ZORG VOOR KITTENS MET OF ZONDER MOEDER

Zorg voor kittens mét een moeder:
De meest ideale situatie is natuurlijk als de kittens en de moeder bij elkaar zijn.
Moeder zal normaalgesproken zelf voor de voeding en de opvoeding zorgen.
Soms moet er meegeholpen worden, en moet je de kittens bijflessen. Zie het laatste gedeelte van het hoofdstuk Bevalling. Kittens die bij een moeder liggen, drinken meestal tot ze een week of 6 zijn alleen bij moeder, daarna gaan ze meestal over op zelfstandig eten. Onderaan deze pagina staat verdere informatie die gedeeltelijk ook van toepassing is op kittens mét een moeder. En verder staat elders op deze site een Groei- & zorgschema vermeld.

Wanneer mogen de kittens pas het nest verlaten en waarom?
De moeder levert de beste socialisatie-leerschool voor de kittens. Kittens die lang van een sociale moeder hebben genoten zijn meestal veel rustiger en leergieriger. Ze leren de fijne kneepjes van het wassen en kattenbakgebruik. Ze zijn gehoorzamer, en reageren beter op correcties. 
Als de broertjes en/of zusjes er nog zijn, leren katten beter te delen, zijn veel meer thuis in spelletjes onderling, kunnen elkaar vermaken, leren elkaar om te stoeien, wassen, en zijn goed zindelijk.
Er is een wettelijke regel die verbiedt om kittens uit het nest (met of zonder aanwezige moeder) weg te halen op een leeftijd jonger dan 7 weken. Als je het bovenstaande leest begrijp je hoe belangrijk die tijd bij de moeder en in het nestje is voor de socialisatie. Daarom is het belangrijk kittens pas naar een ander thuis te laten gaan op een leeftijd van minimaal 12 weken.

Het verlaten van het nest is voor kittens een moeilijke periode. Ze worden weggehaald uit hun vertrouwde omgeving, en missen hun nestgenootjes en hun moeder. Dit levert heel veel stress op. Door dit gemis verzwakt het immuunsysteem en omdat ze in een andere omgeving worden geplaatst krijgen ze ook te maken met nieuwe ziektekiemen. Veel kittens die nog niet ingeënt zijn,  worden daardoor ziek. Heel belangrijk dus om het kitten in te enten (dit is dan de 2e enting) alvorens het kitten het nest verlaat. Zorg dat je een entingsboekje hebt gekregen bij de eerste enting waarin ook deze 2e enting wordt aangetekend. En omdat een enting een mogelijke reaktie kan geven, zeker in een stress-situatie, is het beter even nog een (13e) weekje te wachten als het kan. Zorg er bovendien voor dat de nieuwe verzorger rekening houdt met het voedingspatroon en het soort voeding dat het kitten gewend was. Dit om darmproblemen te voorkomen.
 

mama Charmin & kids

Zorg voor kittens zonder moeder:
De meest zorgelijk situatie ontstaat als er geen moeder meer is. Ze kan overleden zijn, of de kittens absoluut negeren. Maar het kan ook gebeuren dat er een nestje zonder moeder gevonden wordt. Zie op de pagina Wegwerpkittens wat u dan moet doen. Mocht u genoodzaakt zijn om de kittens mee naar huis te nemen omdat opvang door Dierenbescherming of Dierenambulance onmogelijk is, dan volgt hier wat informatie: 

    • Jonge katjes van 0 tot 4 weken kunnen nog niet zelfstandig eten en drinken.
    • Kittens die pas geboren zijn moeten om de 2 uur geflest worden, dag en nacht.
    • De kittens moeten dan geflest worden met een speciale melkvoeding b.v. Lactol of KMR, verkrijgbaar bij een dierenarts. Dit is een melkpoeder voor zogende kittens. Zie de Flessen-pagina.
    • Pas op: er mag geen gebruik gemaakt worden van gewone koemelk: die bevat teveel Lactose en veroorzaakt darmproblemen.
    • Een kitten weegt bij de geboorte gemiddeld 100 gram. 
    • De kittens moeten warm gehouden worden met kruiken. Pas op voor onderkoeling. Zie de Flessenpagina.
    • De navelstreng valt er tussen de 3e en de 5e dag vanzelf af. 
    • Een kitten kan niet zien en niet horen bij de geboorte.
    • De oogjes en de oortjes gaan open tussen de 9e en de 12e dag. 
    • De eerste tandjes komen rond de leeftijd van 3 weken.
    • Kittens kunnen zelfstandig beginnen te eten rond de leeftijd van 4 weken. Je kunt beginnen ze dan bij te voeren met Nutrixpap. Bijflessen is dan echter ook nog steeds noodzakelijk. Ook is het heel goed mogelijk dat kittens alleen geflest willen worden (zie foto hieronder). Waarschuwing: NOOIT Brinta pap geven. Daar zitten veel te veel vezels in en die kunnen diarree veroorzaken bij kittens. Alleen lichtverteerbare pap geven zoals Nutrix pap, gemaakt van rijst, lichtverteerbaar en voedingrijk, aangemaakt met kittenmelk zoals KMR of Litterlac of Lactol.
       
