijkt op een van de bekendste producten van de Nassaukade in Rotterdam. Want op de ´kop van Feyenoord´ wordt al sinds mensenheugenis veredelde magarine gemaakt door Van den Bergh. De fabriek ligt tegenover het Antwerpse hoofd bij de Willemsbrug, iets ten noorden van de Afrikaanderbuurt. Het waren de Glue Hand die tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan hun Afrikaanderplein op koninginnedag het protocol wisten te doorbreken. Over de eerste indoor naffer-hang-out in een coffeeshop op de hoek van de Slaghekstraat en de Schildstraat en de eerste geregistreerde ´hanghoek´ lees je in Nafferplekken.

Mustafa (in 1966 in de Rif geboren) was net zeventien toen hij in 1983 op de kop van Feijenoord kennis maakte met deze Nafferclub. Oorspronkelijk hingen we altijd rond bij de ingang van de Blue Band-fabriek. Maar omdat we daar telkens weggestuurd werden, werd het de hoek van de De La Reystraat/Martinus Steijnstraat. Precies waar ik woonde. Je weet hoe dat gaat. Thuis niks te beleven, pa met een maagzweer in de ziektewet. Hij ging steeds meer vinden dat zoals het er vroeger in Marokko aan toeging, het er ook in de Rotterdamse Steijnstraat hoorde toe te gaan. Wacha, baba, wacha wacha en dan snel naar buiten. Soms was het buurthuis open. Die organiseerde ook eens een dagen durende fietstocht tegen rascisme. Die eindigde op het Amsterdamse museumplein. Daar trad onder de meest chaotische toestand die ik ook bij een free-concert heb meegemaakt, de Marokkaanse muziekgroep Nass el Ghiwane op.

Die naam Glue Hand is pas veel later gekomen, zegt de nu 33-jarige Mustafa. Het was de groep voornamelijk Marokkaanse vrienden die na school of werk op het Afrikaanderplein of in de Slaghekstraat rondhingen. Een aantal woonden ook in de Slaghekstraat (waar rond 1974 de allereerste na-oorlogse rassenrellen van Nederland uitbraken). Tien jaar later werden we daar dagelijks geconfronteerd met de meest walgelijke opmerkingen van Nederlanders. Of ze waren daar heel tof, of het waren extreme rascisten die het niet konden hebben dat de overgrote meerderheid van de bewoners van de buurt rond Feyenoord buitenlander was.

Er gebeurde vreemde dingen. Zo was er een kroeg waar de eigenaar weigerde Hollanders te bedienen als die Hollander met buitenlanders praatte. En dan was er een andere kroeg die, die van de ouders van zangeres Anita Meijer was geweest op de kop van de Putselaan. De nieuwe eigenaresse, die twee zonen van een Turk had en haar haar pikzwart verfde, deed vanalles om het ons zo onaangenaam mogelijk te maken. Turken en Marokkanen, da´s ´een pot nat´ liet ze te pas en te onpas horen, daarbij een vies gezicht trekkend. En nee hoor, nee, ze generaliseerde nooit, want je had ´buitenlanders én buitenlanders´.

´Turken? Nooit van ze lang-zal-ze-leven niet meer´, zei ze weleens als haar twee inmiddels tot flinke knapen volgroeide zoons niet in de buurt waren. Ze snapte het maar niet ´dat de twee nog zo naar hun vader hingen´. Marokkanen? Die noemde ze achtebakse griezels. En zo had ze ook haar opvattingen over Joegoslaven, Italianen of Spanjaarden. ´Allemaal gatsen die hier eigenlijk niets te zoeken hadden´. Er was maar één soort goede buitenlander volgens deze matrône, en dat was de hindustaanse Surinamer. Ze kon er in de zo veranderde buurt niet aan ontkomen dat ondanks haar afschuw, haar klandizie toch voor de meerderheid uit buitenlanders bestond. Dat kwam alleen omdat er verder weinig andere kroegen waren. Alle masochistische buitenlanders kwamen daar zeer multicultureel samen om zich door dat mens te laten verdrijven. Keer op keer wist ze wel iets te bedenken waardoor ´die gasten´ wel snel zouden vertrekken. De juke-box, die van de familie Meijer was overgenomen, werd voorzien van nieuw repertoire. Zanger Al Green´s ´For the goodtimes´ maakte plaats voor Het Smurfenlied van Vader Abraham. Haar grootste succes boekte ze door weken achtereen optredens van de toen al ontzettend op zijn retour zijnde Jacques Herb te organiseren.

Het begin was wel grappig. Jacques deed erg zijn best om sneller dronken te worden dan de Hollanders die vanaf vroeg in de middag al een goed plekje bezet hielden voor zijn optreden. Om half negen begon zijn show. Om half elf vertrokken we. Jacques zette op speciaal verzoek voor de veertiende keer Manuela in.

Als we niet op straat zwierven, zaten we in coffeeshop Mauretanië, bij de Joegoslaaf Arpad of bij Mohamed in zijn inmiddels verdwenen huis Slaghekstraat 189a. Voor elk van de drie ramen hingen gordijnen in de kleuren rood-geel-groen. Daar blowden we, luisterde naar Marley of trainde wat op het halterbankje dat er stond. Daar ontstond Glue Hand. We besloten dat we het niet langer zouden pikken fout behandeld te worden. Inplaats van, zoals meestal, alles te slikken tot je niet anders meer kon dan ontploffen en vaak ter plekke het onderspit te delven, besloten we gezamelijk en systematisch te werk te gaan tegen rascisten. Aan kandidaten geen gebrek.

In eerste instantie dachten we wat te doen aan die ballentent die ooit van de ouders van Anita Meijer was geweest. Maar uit solidarteit met de twee half-Turkse zonen van die vrouw besloten we toen dat onze eerste tegen de aan de overkant gelegen snackbar Friet van Piet te ondernemen. Die Piet was een ongelooflijk rascistisch. Toen ik er voor de allereerste keer binnenkwam begon hij gelijk over al die van de sociale dienst profiterende buitenlanders te zijken. Ook hij weigerde Hollanders te bedienen als die niet ingingen en meelulde met zijn rascistische opmerkingen. Die Piet kende maar één liedje: de buitenlanders. Zelf kleine buitenlandse meisjes die een ijsje kwamen kopen ontkwamen niet aan zijn vuilspuiterij. Vroeg hij of pappa mamma had geruild voor een kameel, of dat pappa werkte met een uitkering, dat soort shit. Als hij de kans kreeg, liep hij ook nog te stoken tussen Arabieren en Berbers, tussen Marokkanen en Turken, tussen Turken en Koerden, tussen Creolen en Bosnegers, noem maar op. Die miereneuker van een Piet had gewoon een goed pak slaag nodig...

Bezoek ook de eigen site van de Rotterdam Zuid Naffer op http://quicksitebuilder.cnet.com/gluehand/naffersrotterdamzuid/

Naffer, wa´s dat?

Naffer, da´s politiejargon voor Noord Afrikaan. Ooit ontstaan bij de Amsterdamse smeris om mensen met een "noord afrikaans uiterlijk" mee te omschrijven. In 1996 werd Naffer de nick van deze internetsite. De term naffer was voor ons geen belediging maar een identiteit! Niet alleen in Amsterdam en Rotterdam Zuid, maar nu ook in Ede!

MAIL EENS EEN NAFFER-KAARTJE

Klik Hier om een NafferCard te versturen

HOME

  © 1996-2001 MOKUM+