Vanaf 4 weken beginnen met zindelijkheidstraining. Ook als er een moeder in de buurt is, want die stopt heel vaak met schoonlikken zodra het eetpatroon verandert. Na iedere voeding op de kattenbak zetten: dit zijn speciale kittenbakjes die een lage instap hebben. Het grit moet heel fijn zijn, en absoluut geen klontvormend grit, dit i.v.m. gevaar op eten van grit en kans op verstening in het maag/darmkanaal.

Als ze 6 weken zijn kunnen ze in water geweekte kittenbrokjes eten en daarnaast dagelijks een kleine portie rauw lamshart (géén runderhart). Zie hieronder informatie over rauw lamshart. Na ongeveer 2 weken kun je de lamshart gaan afbouwen naar ca. 2x per week en verder vervangen door bv. Whiskas blikvoer voor jonge kittens. De in water geweekte kittenbrokjes kun je langzaamaan vervangen door gewoon droge kittenbrokjes

     
    Rauwe Lamshart

    (let op: géén runder- en nooit varkenshart !)

    Het is voor kittens erg belangrijk dat ze een goede darmflora hebben, zodat diarree voorkomen wordt. Daarvoor is voldoende aanmaak van enzymen nodig. Je kunt dit bereiken door je kittens op het moment dat ze aan vast voedsel gaan wennen, naast de geweekte harde brokjes, iedere dag wat rauwe  lamshart te geven. Als je alleen maar blikvoer geeft, wat steriel is, verstoort dat de darmflora en ontstaat er diarree.

    De aanmaak van enzymen vindt alleen plaats als de lamshart rauw gegeven wordt. Ga je de lamshart koken, dan worden de bacterien gedood en is het vlees ook steriel, net als blikvoer.
    Steriel voedsel en/of voedsel wat steriel wordt gemaakt (gekookt wordt) veroorzaakt diarree omdat er dan te weinig darmbacterien en enzymen worden aangemaakt. 

    LAMShart zorgt dus niet alleen voor de aanmaak van enzymen, maar draagt ook bij tot de aanmaak van darmbacterien, en daardoor ontstaat een goede vertering van het voedsel. Hierdoor wordt het voedsel dan ook optimaal benut wat weer belangrijk is voor groei en conditie van het kitten.
    Darmbacterien zijn heel erg belangrijk voor het scheiden van de vaste en vloeibare stoffen uit de voeding. Als het goed gescheiden wordt ontstaat er een stevige drol.

    Waar koop je rauwe lamshart en hoe behandel je het:
    Lamshart bederft erg snel, dus vers kopen bij een slager is een groot risico.
    Je kunt in de supermarkt in het vriesvak pakjes lamshart kopen: bij AH, bij de C-1000, Super de Boer, Vomar, Konmar e.d.
    Rodi heeft goede kwaliteit: dit zijn platte bruine , paarse doosjes met een Lichte Golden Retriever erop.
    Er zitten 4 hamburgerachtige schijven in. Verpak ze per stuk in de vriezer en haal ze er een avond van te voren uit per stuk.
    Ontdooi in de koelkast.
    Nadat het ontdooid is fijn maken en geven met warm water aangemaakt.
    Zo blijft het fris en komen er geen verkeerde bacterien erin.

    De dagelijkse behoefte van een kitten is afhankelijk van de leeftijd.
    Een kitten van 6 weken adviseer ik altijd meerdere malen per dag een kleine hoeveelheid.
    Naarmate ze meer gewend zijn aan vastere voeding kun je grotere porties geven, maar ik zou niet meer dan 1 schijf per dag geven.

© M.A. de Boer 2003-2004. Alle rechten voorbehouden. 
Niets mag worden overgenomen van deze website in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.